A februári hőingadozásokkal szemben vedd fel a harcot, méghozzá ezekkel a praktikákkal!

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ahogy beköszönt a tavasz, és a kertünkben a növények elkezdenek rügyezni, fontos figyelmet szentelnünk a hőmérsékleti ingadozásoknak, amelyek a februári időszakban gyakran bekövetkeznek. A télálló növények is veszélyeztetettek lehetnek, amikor a nappali hőmérséklet tavaszi melegre emelkedik, majd éjjelente ismét nulla fok alá csökken. Összegyűjtöttem nektek a legfontosabb tippeket a februári fagyvédelemmel kapcsolatban!

februári növényvédelem

Hogyan óvhatjuk meg növényeinket a februári hőingadozások ellen?

A növények számára ez az időszak különösen stresszes, hiszen a nedvkeringés elindul, de a hideg éjszakák miatt fennáll a fagyveszély. Ahhoz, hogy megóvjuk őket, szükségesek bizonyos óvintézkedések.

Az egyik hatékony módja annak, hogy megvédjük a növényeket, az az, ha növénytakarókkal fedjük be azokat. A fény- és légáteresztő polipropilén zsákok, valamint speciális takarók kiválóan alkalmasak erre a célra, hiszen nem csak melegítik a növényeket, de meg is óvják azokat a hideg éjszakáktól. Érzékenyebb fák esetén érdemes a törzsüket kartonnal körbetekerni, így extra védelmet nyújtva.

Fontos azonban, hogy kerüljük a műanyag fóliákat, mivel azok megakadályozhatják a levegő cseréjét, és hozzájárulhatnak a növények rothadásához. Az ideális megoldás a légáteresztő anyagok, amelyek egyensúlyban tartják a hőmérsékletet, és megóvják a növényeket.

A fóliákat óvatosan távolítsuk el reggelente februárban

A hűvös reggeleken ne sietve távolítsuk el a növényeket borító takarókat vagy fóliákat. Várjuk meg, amíg a növények kissé felmelegednek, mielőtt eltávolítanánk a védelmi réteget. Az óvatosság csökkenti a károsodás kockázatát.

Februári hőszigetelés a fák és cserjék érdekében

A cserjék és fák tövébe, valamint a földben áttelelő növények köré mulcsot teríthetünk. Ez nemcsak a talaj nedvességét tartja meg, hanem további hőszigetelést is biztosít a növényeknek. Az igazán fagyos éjszakákon érdemes kis tüzeket gyújtani a gyümölcsösökben, mivel ez is emelheti a hőmérsékletet és védelmet nyújthat a fagy ellen.

Amennyiben a fák ágait jég borítja, fontos óvatossággal távolítani el a jégkérget. A túl sietős vagy durva eltávolítás károsíthatja a növényeket, így érdemes lassan és körültekintően eljárni, hogy ne okozzunk további károkat.

Az időjárás szeszélyeivel szembeni megelőző intézkedésekkel nemcsak a növények épségét őrizhetjük meg, de a tavaszi virágzásuk és terméshozamuk is sokkal biztosabb lehet. Tehát ne hagyd figyelmen kívül a februári hőingadozásokat, és gondoskodj növényeid megfelelő védelméről a kertben februárban is!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Csávázó Cruiser OSR 322 FS

Folyékony rovar-gombaölő csávázószer.Hatóanyag: 8 g/l fludioxonil, 33,3 g/l mefenoxam, 280... Tovább

táj

a földrajzi viszonyok (domborzat, geológiai, talaj- és vízviszonyok), az éghajlat, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem