notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A fák törzsének meszelése

Hirdetés

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Ezért érdemes meszelni a fák törzsét

Hogyan meszeljünk?

Habár a napégés a fák törzsének déli és nyugati oldalait fenyegeti, általában teljesen körbe szokás meszelni őket már csak az egységes megjelenés kedvéért is. A meszet érdemes folyamatosan megkeverni, hogy meg ne kössön vagy csomósodjon, mielőtt a fára kerülne. A felkenés általában egy nagyobb ecsettel, ronggyal, vagy szivaccsal történik, míg több fa esetén fel is lehet fújni egy erre kialakított céleszközzel.

 

A mész a talajszinttől kezdve legalább 45cm-ig kell, hogy felérjen, és még az alacsonyabb tartóágat tőtől számított 30cm-ért is jó, ha fedi. Előfordulhat, hogy két rétegre is szükség lesz a hatékony védelem érdekében – várd meg, hogy az első réteg teljesen megszáradjon, mielőtt felvinnéd a másodikat! Fontos, hogy a 2 évnél fiatalabb fákat nem szabad meszelni!

Hirdetés

 

Mikor érdemes meszelni a fák törzsét?

Ezt a kezelést inkább ősszel érdemes elvégezni, a lemosó permetezés végeztével, de akkor sem vagyunk elkésve, ha áttesszük ezt az időpontot kora tavaszra, megtehetjük április közepe-végéig, de ne késlekedjünk ebben az esetben, cselekedjünk minél hamarabb, később meg fogjátok látni, hogy a fák nagyon hálásak lesznek a kezelésért! Már a régi szakkönyvek is ajánlották a gyümölcsfák törzsének metszését, viszont sokan állítják azt, hogy a mészréteg alatt rengeteg kártevő tojása, illetve több betegség spórája talál téli menedéket.

Hirdetés

 

Ezzel szemben a mésszel való borítás nagyon is előnyös, a fehér törzsű fák tavasszal később melegszenek fel, a nedvkeringésük később indul be, ezért ellenállóbbak a tavaszi fagyokkal szemben. Emellett a mészbevonat megakadályozza a napsütéses órákban a fák túlzott felmelegedését, éjszaka pedig a lehűlését. Ha bármilyen kérdésetek lenne, forduljatok hozzánk nyugodtan, keressetek minket Facebook-oldalunkon, de írhattok email-ben is, válaszolunk lehetőségeinkhez mérten!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-07

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

A füge metszése, szakértőnk most mindent elmond nektek a füge metszéséről. A füge tavaszi metszése, hogyan végezzük el a füge metszését? Szakértőnk elmond mindent a füge metszéséről!

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2019-12-05

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

A beltéri kerteket csakis szeretni lehet, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a beltéri kertek létrehozásáról és a beltéri kertek gondozásáról!

2020-01-31

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a Kínában tomboló koronavírus miatt, nézzük a részleteket!

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-01-28

Világjárvány a küszöbön – Minden a koronavírusról

A koronavírus egyre gyorsabban terjed, az egész világot rettegésben tartja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Kínából kiinduló koronavírusról.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
662 300
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 375 382
Közösség

Cornelius (SZD 1408)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

agyalapi mirigy (agyfüggelék, hipofízis)

a gerincesek egyik —>belső elválasztásit mirigye, a hipotalamuszhoz (->agyvelő) egy... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 133

Átlagos értékelés: 4.9

Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Növényvédelem