fák ültetése; csejék ültetése; ültetési útmutató fákhoz; ültetési útmutató cserjékhez; ültetési útmutató bokrokhoz; ültetési tanácsok fákhoz és bokrokhoz

hirdetes

Az ősszel ültetés legalkalmasabb időpontja a fák és cserjék ültetéséhez

Szeder, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Nincs elég árnyék a kertedben, vagy feldobnád valami nagyobb növénnyel az összképet? Remek döntés, ha most ősszel szeretnéd ezt elkezdeni, hiszen a fákkal és cserjékkel való bővítésre az őszi ültetés számos előnnyel jár. Ideális az idő számodra, hiszen a tavaszi kemény kerti munkák és a nyár gondozása véget ért, ráadásul ez a legjobb időszak a fának. A meleg talaj és a hűvös levegő kombinációja serkenti a gyökérnövekedést, hogy elősegítse a fa vagy cserje megtelepedését, mielőtt a talaj megfagy. Ősszel a fákat és cserjéket konténerekben vagy gyökérgolyókkal együtt árusítják, ahol a gyökeret és a talajt zsákvászonba csomagolják. Ültetésük egyszerű. Csak kövesd ezeket az egyszerű lépéseket. Hidd el a végére profi leszel!

ültetési tippek fákhoz és csejékhez

Fák és cserjék ültetése: válaszd ki a kerted következő generációját

A fák és bokrok kiválasztása a legfontosabb lépés. Figyelembe kell venni, hogy milyen nagyra fog nőni, illetve, hogy milyen kinézetű lesz, ha megnő, hogy tudd biztosan passzol-e az összképbe. Az egészséges fák és cserjék évtizedekig kitartanak, ezért jól fontold meg a hosszabb távú tereprendezési céljaid, és azt, hogy a kifejlett fák és cserjék hogyan illeszkednek majd abba bele. Vedd figyelembe azokat a fákat és cserjéket, amelyek egész évben különböző tulajdonságokat biztosítanak, például nyáron gyümölcsöt ad, vagy a levelek színeit ősszel. A gyönyörű virágokért érdemes fontolóra venni a vörösbimbó- vagy díszcseresznyefát.

Hagyj nekik a fáknak és cserjéknek teret a növekedéshez

Fontos, hogy ültetéskor figyelembe vedd a jövendőbeli méreteket. Hagyjon elegendő teret a fáknak és cserjéknek a növekedéshez. Mindenekelőtt fontos utána járni a fontosabb információknak a méretekkel kapcsolatosan. Olvasd el a fához mellékelt információkat, vagy kérj ajánlásokat egy kertészeti központtól. Mérőszalag segítségével mérd fel, hogyan illeszkednek az új fák és cserjék a meglévő tereprendezéshez. Fontos, hogy ne ültess fát túl közel a házhoz vagy a szomszéd ingatlanához, ami károsíthatja az épületeket és a fa gyökereit.

hirdetes

Már minden adott: vágj bele a fa és cserje ültetésbe

Elsősorban áss. Csinálj egy akkora lukat a földben, ami elég mély ahhoz, hogy a gyökér talajvonala kissé a talajszint felett üljön. Az új növények ültetésekor fontos a tápanyagban gazdag talaj, így, ha nem elegendő a föld tápanyag tartalma tegyél hozzá virágföldet. A földet, amit vettél és ami a kertedben van össze is keverheted és úgy hozzáadagolhatod a kiásott lukhoz. Különösen fontos a gyökérgolyó felső felét letakarítani, hogy a gyökereknek teret adjunk a növekedéshez. Helyezd bele a fát vagy bokrot, ezután kezd el a már említett folyamatot, kitölteni a lyukat a talajkeverékkel. Amikor a lyuk félig megtelt, öntözd meg a fát, majd tölts be a maradék talajt. Végül húzz le egy kis talajt a fa törzséről, hogy fánk alakú talajgyűrűt hozz létre, amely víztartó medenceként működik majd, és a fa gyökereihez tölcsérként szolgál, majd ismét mérsékelten öntözd meg.

hirdetes

Próbáld megtartani a nedvességet talajtakaróval a fák és cserjék érdekében

A legtöbb új fának és cserjének jót tesz a talajtakarás, amely segít megőrizni a talaj nedvességét. Kéreg alapú talajtakaró réteg használata 3 hüvelyk talajtakaróval a talaj tetején, körülbelül 1-2 hüvelyk helyet hagyva a törzs körül a betegségek megelőzésére. Így egészséges szép fád lesz, amely pár év elteltével hűvös árnyékot adhat a nyári meleg napokon.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vakság

tudományos szempontból a fény érzékelésének hiánya. Gyak.-lag azonban v.-nak kell tekinteni... Tovább

hármas keresztezés

főleg a kukorica nemesítésében alkalmazott eljárás, amikor az utódot három beltenyésztett... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet