A fák törzsének meszelése - Szakértőnk elárulja, mikor hogyan és miért érdemes elvégezni a fatörzsek meszelését

hirdetes

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Ezért érdemes meszelni a fák törzsét

Hogyan meszeljünk?

Habár a napégés a fák törzsének déli és nyugati oldalait fenyegeti, általában teljesen körbe szokás meszelni őket már csak az egységes megjelenés kedvéért is. A meszet érdemes folyamatosan megkeverni, hogy meg ne kössön vagy csomósodjon, mielőtt a fára kerülne. A felkenés általában egy nagyobb ecsettel, ronggyal, vagy szivaccsal történik, míg több fa esetén fel is lehet fújni egy erre kialakított céleszközzel.

A mész a talajszinttől kezdve legalább 45cm-ig kell, hogy felérjen, és még az alacsonyabb tartóágat tőtől számított 30cm-ért is jó, ha fedi. Előfordulhat, hogy két rétegre is szükség lesz a hatékony védelem érdekében – várd meg, hogy az első réteg teljesen megszáradjon, mielőtt felvinnéd a másodikat! Fontos, hogy a 2 évnél fiatalabb fákat nem szabad meszelni!

hirdetes

Mikor érdemes meszelni a fák törzsét?

Ezt a kezelést inkább ősszel érdemes elvégezni, a lemosó permetezés végeztével, de akkor sem vagyunk elkésve, ha áttesszük ezt az időpontot kora tavaszra, megtehetjük április közepe-végéig, de ne késlekedjünk ebben az esetben, cselekedjünk minél hamarabb, később meg fogjátok látni, hogy a fák nagyon hálásak lesznek a kezelésért! Már a régi szakkönyvek is ajánlották a gyümölcsfák törzsének metszését, viszont sokan állítják azt, hogy a mészréteg alatt rengeteg kártevő tojása, illetve több betegség spórája talál téli menedéket.

hirdetes

Ezzel szemben a mésszel való borítás nagyon is előnyös, a fehér törzsű fák tavasszal később melegszenek fel, a nedvkeringésük később indul be, ezért ellenállóbbak a tavaszi fagyokkal szemben. Emellett a mészbevonat megakadályozza a napsütéses órákban a fák túlzott felmelegedését, éjszaka pedig a lehűlését. Ha bármilyen kérdésetek lenne, forduljatok hozzánk nyugodtan, keressetek minket Facebook-oldalunkon, de írhattok email-ben is, válaszolunk lehetőségeinkhez mérten!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-22

5 szobanövény, amivel lehűtheted otthonodat a nyári hőségben

Sokan nem is tudják, de egyes szobanövények nem csak szebbé teszik az otthon helységeit, hanem képesek le is hűteni azokat (ráadásul a levegőt is tisztítják).

További cikkek ebben a témában


zöld rozsnok (Bromus unioloides [Willd.] Humb. et Kunth.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, szétterülően bokros, bojtos gyökerű, évelő aljfű... Tovább

Biatorbágy és Vidéke Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Egyesületünk közhasznú, nonprofit tevékenységet végez. Céljaink... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem