A dió feketedésének okai

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Katasztrófális diótermés – Ezért feketedik meg a dió, védekezz ellene!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Ezért feketedik a dió

A legyek lárvái piszkosfehérek, kifejletten 6-7 milliméter hosszúságúak, a talajban báb alakban áttelelnek. Az imágó júliustól egészen szeptember végéig rajzik, ez idő alatt folyamatos a tojásrakás. Nyüvei a dió zöld burkában rágnak, korai fertőzés esetén csökkentheti a dió méretét, előidézheti a dió feketedését, illetve a dió korai hullását. Még kisebb fertőzési értékek mellett is jelentősen rontja a dió minőségi mutatóit, nagyobb fertőzés esetén pedig ehetetlenné, és eladhatatlanná válik a termés. 

Mit tegyünk, ha fekete a dió?

A korán lehullott diót minden esetben össze kell gyűjteni és haladéktalanul meg kell semmisíteni, addig, amíg még bennük vannak a lárvák. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a talajban áttelelnek, és még jobban elszaporodnak. Érdemes zöldessárga színcsapdákat is alkalmazni, ezeket a lapokat a lehető legmagasabbra kell kihelyezni. Alkalmazhatunk a dió védelmében engedélyezett rovarölő szereket is, ebben az esetben hallgassunk a német módszerre, és adjunk a szerhez olyan fehérje tartalmú anyagot, amit a legyek szívesen megesznek, ezzel a kártevők elfogyasztják a rovarölő hatóanyagát is. 

hirdetes

A dió feketedésének másik oka

Ha a dió burkában megtalálhatók a burokban (az esetek 90 százalékában ott lesznek), akkor biztosak lehetünk abban, hogy dióburok-fúróléggyel van dolgunk. Viszont van más lehetőség is! A dió feketedését baktériumos termésrothadás okozhatja, ebben az esetben már kora tavasszal megjelenhetnek a tünetek a fiatal hajtásokon, a leveleken, és főképp a terméskezdeményeken. A fiatal termésen sötétbarna foltok jelennek meg, később az egész termés elfeketedik, idő előtt lehullik.

hirdetes

A kórokozó a vesszők kéregrepedéseiben és a rügypikkelyek között telel át, éppen ezért fontos, hogy tavasszal, még virágzás előtt permetezzünk réztartalmú készítménnyel, majd ezt végezzük el virágzás után, és tíznaponta ismét! Létezik azonban egy fekete dió, ami hihetetlenül értékes és hasznos, a következő oldalon erről tudhattok meg mindent! 

Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-08-10

Minden, ami buxus – A buxus ültetése, gondozása, metszése, növényvédelme

A buxus gondozása, a buxus metszése, a buxus növényvédelme, mindent elmondunk nektek a buxusról. A buxus ültetésétől egészen a buxus téli védelméig mindent megtudhattok!

2020-08-07

Leyland-ciprus, az örökzöld csoda – Tippek/trükkök szakértőtől!

A Leyland-ciprusok tökéletesen tudják helyettesíteni a tujákat, sőt, sokkal szebbek és ellenállóbbak a Leyland-ciprusok, most te is megtudhatsz mindent a Leyland-ciprusokról!

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-07-31

Gyeptrágyázás – Mikor hogyan trágyázzuk a gyepet?

Gyeptrágyázás, most mindent elmondunk nektek a gyeptrágyázásról, szakértőnk mond el minden információt a gyeptrágyázásáról! Gyeptrágyázási kisokos, olvasd el mindenképp!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


visszacsatolás

(feed back): az életjelenségekkel kapcsolatos aktiválásban v. gátlásbanmegnyilvánuló... Tovább

konzumensek (fogyasztók)

az élelmi láncban a producernek fölött levő, kész szerves anyagot átalakító,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Növényvédelem