Fogyassz te is többet a fekete ribiszkéből!

A fekete ribiszke jótékony hatásairól!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

A nyáron népszerű, sötétlila színű fekete ribiszkék temérdek olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyeket nem igazán találhatunk meg más élelmiszerekben. A fekete ribiszkék egyetlen hátulütője, hogy rettenetesen savanyúak, ezért ajánlatos valamilyen édes kiegészítővel is készülni (például méz), ha nyersen vagy valamibe belesütve fogyasztani szeretnél belőle.

Fogyassz te is többet a fekete ribiszkéből!

A fekete ribiszke vagy fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó növényfaj. A vörös ribiszkénél a kiegyenlítettebb hőmérsékletű északabbi részekről származik, Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig honos. Magyarországon a Szigetközben és a Hanságban találhatók védett populációi, valamint a Gödöllői-dombság területén él.  1-1,5 m magasra növő tüskétlen cserje, amely évenként több fiatal hajtást hoz. Hímnős virágait az 1 évnél idősebb ágak oldalrügyeiből fejleszti ki, miközben 4-5-6 éves vesszői egyre kevesebbet teremnek, míg végül elhalnak. Termése a piros ribizliéhez hasonló alakú, de rövidebb kocsányon elhelyezkedő, fekete színű rekeszálbogyótermés. Április, május hónapban virágzik és termését június, júliusban érleli be. Egyes fajtáknál a bogyók az érést követően vagy szedéskor a kocsányról lepotyognak.

Hirdetés

 

A fekete ribiszke Közép- és Észak-Európában, illetve Szibériában őshonos. Több fajtája is létezik, amelyek átlátszó, fehér vagy piros színűek, és habár ezek íze édesebb a feketénél, lényegesen kevesebb tápanyagot is kínálnak, mint savanyú, sötét testvérük. Mind az európai, mind pedig a kínai hagyományos orvostudomány esküszik a fekete ribiszke gyógyító hatásaira.

 

Aki saját magának szeretne otthon fekete ribiszkét termeszteni, annak nem feltétlenül lesz egyszerű dolga. Ennek legfőbb oka, hogy téli, nagyjából 0 fok körüli hőmérsékletre van szükségük. Ajánlott napos helyet választani nekik, és jól lebomlott trágyával vagy komposzttal dúsítani a talajt, mielőtt elültetnéd őket. Ezen kívül takard le a növény körüli talajt 5-10 cm talajtakaróval, mert a hideg, nyirkos talajt kedvelik igazán. Az érett fekete ribiszkéket akkor kell leszüretelni, amikor szárazok és kemények. Ha nem azonnal szeretnéd felhasználni őket, akkor hűtőben legfeljebb két hétig tárolhatók. A fekete ribiszke főbb hatóanyagainak megoszlása a növényi részek között, olvasd el a részleteket a következő oldalon!

Hirdetés

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Növénytermesztés

4/2006. (I. 20.) FVM rendelet

az anyakecsketartás támogatásáról Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997. évi... Tovább

Csongrádi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csongrád Fõ u. 26. 6640 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.