A fekete bors termesztésének menete - nézzük, mik azok, amiket mindenképpen tudnod kell róla

hirdetes

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a fekete bors termesztéséről

A magok elültetése

A boltban kapható, fűszerként árult egész szem fekete borsokat hiába ülteted el, ezekből ugyanis semmi nem fog kinőni. Ha termeszteni szeretnél, akkor kifejezetten ültetésre szánt magokat kell szerezned. Ha ezek megvannak, akkor áztasd őket langyos vízbe az ültetés előtti éjszakán. Másnap aztán ültesd magvaidat jó minőségű virágföldbe, és tartsd az 24-30°C között. Ha kell, használj melegítő alátétet a hőmérséklet megtartására.

Ezen kívül rendszeresen nedvesítsd be a talajt egy pumpás vizes flakonnal – ne hagyd, hogy kiszáradjon! Miután a magok kicsíráztak, és a palánták elérik a 10 centis magasságot, ültesd át őket nagyobb növénytartókba, felakasztott kosarakba, vagy az udvarra (ha a hőmérséklet már nem esik 16°C alá). Ne feledd azonban, hogy a fekete bors hazánkban a kemény telek miatt nem képes a szabadban áttelelni.

hirdetes

Ha mégis a kertbe ülteted őket, akkor a palánták 30-40 centire kerüljenek egymástól. Növénytartókban valamivel közelebb kerülhetnek egymáshoz, de figyelj oda, hogy jól szellőzzenek.

Szaporítás

Ha ismersz valakit, aki fekete borsot termeszt, akkor megkérheted, hogy temessen el neked egyet valamelyik palántája indái (vesszői) közül. Ez az inda idővel gyökereket növeszt majd a talajban, ami után önállóan is képes lesz megmaradni, tehát külön lehet választani és átültetni egy új helyre. Ezt bujtásnak nevezzük.

Ha növénytartóban van a palánta, akkor az indát rögtön egy szomszédos növénytartóba is alábujtathatod, hogy már abban gyökerezzen és fejlődjön ki. Néhány hónap elteltével, amikor elegendő gyökeret növeszt, lecsípheted az anyanövényről, hogy onnantól önállóan fejlődjön. Nézzük, mi szükséges a fekete bors gondozásához! 

hirdetes

Trágyázás

A fekete borsnak nincs szüksége speciális trágyázásra. Használj kiegyensúlyozott összetételű műtrágyát a nyári hónapokban kéthetente. Ez lehet 7-9-5 vagy 10-10-10 NPK műtrágya is. 4 liter vízhez nagyjából 1/4 teáskanálnyi adagra lesz szükséged, de természetesen mindig kövesd az adott készítmény utasításait. Az ősz beálltával és télen ne trágyázd fekete bors palántáidat. Ha növénytartóban gondozod fekete borsaidat, akkor kifejezetten cserepes növényeknek készült műtrágyát használj, szintén az utasítások szerint.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

334/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

A Kormány az Alkotmány 35. § (2) bekezdésében megállapított eredeti jogalkotó... Tovább

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség