Bemutatkozik a filodendron - ismerd meg a szétszórt emberek szobanövényét!

A szétszórt emberek szobanövénye – ismerjétek meg a filodendront

TK, ZH, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Gyakran kell ezer felé figyelned, így sokszor megfeledkezel szobanövényeid gondozásáról, és amikor már eszedbe jutna késő azokat megmenteni? Akkor most bemutatom a tökéletes növényt számodra – ismerd meg a filodendront!

Filodendron

A filodendronnal rengeteg helyen találkozhatunk, hiszen az iskolákba, irodákba is előszeretettel dekorálnak vele, de a lustább kertészek számára is tökéletes növénynek mondható, Ennek oka, hogy egyáltalán nem fényigényes, a túlöntözés, sok víz végett könnyedén elpusztulhat, így a szétszórtság ennél a növénynél kifejezetten hasznos!


Röviden a filodendronról


A filodendron, vagy magyarosított nevén könnyezőpálma a Philodendron nemzetségbe tartozik közel 200 társával – néhányuk rendkívül kedvelt szobanövény. Érdekessége, hogy latinul monstera deliciosa, melyből nevének első fele hatalmas leveleire utal, valamint utóbbi része pedig ízletes gyümölcsére, ami sajnos hazánkban nem terem meg. 


Könnyezőpálma megnevezése rendszertanilag összezavarhat minket, hiszen a pálmafélék helyett a kontyvirágfélék családját erősíti. Magyarosított nevét arról a jellegzetességéről kapta, miszerint reggelente hatalmas leveleinek csúcsán megjelenik néhány vízcsepp, ami azt az érzetet kelti, mintha könnyezne növényünk.


Eredeti élőhelye Közép-Amerika dzsungelei, Mexikó, valamint a Panama és Costa-Rica trópusi esőerdői – ezeken a területeken a természetes környezetében akár 20 méteresre is megnőhet!


Természete végett a könnyező pálma környezetében kúszik rá a növényekre, elvesztve minden kapcsolatát a talajjal.


Hogyan gondozd filodendronod?


A könnyezőpálma vagy filodendron igénytelennek mondható növény, így gondozásával egyáltalán nem fog meggyűlni a bajod.


Természetes élőhelyéből kiindulva, ahol elsősorban csak ritkás, szórt fényhez jut, egyáltalán nincsenek nagy fényigényei. Arról nem is beszélve, hogy amennyiben ablak közelében helyezed el, és közvetlenül süti a nap, levelei könnyen kifakulhatnak, megéghetnek – ezért is érdemesebb egy fényszegényebb, árnyékosabb környezetet biztosítani számára.
 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-14

Te tudtad miért használnak füstölőt a méhészek? - A méhek füstölése

A méhészek által gyakran használt eszköz a füstölő, hiszen a méhek füstölése nagyon fontos, hogy fenntartható legyen a méhészet, és a méhek jól érezzék magukat.

2024-06-13

4 ritka kutyafajta, te mennyit ismersz közülük?

A kutyák világa tele van különleges és ritka fajtákkal, melyek nemcsak egyedi megjelenésükkel, hanem történetükkel és jellemzőikkel is kitűnnek a tömegből.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-12

5 egyedi és különleges csirkefajta, amiktől eldobod az agyad

Ha baromfikat tartanál és szeretnél egy kis izgalmat hozni a mindennapjaidba, vagy csak érdekelnek a különleges csirkefajták, akkor nézd meg ezt az 5 csirkét.

2024-06-14

A vargánya gomba - ízletes és nagyon egészséges is!

Ha már unod a legnépszerűbb gombát, a csiperkét, és valami újra vágysz, akkor érdemes kipróbálnod a vargánya gombát. Én nagyon szeretem, te se fogsz csalódni!

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-06-11

Tippek a cserepes növények kertbe ültetéséhez egy kertésztől

Tippek cserepes növények kiültetéséhez: tudd meg, mikor és hogyan ültesd át növényeidet szakszerűen, a megfelelő cserép kiválasztásától a gondozásig.

2024-06-04

Titkos trükk a csigák ellen, amit sokan nem ismernek: Sörös csigariasztó

A csigák jelentős károkat okozhatnak a kertekben különösen esős időben. A sörcsapdák használata egyszerű, és környezetbarát megoldást kínál a csigák ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bőgőre fejés

annak, a juhászatokban elterjedt eljárásnak a népies elnevezése, amikor a juhoktól kifejhető... Tovább

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek