notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A dió feketedésének okai

Hirdetés

Katasztrófális diótermés – Ezért feketedik meg a dió, védekezz ellene!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ezért feketedik a dió

A legyek lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6-7 milliméter hosszúságúak, a talajban báb alakban áttelelnek. Az imágó júliustól egészen szeptember végéig rajzik, ez idő alatt folyamatos a tojásrakás. Nyüvei a dió zöld burkában rágnak, korai fertőzés esetén csökkentheti a dió méretét, előidézheti a dió feketedését, illetve a dió korai hullását. Még kisebb fertőzési értékek mellett is jelentősen rontja a dió minőségi mutatóit, nagyobb fertőzés esetén pedig ehetetlenné, és eladhatatlanná válik a termés. 

 

Mit tegyünk, ha fekete a dió?

A korán lehullott diót minden esetben össze kell gyűjteni és haladéktalanul meg kell semmisíteni, addig, amíg még bennük vannak a lárvák. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a talajban áttelelnek, és még jobban elszaporodnak. Érdemes zöldessárga színcsapdákat is alkalmazni, ezeket a lapokat a lehető legmagasabbra kell kihelyezni. Alkalmazhatunk a dió védelmében engedélyezett rovarölő szereket is, ebben az esetben hallgassunk a német módszerre, és adjunk a szerhez olyan fehérje tartalmú anyagot, amit a legyek szívesen megesznek, ezzel a kártevők elfogyasztják a rovarölő hatóanyagát is. 

Hirdetés

 

A dió feketedésének másik oka

Ha a dió burkában megtalálhatók a burokban (az esetek 90 százalékában ott lesznek), akkor biztosak lehetünk abban, hogy dióburok-fúróléggyel van dolgunk. Viszont van más lehetőség is! A dió feketedését baktériumos termésrothadás okozhatja, ebben az esetben már kora tavasszal megjelenhetnek a tünetek a fiatal hajtásokon, a leveleken, és főképp a terméskezdeményeken. A fiatal termésen sötétbarna foltok jelennek meg, később az egész termés elfeketedik, idő előtt lehullik.

Hirdetés

 

A kórokozó a vesszők kéregrepedéseiben és a rügypikkelyek között telel át, éppen ezért fontos, hogy tavasszal, még virágzás előtt permetezzünk réztartalmú készítménnyel, majd ezt végezzük el virágzás után, és tíznaponta ismét! Létezik azonban egy fekete dió, ami hihetetlenül értékes és hasznos, a következő oldalon erről tudhattok meg mindent! 

Fotó: Pixabay

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

2020-01-11

A gyümölcsfák ápolása télen

A gyümölcsfáknak télen is szükségünk van ránk, éppen ezért hoztam most el nektek ezeket a szuper tanácsokat. Nézzük, mit kell tennetek a gyümölcsfákkal a téli időszakban!

2019-11-29

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
416 609
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
416 609
Közösség

96/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az Európai Mezõgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a szaktanácsadási szolgáltatások... Tovább

Pest Megyei Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Budapest Sas utca 19. 1051 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 32

Átlagos értékelés: 4.6

Házi kert kert Növényvédelem