A legfinomabb farsangi recept, hiszen a fánkon túl is van élet!

Farsangi részeges csirke recept – csak 10 perc előkészülettel!

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nem csak a fánk számít hagyományos farsangi ételnek, itt van ez a fantasztikus farsangi részeges csirke is. A vendégek rajongani fognak érte, és te is, mert a sütést leszámítva mindössze 10 perc előkészületet vesz igénybe. A részegessége abban rejlik, hogy a húst alkoholban pároljuk, ami készülhet sörrel és borral is. 

Farsangi részeges csirke

A farsang története

A farsangi időszak hivatalosan, a katolikus kalendárium szerint vízkereszttől egészen hamvazószerdáig tart (január 6-február 22), ezt pedig hagyományosan bálokkal, ünnepélyekkel és mulatságokkal ünneplik meg. 

A farsangi mulatságok eredete egy hiedelemre vezethető vissza: azt hitték ugyanis az emberek, hogy a tél utolsó napjaiban a Nap legyengül, és a gonosz szellemek életre kelnek. Vigalommal, gúnyoskodással és boszorkánybábu elégetésével akarták elűzni őket. 

A 16-17. században a farsangi mulatságokat szó szerint betiltották, ezt pedig azzal magyarázták, hogy a farsangi ünneplés bujaságot szimbolizál. A farsang valóban már ekkor egy féktelen szórakozást jelenthetett az embereknek: a párválasztás mellett a szabályok felrúgását jelentette, a maszkok viselése pedig az arctalanságot, ami még jobban ösztönözte az embereket a kicsit sem visszafogott mulatozásra. 

Az 1900-as évekre azonban már a nemesek körében is elterjedt az a fajta szórakozás, sőt: az óvodákban, iskolákban megkezdődtek a mára már a gyerekek kedvencévé vált farsangi, beöltözős ünneplések. 

Magyarországon évszázados ünnepnek számít a farsangi időszakban a mohácsi busójárás, amikor szőrös maskarákba, álarcokba öltöznek a „busók” és hangoskodnak, viccesen riogatják az embereket, a lányok haját pedig kedvesen meghúzgálják. Farsang vasárnap van a nagy felvonulás, amikor egy gyülekezőhelyről indulnak el a főtérig, miközben tízezrek álnak emberi sorfalat nekik. Az esemény végén a főtéren egy hatalmas máglyát gyújtanak meg lezárásképpen. 

A részeges csirke hozzávalói:

3 főre

•    6 db csirke alsócomb, vagy 3 db egész csirkecomb
•    2 dl száraz fehérbor
•    2 fej vöröshagyma
•    5 gerezd fokhagyma
•    1 db alma (kihagyható)
•    100 g bacon
•    1 teáskanál majoranna
•    só
•    bors
•    1 evőkanál vaj

A részeges csirke elkészítése

1.    A csirkecombokat megmossuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával, és egy közepes méretű tepsibe rakjuk.
2.    A fokhagymát megpucoljuk és a combok mellé dobjuk.
3.    A hagymákat és az almát megpucoljuk, négybe vágjuk, és a húshoz adjuk.
4.    A combokat betekerjük egy szelet baconnel.
5.    A bort ráöntjük a húsra, majd az egészet lefedjük alufóliával.
6.    A részeges csirkét a sütőbe toljuk 180 fokra, és 1 óra alatt lefedve pároljuk.
7.    Egy óra múltán levesszük róla az alufóliát, feljebb csavarjuk a hőfokot 220 fokra, és 20-30 perc alatt megpirítjuk a combok tetejét. Néha locsoljuk meg a húst a lével.
8.    Ha a combok megsültek, szedjük ki őket a tepsiből a hagymával és az almával együtt, tegyük őket félre lefedve a tálalásig.
9.    A szaftot öntsük egy serpenyőbe, adjunk hozzá egy evőkanálnyi vajat, és főzzük addig magas lángon, míg kicsit besűrűsödik a mártás (kb. 5 perc).
10.    A csirkecombokat tálaljuk rizzsel, krumplipürével és öntsük nyakon a mártással.

Forráshttps://farsang.info/

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csíráztatás

a vizsgálandó vetőmagból vett —>vetőmagminta 100 magját kedvező körülmények... Tovább

Csávázó Cruiser 350 FS

Folyékony rovarölő csávázószer.Hatóanyag: 350 g/l tiametoxamFelhasználható: A kukorica és... Tovább

Tovább a lexikonra
Ünnep