Bemutatkozik a fehér liliom - ismerd meg Te is gondozását, ültetését

hirdetes

Ismerd meg Te is a hófehér virágú fehér liliomot

TK, SFV

A fehér liliom képes lehet csodás, fehér virágaival megkoronázni kertedet – arról nem is beszélve, hogy jellegzetes illattal ajándékozza meg környezetét. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is ezt a szépséget, tudj meg mindent ültetéséről és gondozásáról!

Fehér liliom

A fehér liliom hófehér virágaival egyike a legősibb dísznövényeinknek – mégis, a többi liliomfajta az utóbbi időben kissé háttérbe szorította ezt a szépséget. 


Röviden a fehér liliomról


Ez a szépséges virág a liliomfélék családjába tartozik, közkedvelt hagymás növénynek számít. Elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt, elsősorban a mediterrán tájakon őshonos.


Nagyobb termettel rendelkezik, magassága akár 1 méter is lehet, virágai pedig a 20 – 25 centiméteres nagyságot is elérhetik. Virágzása elsősorban nyár elejére, júniusra, valamint júliusra tehető. Amennyiben tehát ültetésén gondolkozunk, érdemes nagyobb területet és támasztékot biztosítani számára.

hirdetes


A liliomok kapcsán ugyanakkor sok mindenről lehet beszélni – elválaszthatatlanok tőlük a tradíciók, valamint az építészet is hamar felfedezte ennek a növénynek a motívumát, mely a vallással kapcsolatos művészeti alkotásokban jelenik meg nagyrészt. Amellett pedig, hogy a művészetben találkozhatunk vele, valamint, hogy a kertünk ékes dísze is lehet, virágkötészetben is előszeretettel használják. Hófehér színe az ártatlansággal köthető össze, a tisztaság szimbóluma – az esküvőkön előszeretettel jelennek meg a liliomból készült csokrok.


Részét képezi a görög mitológiának is. Eszerint a szoptatós Héra istennő kicsöppenő anyatejéből sarjadt ki az első, csodaszép fehér liliom.

hirdetes


Mikor érdemes ültetni?


A liliomot általában nyár végén vagy ősszel érdemes elültetni, a később virágzók esetében ugyanakkor ez utána is megtörténhet – ezek közül kivételt talán a madonna liliom képez csak, melyet szintén a nyár végéhez közeledve érdemes föld alá helyezni. Ültetése kapcsán érdemes fokozottan figyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű földet helyezzünk majd a hagymákra.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Még mindig vannak kerti feladatok decemberben is, hiszen, nem ez a leghidegebb téli hónapunk, a cikkünkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-24

Ugye nem felejtetted el? – zárd el a kerti csapot, jönnek a fagyok!

Lehet sokan kapnak most a fejükhöz: tényleg, a csap! Bizony, nem szabad elfelejteni elzárni a fagyok előtt, nagy károkat okozhat, ha úgy hagyjuk. Mutatjuk, hogyan tedd ezt!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-18

Így végezz talajtesztet befőttesüveggel- a hatékony, gyors, és olcsó megoldás

Ehhez a módszerhez semmi másra nem lesz szükséged, mint egy befőttesüvegre. Mr mutatjuk is hogyan végezd el a talajtesztet, és elemezd az eredményeket!

További cikkek ebben a témában


nyersfehérje

a takarmányok N-tartalmú anyagainak összefoglaló elnevezése. A ny.-tartalmat úgy határozzák... Tovább

nagy fehér hússertések

a sz. -forduló követően a fogyasztói igények fokozatos változásanak hatására a sert.-ben... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet