Bemutatkozik a fehér liliom - ismerd meg Te is gondozását, ültetését

hirdetes

Ismerd meg Te is a hófehér virágú fehér liliomot

TK, SFV, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A fehér liliom képes lehet csodás, fehér virágaival megkoronázni kertedet – arról nem is beszélve, hogy jellegzetes illattal ajándékozza meg környezetét. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is ezt a szépséget, tudj meg mindent ültetéséről és gondozásáról!

Fehér liliom

A fehér liliom hófehér virágaival egyike a legősibb dísznövényeinknek – mégis, a többi liliomfajta az utóbbi időben kissé háttérbe szorította ezt a szépséget. 


Röviden a fehér liliomról


Ez a szépséges virág a liliomfélék családjába tartozik, közkedvelt hagymás növénynek számít. Elterjedése feltehetően Kis-Ázsiából történt, elsősorban a mediterrán tájakon őshonos.


Nagyobb termettel rendelkezik, magassága akár 1 méter is lehet, virágai pedig a 20 – 25 centiméteres nagyságot is elérhetik. Virágzása elsősorban nyár elejére, júniusra, valamint júliusra tehető. Amennyiben tehát ültetésén gondolkozunk, érdemes nagyobb területet és támasztékot biztosítani számára.

hirdetes


A liliomok kapcsán ugyanakkor sok mindenről lehet beszélni – elválaszthatatlanok tőlük a tradíciók, valamint az építészet is hamar felfedezte ennek a növénynek a motívumát, mely a vallással kapcsolatos művészeti alkotásokban jelenik meg nagyrészt. Amellett pedig, hogy a művészetben találkozhatunk vele, valamint, hogy a kertünk ékes dísze is lehet, virágkötészetben is előszeretettel használják. Hófehér színe az ártatlansággal köthető össze, a tisztaság szimbóluma – az esküvőkön előszeretettel jelennek meg a liliomból készült csokrok.


Részét képezi a görög mitológiának is. Eszerint a szoptatós Héra istennő kicsöppenő anyatejéből sarjadt ki az első, csodaszép fehér liliom.

hirdetes


Mikor érdemes ültetni a fehér liliomot?


A liliomot általában nyár végén vagy ősszel érdemes elültetni, a később virágzók esetében ugyanakkor ez utána is megtörténhet – ezek közül kivételt talán a madonna liliom képez csak, melyet szintén a nyár végéhez közeledve érdemes föld alá helyezni. Ültetése kapcsán érdemes fokozottan figyelnünk, hogy megfelelő mennyiségű földet helyezzünk majd a hagymákra.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-10-03

Itt van az őszi metszési időszak: Ezeket a metszési hibákat kerüld el!

Az őszi metszés kritikus időszak a kert gondozásában, amely meghatározza a növények fejlődését a következő évszakokban - kerüld el ezeket a metszési hibákat!

2023-10-03

Tulipánok kombinálása más növényekkel: Így alkosd meg a tökéletes tavaszi kerted még ősszel

Milyen növényekkel, virágokkal érdemes társítani a tulipánokat? Hova és mikor érdemes őket ültetni a legszebb tavaszi mesekert érdekében? Mutatjuk a választ!

2023-10-03

Ezeket a tipikus tulipánhagyma ültetési hibákat sokan elkövetik ősszel

Mikor kell ültetni ősszel a tulipánokat, mennyire mélyre kell őket ültetni a földbe, milyen távol egymástól, mennyit kell locsolni, kell egyáltalán locsolni?

2023-10-04

Így juthatnak busás támogatáshoz a gazdák - Segítség a gabonaválságban

A magyar mezőgazdaság számára elérhetővé vált egy kamattámogatással segíti a gazdálkodókat az ukrán gabonaválság miatti piaci nehézségek kezelésében.

2023-10-03

5 Októberi fesztivál a Balatonon, amelyek felturbózzák az utószezonos programokat!

Az őszi hónapok nem csak a falevelek gyönyörű színeiben pompáznak a Balaton körül, hanem számos izgalmas fesztivál is várja a látogatókat az utószezonban!

2023-10-03

Ezeket az őszi virágokat tedd a muskátli helyett az ablakba

Mire beköszönt az ősz, sokszor az ablakok tele vannak elhalt virágokkal és barnuló, elhasznált növényekkel. Ilyen virágokat tehetsz ősszel az ablakba!

2023-10-03

3 különleges zöldségféle, ami feldobja majd a balkonládádat ősszel

3 különleges zöldségfélét mutatunk, ami remekül mutat az őszi balkonokon, ablakokba téve. Mutatjuk, milyen növényekre cserélhetitek le a nyári muskátlikat!

2023-10-03

Újra többnapos szüreti fesztivált rendeznek Balatonfüreden – Ingyenes koncertekkel és finom borokkal várnak!

Október 13-15. között megrendezik a hagyományos Balatonfüredi Szüreti Fesztivált, amely már évek óta kulturális és turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vihar

Olyan időjárási jelenség,amelynek folyamán a szél erőssége a Beaufort-féle skálán a 7-es... Tovább

kórjóslat

valamely betegség valószínű lefolyásának megállapítása a betegség tünetei és az egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek kert Kertészet