Államilag támogatott hitel termőföld vásárlására az FHB-tól

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank 2005. december 1-jétől kínálja Birtokfejlesztési hitelét termőföld megvásárlásához. A részletekről kérdeztük Harmati Lászlót, a bank vezérigazgató-helyettesét.
 

Az FHB Földhitel- és Jelzálogbank 2005. december 1-jétől kínálja Birtokfejlesztési hitelét termőföld megvásárlásához. A részletekről kérdeztük Harmati Lászlót, a bank vezérigazgató-helyettesét.

Mit érdemes kiemelni az FHB által kínált Birtokfejlesztési hitellel kapcsolatban?

A legfontosabb jellemzője a hitelnek, hogy állami kamattámogatás kapcsolódik hozzá, így a gazdák részére lehetőség nyílik arra, hogy meglévő birtokaikat, termőföldjeiket, illetve ezáltal gazdaságukat tovább bővítsék igen kedvező támogatott hitellel. A kölcsön a kamattámogatás révén a gazdák által is vállalható hitelterhet jelent.

Milyen termőföldek vásárolhatóak meg az FHB által kínált hitelből?

A hitelből finanszírozható termőföldet a Földhivatali nyilvántartás határozza meg, ugyanis az ingatlan-nyilvántartásban szántóként, gyümölcsönként, szőlőként, rétként vagy legelőként (a korábbiakban gyep) kell szerepelnie. Bankunk a jogszabályi előírásokhoz igazodva legalább egy hektáros termőföld megvásárlásra nyújtja a kölcsönt. Meg kell jegyeznünk azt is, hogy a kölcsön csak 300 hektár, illetve 6000 aranykorona tulajdon elérésig nyújtható.

Mennyi kölcsönt igényelhetünk termőföld vásárlására?

A kölcsön összegének el kell érnie legalább az 1 millió forintot, ami átlagos termőföld áraknál legalább 3-5 hektáros termőföld megvásárlását jelenti. A kölcsön maximális összege 50 millió forint lehet, illetve a kölcsönösszeg nem haladhatja meg a fedezetül felajánlott ingatlan(ok) együttes hitelbiztosítéki értékének 60%-át. Ebből természetesen az is adódik, hogy ha megfelelő fedezet áll rendelkezésre, akkor a kölcsön összege elérheti akár a vételár 100%-át is.

Mennyi időre és milyen devizanemben lehet felvenni a hitelt?

A kölcsönt minden esetben forint alapon nyújtja bankunk legalább 5, de maximum 20 éves futamidőre. A futamidő elején ügyfeleink 2 év törlesztési türelmi időt is igénybe vehetnek.

Mekkora a kölcsön kamata és THM-je?

Az FHB a lakáshitelekhez hasonlóan a birtokfejlesztési kölcsönénél is ügyel arra, hogy ügyfelei a legalacsonyabb törlesztőrészleteket fizessék. A kamat évi 8,15%, mely az állami kamattámogatás visszaigénylése után valójában csak 4,075%-ot tesz ki, a kezelési költség havi 0,09% (THM: 9,98%-tól). A hitel teljes futamideje alatt igénybe vehető 50%-os kamattámogatást naptári negyedévenként kell igényelni az illetékes adóhatóságtól.

Az FHB valamennyi kölcsönéhez ingyenes hitelfedezeti életbiztosítást ad, a birtokfejlesztési kölcsönhöz is?

Igen, ez a kedvezmény megilleti a termőföldet vásárlókat is.

Hol kaphatnak részletesebb tájékoztatást az érdeklődők?

Az FHB helyi tarifával hívható információs vonalán (06-40-200-115) és az internetes honlapján: www.fhb.hu.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

optikai aktivitás

bizonyos anyagoknak az a sajátsága, hogy a rajtuk v. az oldatukon átbocsátott, síkban... Tovább

eloszlás

a megfigyelési adatok különböző értékeinek eltérő gyakorisággal való előf.-a... Tovább

Tovább a lexikonra