Ültess el egy áfonya szemet, hatalmas bokor lesz belőle!
2023/04/11Ki ne imádná a sötétlila, édes kis áfonyaszemeket, amiket aranyáron mérnek a boltban? Pedig akár egyetlen szem is elég lehet egy saját bokorhoz. Mutatjuk, hogyan!
A szilva az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, amely nemcsak finom, hanem rengeteg jótékony hatással is bír. Az ízletes szilvafajták kavalkádja között most segítünk eligazodni, hogy megtaláld a tökéletes ízt, amelyik a leginkább passzol a nyári estékhez, a házi lekvárokhoz vagy éppen egy frissítő süteményhez.
Magyarországon a szilvaszezon már javában zajlik, és több fajta is teljesen érett vagy éppen érni kezd. Így ez az időszak kiváló alkalom arra, hogy megkóstold a szezon legfinomabb szilvafajtáit.
Az egyik legismertebb és legkedveltebb szilva Magyarországon. Gyümölcse kicsi-közepes méretű, sötétkék héjjal és édes, lédús hússal rendelkezik. Kiválóan alkalmas lekvár készítésére és pálinkafőzésre is.
Gondozás: A Besztercei szilva jól tűri a hideget, ezért alkalmas a magyarországi éghajlati viszonyokra. Szereti a napos helyeket és a jó vízelvezetésű talajt. Rendszeres öntözést igényel, különösen a száraz időszakokban.
Metszés: Tavasszal szükséges metszést végezni, hogy a fa formáját fenntartsuk és a levegőzést biztosítsuk a korona belsejében. A túlságosan sűrű ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: A Besztercei szilva az egyik legrégebbi és legelterjedtebb magyar szilvafajta, amely már a középkorban is ismert volt. Híres a magas cukortartalmáról, ezért kiváló alapanyaga a híres magyar lekvárnak és pálinkának. A szilvafajták közül ez az, amelyik talán legjobban kötődik a magyar gasztronómiához.
Ez egy nagyobb méretű szilva, ovális alakú és sötétkék héjú. Húsa sárgás, édes és zamatos. Frissen fogyasztva, lekvárnak és aszalásra is kiválóan alkalmas.
Gondozás: Ez a fajta is jól alkalmazkodik a magyarországi viszonyokhoz, de különösen érzékeny a túlzottan nedves talajra. Szereti a napos helyeket, és rendszeres öntözést igényel, de vigyázni kell, hogy ne ázzon túl.
Metszés: Tavasszal és késő télen érdemes metszést végezni, hogy a fa formáját karbantartsuk. Az elöregedett és beteg ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: A Stanley szilva az amerikai eredetű fajták közé tartozik, és az egyik legjobb szilvafajta, ha friss fogyasztásra vagy befőzésre keresünk gyümölcsöt. Az USA-ban a 20. század elején nemesítették ki, és gyorsan elterjedt világszerte. Ez a fajta híres arról, hogy magja könnyen elválik a gyümölcshústól, ami megkönnyíti a feldolgozást.
Az Olasz kék szilva nagy méretű, hosszúkás alakú gyümölcs. Héja kékes-lila, húsa sárga, lédús és ízletes. Frissen fogyasztva, valamint süteményekben és befőttként is népszerű.
Gondozás: Az Olasz kék szilva jól tűri a hideget és a szárazságot is, de a legjobban a napos helyeken és közepesen nedves talajban fejlődik. Fontos a jó vízelvezetés.
Metszés: Tavasszal szükséges a metszés, hogy a növény ne legyen túl sűrű, és a gyümölcsök jobban érjenek. Az elhalt és keresztező ágakat el kell távolítani.
Érdekesség: Az Olasz kék szilva eredetileg Dél-Európából származik, és a mediterrán ízeket hozza el a kertekbe. Olaszországban és a Földközi-tenger térségében már évszázadok óta termesztik, és az olasz konyha egyik kedvenc gyümölcse. A szilva ezen fajtája különösen népszerű desszertek és befőttek alapanyagaként.
Ez a fajta nagy méretű, ovális gyümölcsöket terem, amelyek sötétkék-lilás színűek. Húsa kemény, de édes, így jól tárolható és friss fogyasztásra is alkalmas.
Gondozás: A President szilva jó vízelvezetésű, napos helyen érzi jól magát. Ellenálló a betegségekkel szemben, de rendszeres öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel.
Metszés: Érdemes tavasszal és ősszel is metszést végezni, hogy a fa alakját megőrizzük és elősegítsük a gyümölcstermést. A fát ritkítani kell, hogy a levegő és a fény jól átjárhassa.
Érdekesség: A President szilvát Angliában nemesítették a 19. század végén, és nevét arról kapta, hogy a Brit Királyi Kertészeti Társaság elnökének tiszteletére nevezték el. Ez a fajta szilva kiválóan alkalmas hosszú távú tárolásra, így még a szezon után is élvezhetjük frissen. Ez egy kiváló választás, ha késő őszre is szeretnénk friss szilvát a kamránkban.