Gabonafajták

MINŐSÉG NAGYOBB HASZONNAL!

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hogyan tud megfelelni a gazdálkodó - évről-évre eltérő termesztési feltételek között - a piac egyre növekvő elvár ásainak? Ebben meghatározó szerepe van a stabil biológiai alapot jelentő fajtának. Tavaszi kínálatunkban azon fajtáink ellenőrzött, minősített vetőmagjait ajánljuk, melyekkel Önök képesek lesznek megfelelni az igényeknek, és eredményesek lehetnek.
Gabonafajták

Hogyan tud megfelelni a gazdálkodó - évről-évre eltérő termesztési feltételek között - a piac egyre növekvő elvár ásainak? Ebben meghatározó szerepe van a stabil biológiai alapot jelentő fajtának. Tavaszi kínálatunkban azon fajtáink ellenőrzött, minősített vetőmagjait ajánljuk, melyekkel Önök képesek lesznek megfelelni az igényeknek, és eredményesek lehetnek.

A JUBILANT az egyik legnagyobb területen termesztett, nagy szemű, kiváló
minőségű sörárpa fajta Magyarországon. Több mint fél évtizede tartó sikerét agronómiai és feldolgozóipari értékeinek köszönheti. A Kárpát-medence
szélsőségekre hajlamos klímáján alkalmazkodó képességét és kiváló termésstabilitását több, különböző évjáratban is bizonyította.
A JUBILANT termesztése évről-évre biztos jövedelmet eredményez, mert itthon és számos szomszédos országban is a malátázás fő fajtája. A malátagyárak alacsony fehérje-tartalma (9,5-11,5%), kiváló osztályozottsága, és kedvező malátázási
tulajdonságai miatt ajánlják.

Az elmúlt néhány évben több államilag újonnan elismert tavaszi sörárpa fajta üzemi tesztelését indítottuk el. Honosított új fajtáink a Jubilant sikereinek egyik alapját jelentő kiváló alkalmazkodó képességgel rendelkeznek.

Az ADAGIO a fajtaminősítő kísérletek mindhárom (különböző időjárású) évében kiugróan nagy termést ért el, és így a legbőtermőbb sörárpaként kapott állami elismerést. A három vizsgálati év (2000-2002) átlaga: 5,47 t/ha. Az ADAGIO
szárazságtűrő képessége kiváló, ugyanakkor nagyon jó betegség ellenállóságának
és szárszilárdságának köszönhetően csapadékos években is biztonságosan termeszthető. Az egyik legígéretesebb sörárpa fajta. Fehérje-tartalma alacsony, osztályozottsága jó. A mikromalátázási eredmények alapján minősége jó.

A PROTEGE a piacvezető sörárpa fajtáknál érzékelhetően bőtermőbb, jó minőségű sörárpa. Termésstabilitása a tavaszi gabonák számára kedvezőtlen évjáratokban is bizonyított, a hazai klimatikus adottságok között is biztonságosan termeszthető. Fehérjetartalma stabilan alacsonyabb, mint a sörárpa kontrollé. Osztályozottsága kiemelkedően magas, malátázási és söripari minősége az előzetes adatok alapján jó. Jó minősége és kedvező agronómiai tulajdonságainak köszönhetően perspektivikus sörárpa.

A NITRAN középkorai érésidejű fajta jó szárszilárdsággal. Magja középnagy, nagyon jó az osztályozottsága. A Brnoi Malátakutató Intézet a NITRAN fajtát a kiváló minőségű, malátázásra alkalmas fajták közé sorolja. Az elért eredmények alapján a legmagasabb extrakt tartalommal rendelkező fajtákhoz sorolható. A fajta minden termesztési körzetben stabil terméseredményekkel rendelkezik.

A BIATHLON középkorai tavaszi árpa fajta. Közepes növénymagasságú,
megdőléssel szemben jó ellenálló-képességű. Jó az osztályozottsága. A fajtát átlagon felüli extrakt tartalom (82,6%) jellemzi. A Brnoi Malátakutató Intézet a kiváló minőségű, malátázásra alkalmas fajták közé sorolja.

Tavaszi árpa fajtáink, kiváló alkalmazkodó-képességük következtében eredményesen termelhetők nem csak a hagyományos, hanem a legtöbb alternatív sörárpatermelő körzetben is.

