A fekete bors termesztésének menete - nézzük, mik azok, amiket mindenképpen tudnod kell róla

hirdetes

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a fekete bors termesztéséről

Mikor ültesd

A fekete bors magvait házon belül érdemes elültetni, hogy legyen idejük megerősödni, mielőtt odakint elköszönnének a tavaszi fagyok. A csírázás nagyjából 30-35 napig tart, a talajnak pedig eközben 24-30°C-osnak kell lennie. Szükség esetén használj melegítő alátétet. Amikor aztán a kinti hőmérséklet stabilizálódik, és nem esik 16°C alá, kiültetheted palántáidat a szabadba. Ennél hidegebb körülmények között azonban nehezen fejlődnek majd, és el is pusztulhatnak. Ha csíráztató tálcában ülteted el őket, akkor ültesd át fekete bors palántáidat, amikor 10 centisre nőnek.

A fekete bors ültetése növénytartóba

A fekete bors növénytartókban is remekül eléldegél, ezért ha (Indiánál) hűvösebb éghajlaton élsz, akkor érdemes rögtön ezekbe ültetni magvaidat vagy palántáidat, hogy télen könnyedén meleg helyre vihesd őket. A legjobb módszer a fekete bors növénytartós ültetésére, ha felakasztott kosarakba ülteted, és ott is hagyod őket életük első két évében.

hirdetes
hirdetes

Eközben persze még nem teremnek majd, de látványos díszekként szolgálhatnak otthonodban. Ha a későbbiekben is csak dekoratív növényekként szeretnéd tartani őket, akkor maradhatnak véglegesen ezekben a kosarakban. Persze ha idővel szüretelni is tervezel róluk, akkor az első két év után ültesd át őket egy ládába vagy cserépbe (egy 20 literes növénytartó bőven megfelel erre).

Ne feledd, hogy mivel kúszónövény, a fekete bors valamilyen támasztékot igényel majd, amire felkapaszkodhat. Érdemes ezt már akkor beszerelni, amikor átülteted új helyére. Számíts rá, hogy egy fekete bors akár 3-3,5 méter magasra is megnőhet. A fekete bors gyökerei meglehetősen lassan nőnek, ezért nem muszáj őket gyakran átültetni, mert nehezen növik be a növénytartójukat. Ha ládában vagy cserépben szeretnéd elültetni a magokat, akkor használj jó minőségű virágföldet ehhez.

A magok egymástól 7-8 centire kerüljenek, és tartsd a talajt nyirkosan egy pumpás vizes flakonnal. A növénytartó méretétől függően meglehet, hogy ritkítanod kell majd a kibújó csírákat. Ilyenkor a leggyengébbeket érdemes eltávolítani, hogy az erősebbeknek több helye maradjon. Egy-egy palántának 30-30 centire lesz szüksége minden irányban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

korreláció

különböző folyamatok, jelenségek és ezeket leíró mennyiségek közötti összefüggés. A... Tovább

Csávázó Prestige

Rovar és gombaölő csávázó szer a burgonya vetőgumó csávázására.Hatóanyag: 140 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség