Bemutatkozik a fehér liliom - ismerd meg Te is gondozását, ültetését

hirdetes

Ismerd meg Te is a hófehér virágú fehér liliomot

TK, SFV

A fehér liliom képes lehet csodás, fehér virágaival megkoronázni kertedet – arról nem is beszélve, hogy jellegzetes illattal ajándékozza meg környezetét. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is ezt a szépséget, tudj meg mindent ültetéséről és gondozásáról!

Fehér liliom

A fehér liliom hófehér virágaival egyike a legősibb dísznövényeinknek – mégis, a többi liliomfajta az utóbbi időben kissé háttérbe szorította ezt a szépséget. 


Röviden a fehér liliomról


Ez a szépséges virág a liliomfélék családjába tartozik, közkedvelt hagymás növénynek számít. Elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt, elsősorban a mediterrán tájakon őshonos.


Nagyobb termettel rendelkezik, magassága akár 1 méter is lehet, virágai pedig a 20 – 25 centiméteres nagyságot is elérhetik. Virágzása elsősorban nyár elejére, júniusra, valamint júliusra tehető. Amennyiben tehát ültetésén gondolkozunk, érdemes nagyobb területet és támasztékot biztosítani számára.

hirdetes


A liliomok kapcsán ugyanakkor sok mindenről lehet beszélni – elválaszthatatlanok tőlük a tradíciók, valamint az építészet is hamar felfedezte ennek a növénynek a motívumát, mely a vallással kapcsolatos művészeti alkotásokban jelenik meg nagyrészt. Amellett pedig, hogy a művészetben találkozhatunk vele, valamint, hogy a kertünk ékes dísze is lehet, virágkötészetben is előszeretettel használják. Hófehér színe az ártatlansággal köthető össze, a tisztaság szimbóluma – az esküvőkön előszeretettel jelennek meg a liliomból készült csokrok.


Részét képezi a görög mitológiának is. Eszerint a szoptatós Héra istennő kicsöppenő anyatejéből sarjadt ki az első, csodaszép fehér liliom.

hirdetes


Mikor érdemes ültetni?


A liliomot általában nyár végén vagy ősszel érdemes elültetni, a később virágzók esetében ugyanakkor ez utána is megtörténhet – ezek közül kivételt talán a madonna liliom képez csak, melyet szintén a nyár végéhez közeledve érdemes föld alá helyezni. Ültetése kapcsán érdemes fokozottan figyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű földet helyezzünk majd a hagymákra.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

Társnövények a bazsalikom mellé

Gondoltad volna, hogy a bazsalikom nem csak a tányéron, de a kertben is kitűnöen passzol a paradicsommal? Lássuk, milyen más növényekkel érdemes még társítani!

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-29

Növények, amelyek szépen növekednek az árnyékban

Árnyékos a kerted? Nem csak erdőt, de gyönyörű virágoskertet is nevelhetsz ám belőle! Mutatjuk, hogy milyen árnyéktűrő növényekre lesz hozzá szükséged!

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-06-29

Ezért kell visszametszeni a paradicsomot! – Trükkök a tökéletes terméshez

Miért hasznos rendszeresen visszametszeni a paradicsomot? A paradicsomok visszametszése igazán fontos, a növény fejlődésének érdekében, tudd meg miért!

2022-06-30

Gyümölcsfák átültetése - nem is olyan egyszerű, mint gondolnád!

Kevés kertész ültet el fát azzal a gondolattal, hogy néhány évvel később átülteti. Míg egy fiatal fa ültetése nem nehéz, egy érett fa átültetése nem kis dolog.

További cikkek ebben a témában


88/2008. (VII. 18.) FVM rendelet

Az állatoknak a szállítás és a kapcsolódó mûveletek közbeni védelmére vonatkozó... Tovább

baromfiborreliózis (borreliózis)

Borrelia anserina mikroorganizmus okozta bántalom, amely csak egyes háztáji tyúk- és... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet