Fikuszok megtisztítása a portól egyszerűen

hirdetes

Hogyan tartsd tisztán a lantlevelű fikuszodat? Így marad a növényed egyszerre fényes és buja

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ezek a jól bevált tisztítási módszerek a lantlevelű fikuszokhoz nem csak egyszerűek, de rendkívül hatékonyak is.

fikusz tisztítás

Lantlevelű fikuszok tisztítása

A lantlevelű fikusz leveleinek tisztítása minden növény szülő rendszeres feladata, mivel ezek a látványos levelek mérete és alakja miatt könnyen porfogóvá válhatnak.

Ezek a dísznövények kívánatos kiegészítői a belső térnek, de erős fényre és szén-dioxidra van szükségük ahhoz, hogy boldoguljanak. Az, hogy a porba burkolóznak, azt jelenti, hogy egyikkel sem lesz elég, és a legrosszabb esetben végül teljesen leáll a növekedés, és meghal.

Saját növényeim alapján azt tapasztaltam, hogy ha havonta egyszer megtisztítjuk a fikusz leveleit, több fényt szív fel és könnyebben lélegzik, így egészséges, boldog és a legjobb megjelenésű marad.

3 egyszerű opció a lantlevelű fikusz tisztításához

A tavasz a tökéletes időszak a fikuszok tisztítására a beltéri növényápolási rutin részeként, de érdemes rendszeresebbé tenni, hogy egész évben pormentesek maradjanak és az év minden hónapjában egyszer elvégezni a tisztítást.

A lantlevelű fikusz mérete, és az, hogy könnyű-e (ez alatt nem túl nagy és nehéz) kivinni a szabadba, meghatározza a levelek tisztításának legjobb módját.

Ez a három kedvencem a fikusz leveleinek tisztítására anélkül, hogy károsítanánk a növényt:

1. Párásítsuk be és tisztítsuk meg egy puha ruhával

Ha a fikusz nagy és nehezen mozgatható, a legjobb ötlet, ha a leveleit párásítással tisztítjuk meg. Tökéletesen jó eredményeket érhetünk el ezzel az egyszerű víz- és ruhamegközelítéssel, és ezt a módszert szoktam előnyben részesíteni, mivel néhány fikuszom túl nagy ahhoz, hogy elmozdítsam.

hirdetes

Permetezzünk be minden levelet, ügyelve arra, hogy a másik kezünkben tartsuk a levelet alulról, majd óvatosan töröljük le a ruhával. Attól függően, hogy mennyire porosak, előfordulhat, hogy minden levelet kétszer vagy háromszor kell megtisztítani.

hirdetes

Ha kemény vizű területen élsz, használj desztillált vizet. Ezenkívül végezd el a poloskák és a gyakori szobanövény-kártevők ellenőrzését, miközben tisztítod a fikuszt, mivel sokkal könnyebb korán megszabadulni tőlük, mint hagyni, hogy a fertőzés hatalmába kerítse.

2. Frissítő zuhany

Ha kicsi vagy közepes méretű növényed van, akkor a legegyszerűbb módja annak, hogy eltávolítsd a port a fikuszról, ha a mosogatóba, vagy a kádba teszed a növényt és lezuhanyoztatod. Ehhez mindig langyos vizet használj. A dugót is bedughatod és hagyhatod, hogy a növény egy ideig a vízben üljön, hogy a gyökerek is jó áztatást kapjanak. Győződj meg róla, hogy a víz teljesen átfolyt a földjén, mielőtt visszahelyezed a szokásos helyére.

Bár a fikusz a legegyszerűbb szobanövények közé tartozik, ne felejtsd el, hogy ők is trópusi növények, ezért szeretik a fürdőszoba páratartalmát.

3. Slagold le

Ez egy nagyszerű módszer a fikuszok megtisztítására, amíg könnyen ki tudjuk őket mozgatni, de a legjobb, ha meleg tavaszi vagy nyári napokon végezzük. A fikuszok nyáron szeretnek kint lenni, a levelek pedig elég robusztusak, így esőben is jól bírják.

Használj finom beállítású tömlőt, hogy az egész növényt permetezd, felülről kezdve és lefelé haladva az aljáig. Hagyd kint egy-két órára, hogy megszáradjon, de vidd naptól védett helyre, ahol erős napfény nem éri, mert levelei megbarnulhatnak.

Ha megszáradt, helyezd vissza a szokásos helyére. Ha hűvösebb éghajlaton élsz, ügyelj arra, hogy ne felejtsd el, és hagyd kint egy éjszakára, mivel ez a növény az esőerdőből származik, és nem fogja értékelni az éjszakai hőmérséklet zuhanását.

Hogyan tehetem fényessebbé a lantlevelű fikusz leveleit?

Ha tápanyagot adunk a növénynek, akkor a levelek hosszú távon fényesebbé válnak. Adj lassan felszabaduló műtrágyát vagy szerves műtrágyát a cserepes táptalajhoz, a műtrágyák nitrogént tartalmaznak, amely segít a növény zöldebbé válásában és egészségesebb megjelenésében.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zöldbab-betakarító gép

a forgalomban levő gépek kétféle rendszerűek. Az egyik típusúnál a szedőujjak... Tovább

szaglószerv

az orrüreg felső hátulsó részében levő, a szagingerek felvételére differenciálódott... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény