Így termeszthetsz fagyöngyöt, segítünk a gondozásában!

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, amely csókolózásra inspirál, és kiegészíti a szezonális dekorációt. Maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval. Gazdanövényeken nő, és határozottan kedvelsz bizonyos fajokat. Tudsz saját fagyöngy növényt termeszteni? Minden bizonnyal nevelhetsz fagyöngyöt beltéren egy kis fán vagy kint egy bejáratott dajkanövényen. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz fagyöngyöt!

fagyöngy termesztése

Fagyöngy termesztése

A fagyöngy egy parazita növény, amely egy másik fáról él. Kedvenc gazdája az alma, a galagonya, a hárs, a nyár és a tűlevelűek. A növények magokat hordanak a bogyók belsejében. Legjobb frissen ültetni és március és április között szüretelni. Ellenőrizzük az általuk preferált gazdafákon a bogyók gyorsítótárát.

A fagyöngy gondozása és termesztése

Természetesen szükség lesz tápnövényre is, hogy a magok kicsírázhassanak és növekedhessenek. A fagyöngy beltéri termesztéséhez egy kis cserepes fára lesz szükség, hogy a magok rátapadjanak.

A gyümölcsös alma kiválóan alkalmas fagyöngy termesztésére, és ki is vethető. A növény parazita jellege azt jelenti, hogy tápanyagokat és nedvességet vesz el a gazdától, ezért legyél óvatos, hogy mely növényeket választod kivetni. A fagyöngy termesztéséhez csak friss bogyókat használjunk.

El kell távolítani a magot a bogyóból. Ehhez csak nyomjuk ki a magokat, majd dörzsöljük le a ragadós bevonat nagy részét. Öblítsük le a magot, majd ültessük el a magokat. A vadonban a fagyöngy a gazdanövényeken nő, de ez a feltétel azonban nem szükséges a csírázáshoz. 

A legtöbb fagyöngymagnak fényre van szüksége a csírázáshoz, de nedves magvakból is kihajthat. Használj cserepes keveréket nagy mennyiségű tőzeggel, ha a lakásban termeszted egy cserépben. Vess el több magot, és párásítsd be a táptalajt nedvességig. Helyezz fedelet vagy műanyagot a cserépre, és helyezd jól megvilágított helyre, ahol a hőmérséklet legalább 16 C-fok körül van.

A fagyöngyöt gazdanövénybe kell vinni, hogy növekedjen rajta, de a gyökeresedés szórványos lehet. Ideális esetben a magokat csak a gazdanövény kérgébe kell nyomni, és naponta meglocsolni vízzel, hogy nedvesek maradjanak. A csírázás több hónapig is eltarthat a fény-, nedvesség- és hőmérsékleti viszonyoktól függően. Egyes irányzatok szerint be kell vágni a gazdafa kérgét, és bele kell nyomni a magokat, de ez nem feltétlenül szükséges.

A fagyöngy palánták átültetése a gazdafára

Nem számít, hogyan ültetünk, a termés a csírázástól számítva négy-hat évig is eltarthat. Vágjunk be egy gazdafa kérgét az átültetéshez. A palánták készen állnak az átültetésre, ha több valódi levelük van. Helyezzük a gyökereket a levágott kéregbe, és nedves mohával töltsük fel. Tartsd párásítva a területet, amíg a palánta hozzá nem tapad a gazdához.

A fagyöngy gondozása

A fagyöngy nem hajlamos a rovarok által okozott károkra, és kevés betegséggel rendelkezik. A növények kétlakiak, ami azt jelenti, hogy mindegyik hím vagy nőstény. A lassú növekedés azt jelenti, hogy körülbelül a negyedik évben nem fogod tudni, hogy melyik van. Ha csak virágot kapsz, de bogyókat nem, akkor a növényed hím. Ezért fontos, hogy egyszerre több magot is elültessünk.

A fagyöngy gondozása minimális gondozást igényel, de érdemes némi extra mulcsozást adni a gazdanövénynek, mivel a fagyöngy elszívja az energiájának egy részét.

Alkalmazzunk műtrágyát tavasszal, figyeljük a gazdát a kártevők és betegségek problémáira, és öntözzük a gazdafát. A fagyöngy a negyedik év után felszáll, és nagyon szívóssá válik, még az is lehet, hogy kellemetlenné válik. Minden igényét a levegőből és a tápnövényből szerzi be. Egyes területeken, például Kaliforniában, a megelőzés és a védekezés jelenti a fagyöngy problémáját, amely futótűzként terjed.

Győződj meg róla, hogy nem okozol gondot az ültetéssel, amikor szabadon ültetsz, ugyanis, ha túl szaporodtak a fagyöngyök és aggodalomra ad okot, próbálj inkább fagyöngy növényt termeszteni beltérben.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ioncserélők

vízben oldhatatlan molekulavázú szerves v. szervetlen anyagok, jellemzőjük a molekulavázba... Tovább

takonykór

egypatások többnyire idült ->fertőző betegsége.. Okozója a Pseudomonas mailei baktérium. A... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Karácsonyi díszek kert Kertészet Növénytermesztés virágtermesztés