A fekete bors termesztésének menete - nézzük, mik azok, amiket mindenképpen tudnod kell róla

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fekete bors (Piper nigrum) a világ egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere, amit senkinek sem kell bemutatni. A fekete borsért azonban nem muszáj mindig a boltba járni, ugyanis akár házilag is megtermesztheted magadnak kedvenc fogásaidhoz. Csupán némi szabad helyre, hőre, és egy jó adag türelemre lesz szükséged, és már egyetlen palánta is bőséges mennyiségű borsot terem majd. Íme minden, amit tudnunk kell a fekete bors termesztéséről!

Minden a fekete bors termesztéséről

Általános tudnivalók a fekete borsról

A fekete bors Indiából származik, ami már bizonyára sejteti, hogy milyen körülményekre lesz szüksége az egészséges fejlődéshez – de ne szaladjunk ennyire előre. A fekete bors egy évelő kúszónövény, aminek apró, csinos, fehér virágai vannak, amelyek általában a nyár közepén nyílnak.

A fekete bors akár évekig is képes teremni, és még dísznövényként is jól mutathat az otthonokban és a szabadban is.  Nem összetévesztendő az indás borslevéllel (Piper sarmentosum), ami terméseket ugyan nem hoz, ellenben ehető leveleket növeszt. A következőkben kifejezetten a fekete borsról (Piper nigrum) lesz szó.

A fekete bors ültetése

A fekete bors származási helye India, tehát a meleg, párás, trópusi körülményekben érzi magát a legjobban. Az ültetést követően egy fekete bors palántának négy évre van szüksége, hogy termőképessé fejlődjön, de persze a végeredményért megéri türelmesnek lenni, és ez idő alatt is csinos dísznövényként gondozhatod otthonodban.

Hová ültesd

A fekete bors 10-12 USDA zónákban hidegtűrő, tehát a magyarországi telek bőven túl hidegek számára. Ha tehát szeretnéd éveken keresztül életben tartani palántáidat, akkor a legegyszerűbb megoldás növénytartókba ültetni őket, hogy az idő lehűlésével bevihesd azokat egy védett, meleg helyre.

A fekete borsnak fátyolos fényre van szüksége, hiszen az indiai dzsungelekben is hasonló körülmények között növekszik. Az erdők sűrű lombozata megszűri a fényt, de valamennyit át is enged rajta. Palántáidnak nagyjából napi 6-8 órányi szűrt, fátyolos napfényre lesz szükségük. Előnyös továbbá, ha humuszban gazdag talajt tudsz biztosítani fekete bors palántáidnak. 

Mivel a dzsungelekben rengeteg levél és más növényi hulladék gazdagítja a talajt, ez sokat segíthet az eredeti körülményeik megteremtésében. Fontos, hogy a talaj jól elvezesse a felesleges vízmennyiséget, illetve jó, ha 6-7 pH közötti, tehát enyhén savas. A következő oldalon további hasznos információk várnak! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

denataurálódás

különböző környezeti tényezők hatására bekövetkező szerkezetváltozás; egyes biol.-lag... Tovább

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség