Így termessz finomabbnál finomabb paradicsomokat kertedben nagyon egyszerűen

hirdetes

Így termessz finomabbnál finomabb paradicsomokat kertedben

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Finom paradicsom termesztése

Ügyelj a talaj minőségére

Mint minden haszonnövény, a paradicsomok is jó minőségű, gazdag talajban teremnek majd bőségesen. Ehhez adagolj nekik kéthetente komposztot vagy kifejezetten paradicsomoknak szánt műtrágyát a növekedési időszak során.

Távolítsd el a kertből a beteg palántákat

A láthatóan beteg termésű palánták gyakran menthetetlenek, és fennáll a veszély, hogy ezek a problémák más egészséges növényekre is átterjednek majd körülöttük.

Öntözd rendszeresen palántáidat

A legforróbb nyári napokon nagyon fontos, hogy mélyen öntözd paradicsompalántáidat, hogy a mélyebbre érő gyökerek is fel tudjanak venni tápanyagokat a talajból. A szomjas palánták termései továbbá hajlamosak szétrepedni, így ezt a problémát is elkerülheted, ha odafigyelsz az öntözésükre.

Használj talajtakarót

Az organikus talajtakarók segítenek lefojtani a gyomokat, tovább őrzik meg a talaj víztartalmát, illetve idővel lebomlanak, amivel további tápanyagokat biztosítanak növényeid számára. Teríts szét egy 5-8 cm vastag réteg organikus talajtarakót palántáid között, de ügyelj rá, hogy mindenütt legalább 5 cm-re legyen ez a palántáktól, hogy maradjon némi hézag az öntözéshez.

hirdetes
hirdetes

Védd meg paradicsompalántáidat a hőségtől

Habár a paradicsomok élvezik a nyári hőséget, az extrém napsütés megégetheti a terméseiket, aminek hatására sápadt, bőrös foltok keletkezhetnek azokon.
A bokros, dús levélzetű paradicsompalánták némi védelmet biztosítanak terméseik számára, azonban a ritkásabb levélzetű palánták érzékenyebbek lehetnek a napsugarakra. Az első néhány hőhullám során takard le palántáidat a nap legforróbb óráiban, míg meg nem erősödnek.

Távolítsd el a sarjakat

Ezek az apró hajtások bárhol megjelenhetnek a paradicsompalántákon, ahol a szár és az ágak találkoznak. Habár a sarjak nem veszélyesek, elvonják a tápanyagokat és az energiát a főbb ágaktól, ezért érdemes eltávolítani őket.

Szüreteld őket időben

Fontos, hogy az paradicsomokat még az előtt eltávolítsd a palántákról, hogy túlságosan megérnének, különben megpuhulnak majd. A terméseket akár már akkor leszüretelheted, amikor még csak a színváltozás első jeleit mutatják. Az ilyen „indán érlelt” termések a szüretelés után is tovább érnek majd a konyhádban, és ízük is közel olyan jó lesz, mint a teljesen éretten szüretelt terméseké.

Fontos, hogy sem az érett, sem pedig az éretlen paradicsomokat ne tárold hűtőben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-18

Így nevelhetsz te is mézédes koktélparadicsomot cserépben

Nem számít, hol laksz, kis házban, vagy nagyban, hatalmas udvarod van kerttel, vagy sem egy cserépben neked is lehet otthon termett mézédes koktélparadicsomod.

2022-07-11

Ezt látod a paradicsomod alján? Akkor azonnal cselekedned kell!

A szárazság és a tomboló hőség nem csak minket, de a növényeinket is megviseli, ami nem csak a kókadozó levelekben mutatkozik meg. Paradicsom csúcsrothadás

2023-01-11

10 meglepő növény, amit már februárban el lehet ültetni

Gondoltad volna, hogy bizonyos tavaszi virágzású növényeket, nyári terményeket és gyógynövényeket már februárban el lehet ültetni? Mutatjuk mit ültess télen!

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

2022-11-11

Vajon mennyire egészségesek a gyorsfagyasztott, mirelit zöldségek?

Mennyire egészségesek a mirelit zöldségek? Mennyi vitamin van a gyorsfagyasztott zöldségekben? Mutatjuk a szakemberek véleményét a mirelit zöldségekről!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-31

Hogyan lehet felismerni és megelőzni a gyümölcs vagy zöldség szétrepedését?

Ha kertészkedsz lehet már találkoztál olyan zöldséggel vagy gyümölccsel, aminek a héja szét volt repedve. Most elmondjuk, hogy ez mitől van és hogyan lehet megakadályozni.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

immunitás

mikrobiológiai értelemben a szervezet védetté válása v. fokozott ellenálló képessége... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés