Fehér eper, fehér eper termesztése

Fehér eper termesztése

Szélesi Ferenc - Főkertész

A fehér eper az eper egy jellegzetes fajtája, fehér hússal és vörös magvakkal. Valójában a dél-amerikai eper egy újabb változata, ami az ananászhoz hasonlító íze miatt terjedt el. Színösszetételük természetes, és nem génmódosítás eredménye. A Fragaria chiloensis nevet viselő chilei eper színe eredetileg is ilyen. Ebben a cikkben mindent megtudhatsz a fehér eperről és annak termesztéséről! 


Fehér eper tudnivalók

A Fragaria chiloensis valójában a mai hagyományos eprek egyik eredeti őse. Később a piros, észak-amerikai Fragaria virginiana eprekkel keresztezték őket, és így jött létre a „Fragaria x ananassa” faj – ezeket a „klasszikus” epreket találjuk meg a legtöbb mai kertben is.

De vissza a fehér változatokhoz – a mai fehér epreket az eredeti chilei eprekből nevelték ki Európában. Termesztésük valamivel több mint egy évtizede indult meg és négy évre volt szükség, hogy piacra kerülhessenek. A 2010-es áprilisi bolondozások alkalmával mutatták be, ahol nagyon pozitív fogadtatásban részesítették.

Ennek ellenére a mai napig viszonylag ritkán találkozhatunk velük a boltokban. Éppen ezért, ha szeretnéd kipróbálni őket, akkor érdemes sajátokat termesztened otthonodban. Ha valamilyen módon (megbízható, elismert termesztőktől ajánlott beszerezni) sikerül hozzájutnod, akkor érdemes megpróbálni saját fehér eper kertet indítani otthon. Ez a változat nem csak színében, de ízében is eltér a hagyományos piros eperétől. 

Hogyan termessz fehér epret

Ha már van tapasztalatod a piros eprek termesztésében, akkor jó hírünk van – a fehér változatot sem nehezebb termeszteni kertedben. A dolgokat azonban kissé körülményesebb lehet beindítani. A legelterjedtebb változatoknak általában kisebb terméseik vannak, mint a piros epernek. Inkább az Alpesi eprekhez hasonlíthatók mind növekedési szokásaikat, mind folyton termő tulajdonságukat tekintve.

Az előre nevelt palánták habár költségesebbek lehetnek, mint a magok, az utóbbi opcióval nem érdemes vesződni, ugyanis sokkal több eséllyel marad meg a kertben egy már megerősödött példány. Érdemes eleinte 2-3 darabot beszerezni, majd a hajtások lemetszésével újabbakat ültetni a későbbiekben.

Ügyelj rá, hogy saját magukat beporzó változatokat szerezz, habár keresztbeporzó fajták képesek megmaradni a piros eprek mellett, illetve megtartják színüket és ízüket is, ráadásul bőségesebb termést hozhatnak. A fehér eper USDA 4-8 zónákban termeszthető leghatékonyabban, tehát Magyarország is ideális a számára. Most pedig nézzük, mit kell tudnunk a fehér eper termesztéséről, a következő oldalon folytatom! 

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


ligeti perje (Poa nemoralis L.)

a pázsitfüvek családjába tartozó, laza bokrú évelő aljfű (fűfélék). Gyökérzete bojtos,... Tovább

dozimetria

az ionizáló sugárzásoknak kitett anyagokban elnyelődött surgármennyiség (abszorbeált... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem