Így legyél te is környezetbarát kertbarát: legyen az udvarod fenntartható, engedd el a régi idők kertészeti divatjait!

Tedd meg ezeket a kertedben idén tavasszal a fenntarthatóság jegyében

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A tavasz az év tökéletes időszaka a pázsit tervezésére. Mielőtt azonban beindítanád a fűnyírót vagy magadhoz vennéd a gyomirtót, fontolj meg egy másik megközelítést ebben az évben. A hagyományos tereprendezési gyakorlatok széppé tehetik az udvarokat, de ennek nagy ára van, tekintettel az erős vegyszerek használatára és az erőforrás-hatékony módszerekre. Ha ehelyett ökológiai gyepápolási gyakorlatokat alkalmazol, akkor olyan gyepet művelhetsz, amely gyönyörű a szemnek és jótékony hatással van a környezetre. A táj ellenálló képességét is növeli, így az ellenáll az időjárás kiszámíthatatlanságának is.

Környezetbarát kert

Hogyan legyünk tudatosok a kertészetben?

A tereprendezési döntéseinkkel hatással lehetünk az egészségre – és nem csak saját egészségünkre, hanem közösségünk és környezetünk egészségére is. Sok dolog van, amit megtehetsz, hogy fenntarthatóbbá váljon a kerted, és ez valóban azzal függ össze, hogy a kevesebb néha többet ér, mint a több.
Megosztjuk tippjeinek egy modern udvar létrehozásához, amely jól néz ki, és a helyi ökoszisztémának is előnyös.

1. Engedd el a makulátlan gyepet

A makulátlanul gondozott pázsit évtizedek óta a jellegzetes és elvárt stílus volt egy kertben, de itt az ideje, hogy ezt a múltban hagyjuk. Az ápolási és karbantartási követelmények magasak a hagyományos pázsitoknál – öntözés, nyírás, erős vegyszerekkel történő kezelés –, ami időt és pénzt igényel, nem is beszélve a környezetterhelésről. Fogadd el a vadabb pázsit megjelenését, és alakítsd át a tájat egy olyanra, amely kevesebb energiát és vegyszeres kezelést igényel, és elősegíti a biológiai sokféleséget.
Olyan növényközösségeket tervezz, amelyek regionálisan megfelelőek és hasznosak. Ez segít a talaj felépítésében, növeli a vadon élő állatok élőhelyét, a veszélyeztetett énekesmadarak és a veszélyeztetett beporzók populációit is.

2. A funkció prioritása

Amikor azt fontolgatod, hogy milyen típusú növényekkel bővítsd az udvaradat, gondolj olyan növényekre, amelyek kettős feladatot fognak szolgálni – nemcsak szépséget, hanem hasznosságot is kínálnak. Ennek egyik módja az, ha a kertednek legalább egy részét veteményeskertté alakítod. A jelenlegi gazdasági helyzetben ez költséghatékony előnyökkel is járhat. A fűszeres és gyógynövénykerteket, gyümölcsöskerteket és őshonos ehető növényeket érdemes ültetned. 

3. Tartsd vissza az esővizet

Ahelyett, hogy tehernek tekintenéd az esővizet, fogd fel ajándéknak azzal, hogy begyűjtöd és bölcsen kezeled azt. Az esőkertek, esővíz gyűjtők és az egyéb technikák a vizet a kerten keresztül irányítják, nem pedig hagyják elfolyni. Ahelyett, hogy a vizet a csapadékvíz-rendszerbe vezetnéd, a kerten belüli földmunkákra használd. 

4.Fűnyírás elektromos vagy kézi fűnyíróval

A gázüzemű fűnyíró használata szennyezi a levegőt, és ez valóban megnőhet, ha tavasszal hetente nyírsz füvet. Ha csökkenteni szeretnéd szénlábnyomadat, fontold meg a kézi működtetésű gyepápoló berendezést, vagy használjon elektromos fűnyírót, trimmert és fúvót.

5. Kezdd el a komposztálást

A fenntartható kertészeti tevékenységek egyik legjobb módja a zöldhulladék komposztálása. A levágott fűből, elhalt virágokból, szárított levelekből és sok másból tápanyagban gazdag dolog fenntartható műtrágyává alakítható egy komposzthalomban.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

havasi kecske (Capra montana)

a szarvasmarha félék családjának kecskealakúak (Caprinae) alcsaládjába tartozó, a magas... Tovább

biológia (élettudomány)

az élő természettel kapcsolatos ismeretek összessége. Négy hagyományos tudományágra... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem