Fogyassz te is többet a fekete ribiszkéből!

hirdetes

A fekete ribiszke jótékony hatásairól!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Fogyassz te is többet a fekete ribiszkéből!

A fekete ribiszke jótékony hatásai

A fertőzések elleni küzdelemben kulcsfontosságú szerepet játszó C-vitaminból rengeteget megtalálunk egy-egy szem fekete ribiszkében. Mindössze 100 grammnyi bogyóval a napi javasolt C-vitamin-adag háromszorosa vihető be a szervezetbe. A C-vitamin antioxidáns hatása miatt is fontos, amivel segít felvenni a küzdelmet a szabadgyökök ellen (amelyek felgyorsítják az öregedést, és hozzájárulnak a szívbetegség, a rák és a gyulladások kialakulásához).

A fekete ribiszkében olyan nélkülözhetetlen B-vitaminok is rejtőznek, mint a pantoténsav (B5), a pyridoxin (B6) és tiamin (B1). Ezek az alapvető B-vitaminok mind fontos szerepet játszanak az anyagcserében. A fekete ribiszkékben a napi ajánlott vasmennyiség 20%-a is megtalálható, ami védelmet biztosít az immunelégtelenségek és kimerültség ellen, mert segít az oxigén sejtekhez való eljuttatásában. A sötét, savanyú bogyókban jelen van még a kalcium, a réz, a mangán, a foszfor, a magnézium és a kálium is, amelyek mind szükségesek a szervek megfelelő működéséhez.

hirdetes

Az antociánok neve habár baljósnak hangzik, azonban a fekete ribiszke többek között ezeknek köszönheti különösen erős antioxidáns hatását. A béta-karotin, a zeaxantin, a kriptoxantin és egyéb flavonoidok mind csökkentik a tüdő és a száj daganatos betegségeinek veszélyét, védenek a neurológiai (ideg) betegségek és a gyulladások ellen, illetve lassítják az öregedést is.

hirdetes

Ha mindez nem lenne elég, több kutatás eredményei is arra engednek következtetni, hogy a fekete ribiszke szerepet játszhat az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás, a köszvény és a májproblémák megelőzésében, segíthet a menopauza idején tapasztalt kellemetlenségek enyhítésében, ráadásul a hasmenést is meggátolhatja. A következő oldalon egy nagyon szuper receptet is találhatsz, amit érdemes kipróbálnod! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Tájékoztatás és figyelem felhívás! Az itt... Tovább

fénymikroszkóp

olyan összetett nagyító, amelynek két gyűjtőlencse-rendszerével kis méretű tárgyak... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés