Így termessz finomabbnál finomabb paradicsomokat kertedben nagyon egyszerűen

hirdetes

Így termessz finomabbnál finomabb paradicsomokat kertedben

VN
Finom paradicsom termesztése

Ügyelj a talaj minőségére

Mint minden haszonnövény, a paradicsomok is jó minőségű, gazdag talajban teremnek majd bőségesen. Ehhez adagolj nekik kéthetente komposztot vagy kifejezetten paradicsomoknak szánt műtrágyát a növekedési időszak során.

Távolítsd el a kertből a beteg palántákat

A láthatóan beteg termésű palánták gyakran menthetetlenek, és fennáll a veszély, hogy ezek a problémák más egészséges növényekre is átterjednek majd körülöttük.

Öntözd rendszeresen palántáidat

A legforróbb nyári napokon nagyon fontos, hogy mélyen öntözd paradicsompalántáidat, hogy a mélyebbre érő gyökerek is fel tudjanak venni tápanyagokat a talajból. A szomjas palánták termései továbbá hajlamosak szétrepedni, így ezt a problémát is elkerülheted, ha odafigyelsz az öntözésükre.

Használj talajtakarót

Az organikus talajtakarók segítenek lefojtani a gyomokat, tovább őrzik meg a talaj víztartalmát, illetve idővel lebomlanak, amivel további tápanyagokat biztosítanak növényeid számára. Teríts szét egy 5-8 cm vastag réteg organikus talajtarakót palántáid között, de ügyelj rá, hogy mindenütt legalább 5 cm-re legyen ez a palántáktól, hogy maradjon némi hézag az öntözéshez.

hirdetes
hirdetes

Védd meg paradicsompalántáidat a hőségtől

Habár a paradicsomok élvezik a nyári hőséget, az extrém napsütés megégetheti a terméseiket, aminek hatására sápadt, bőrös foltok keletkezhetnek azokon.
A bokros, dús levélzetű paradicsompalánták némi védelmet biztosítanak terméseik számára, azonban a ritkásabb levélzetű palánták érzékenyebbek lehetnek a napsugarakra. Az első néhány hőhullám során takard le palántáidat a nap legforróbb óráiban, míg meg nem erősödnek.

Távolítsd el a sarjakat

Ezek az apró hajtások bárhol megjelenhetnek a paradicsompalántákon, ahol a szár és az ágak találkoznak. Habár a sarjak nem veszélyesek, elvonják a tápanyagokat és az energiát a főbb ágaktól, ezért érdemes eltávolítani őket.

Szüreteld őket időben

Fontos, hogy az paradicsomokat még az előtt eltávolítsd a palántákról, hogy túlságosan megérnének, különben megpuhulnak majd. A terméseket akár már akkor leszüretelheted, amikor még csak a színváltozás első jeleit mutatják. Az ilyen „indán érlelt” termések a szüretelés után is tovább érnek majd a konyhádban, és ízük is közel olyan jó lesz, mint a teljesen éretten szüretelt terméseké.

Fontos, hogy sem az érett, sem pedig az éretlen paradicsomokat ne tárold hűtőben!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-04

Milyen gyakran és mennyit érdemes locsolnunk a veteményeskertben?

Mennyi vízre van szüksége a házikertünknek? Mennyi kell, amikor eső is van és mennyi, amikor az nincs? Mostani cikkünkben segítünk, hogy Te is ki tudd számolni!

2022-07-04

Júliusi trükkök a mennyei paradicsom termésért

Kíváncsi vagy hogyan tehetsz hozzá a paradicsomod fejlődéséhez júliusban, hogy igazán mennyei legyen a termés? Mutatjuk júliusi paradicsom termelés tippjeinket

2022-06-24

Szívbarát táplálékok, hogy megőrizzük az egészségünket

Az egészséget nem lehet megvenni, így mind próbálunk az egészségünk érdekében minél többet megtenni. Íme pár szív-és egészségbarát táplálék, ami segít ezt megőrizni.

2022-06-08

Ezeket a növényeket ültetheted még el júniusban!

Azoknak a növényeknek a helyére, amiket már a nyár elején betakarítottunk, újakat is ültethetünk, de mindegy, hogy milyet, szeptemberre be kell érniük.

2022-05-31

A legfontosabb júniusi feladatok a kertben

Júniusban rengeteg teendő van a kertben, és az alábbi hasznos kis lista segít majd, hogy egyikről se feledkezz meg, így egész nyáron ragyog majd a kert.

2022-05-31

Mit ültessek júniusban?

A június egy nagyszerű hónap a magok és fiatal palánták elültetésére, hiszen ekkorra már mind a levegő, mind pedig a talaj hőmérséklete biztonságos számukra.

2022-03-31

Egzotikum a kertedbe: Így nevelj földicseresznyét!

A földicseresznye amellett, hogy különleges nagyon finom is! Ismerkedj meg a földicseresznyével és tudd meg, hogyan termesztheted Te is saját kertedben!

2022-06-22

Mi a teendő, ha túl sok paradicsom terem?

A paradicsomok nagyon sokoldalúak, felhasználhatók szószokban, salátákban, levesekben és egyéb formákban is. Íme néhány tipp a paradicsomok felhasználásához!

További cikkek ebben a témában


galamb (Columba domestica)

a galambfélék (Columbidae) családjába tartozik. A napjainkban ismert sok száz g.-fajta közös... Tovább

Catering

A catering szó egy angol kifejezés, elsődleges jelentése: tömeg-ellátás,... Tovább

Tovább a lexikonra
növény Növénytermesztés Paradicsom Zöldség Zöldségtermesztés