A fajták az elvárt malátaipari minőség biztosítása érdekében a célnak megfelelő agrotechnikát és technológiai fegyelmet igényelnek. A talajvizsgálatra alapozott tápanyagellátás biztosítja az optimális termés mennyiséget és minőséget. Gombaölő szerek használata lisztharmat és helminthosporiumos fertőzés esetén, a fajták érzékenységétől függően indokolt.

A tavaszi búza termesztése nem jellemző Magyarországon, de találhatók olyan körzetek, ahol a kedvező körny ezeti adottságok lehetővé teszik a tavaszi búza termesztését. Emellett adódhat olyan helyzet, amikor szükségessé válik beiktatni a vetésforgóba.

A LONA tavaszi búza fajtánk vetését a kalászos választék bővítése céljából, az őszi vetések meghiúsulása, részleges vagy teljes kipusztulása estén, illetve későn lekerülő
elővetemények után javasoljuk. Minél korábban sikerül elvetni (február vége - március
első fele), annál nagyobb az eredményes termesztés esélye. Minősége a legigényesebb nyugat-európai elvárásoknak is megf
elel. Farinográf értéke saját vizsgálataink alapján A1-A2, sikértartalma 32-35% között változik, a sikér minősége kiváló. Lisztjéből nagy térfogatú kenyér süthető. Javító minőségű búza termesztésére javasolható.

A zab az egyik legértékesebb takarmány a tenyész- és fiatal állatok, valamint a lovak számára. Nagy fehérje-, keményítő- és zsírtartalma, valamint a benne lévő oldható dietikus rostnak köszönhetően kitűnő az étrendi hatása. Szalmája időben történő aratás esetén takarmányozásra is alkalmas. A zab a humán táplálkozásban is értékes alapanyag.

A HETMAN jó termőképessége kiváló beltartalmi értékekkel párosul. Fehérjetartalma 2001-ben 14,8%, 2002-ben 14,5%, 2003-ban pedig 15,8% volt. Ezekkel az értékekkel mindhárom évben a vizsgált pelyvás zabfajták között az első helyet foglalta el.

A KOMES a szárazabb körülményeket a zabfajták átlagánál jobban tolerálja. Kiváló potenciális termőképességét elsősorban a jó bokrosodó képességéből eredő területegységenkénti nagy bugaszámnak köszönheti. Fehérjetartalma 13,4-16,6%, ß-glukán tartalma 3,7-5,1%, olajtartalma 3,5-4,3% között alakult az elmúlt években, termőhelytől és évjárattól függően.

A KWANT a legnagyobb termőképességű genotípusok közé tartozó erősen bokrosodó, jó állományképző, kiváló alkalmazkodóképességű fajta. Nagy termőképessége részben az átlagosnál nagyobb ezermagtömegének is köszönhető. A standardokhoz hasonló beltartalmi értékű.

A CACKO csupasz zab az elmúlt évek kísérleteiben a csupasz zabfajták közül a legjobb term őképességűnek bizonyult. Fehérje tartalma rendkívül magas - termőhelytől, évjárattól függően - 16,5% és 18,6% között változik. A csupasz zab - kiváló beltartalmi értékén túl - humán fogyasztásra azért is alkalmas, mert feldolgozása során nincs szükség a hántolásra. Magas fehérjetartalma miatt az állatok takarmányozásában hüvelyesek helyett tápokban használható.

A fajtákkal kapcsolatos további tájékoztatást kérje az Elitmag Kft. munkatársaitól

, vagy tekintse meg honlapunkat: www.elitmag.hu. A fajták I. fokú fémzárolt, vetőmagját kizárólag az Elitmag Kft. forgalmazza. A II. fokú, közvetlen árutermesztésre szolgáló
vetőmagot keresse az Eli
tmag Kft.-nél és vetőmag forgalmazó partnereinél.

Mv ELITMAG Kft. Martonvásár

Tel: 22/569-230, 22/460-020

vetomag@elitmag.huForrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

hasznosítható víz (diszponibilis víz)

a növények által felvehető, a talaj pórusaiban levő vízkészlet. Értéke megegyezik a... Tovább

talajtípusok

egy típusba sorolják azokat a talajokat, amelyek hasonló környezeti tényezők együttes... Tovább

Tovább a lexikonra