Így termeszthetsz fagyöngyöt, segítünk a gondozásában!

hirdetes

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, amely csókolózásra inspirál, és kiegészíti a szezonális dekorációt. Maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval. Gazdanövényeken nő, és határozottan kedvelsz bizonyos fajokat. Tudsz saját fagyöngy növényt termeszteni? Minden bizonnyal nevelhetsz fagyöngyöt beltéren egy kis fán vagy kint egy bejáratott dajkanövényen. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz fagyöngyöt!

fagyöngy termesztése

Fagyöngy termesztése

A fagyöngy egy parazita növény, amely egy másik fáról él. Kedvenc gazdája az alma, a galagonya, a hárs, a nyár és a tűlevelűek. A növények magokat hordanak a bogyók belsejében. Legjobb frissen ültetni és március és április között szüretelni. Ellenőrizzük az általuk preferált gazdafákon a bogyók gyorsítótárát.

A fagyöngy gondozása és termesztése

Természetesen szükség lesz tápnövényre is, hogy a magok kicsírázhassanak és növekedhessenek. A fagyöngy beltéri termesztéséhez egy kis cserepes fára lesz szükség, hogy a magok rátapadjanak.

A gyümölcsös alma kiválóan alkalmas fagyöngy termesztésére, és ki is vethető. A növény parazita jellege azt jelenti, hogy tápanyagokat és nedvességet vesz el a gazdától, ezért legyél óvatos, hogy mely növényeket választod kivetni. A fagyöngy termesztéséhez csak friss bogyókat használjunk.

El kell távolítani a magot a bogyóból. Ehhez csak nyomjuk ki a magokat, majd dörzsöljük le a ragadós bevonat nagy részét. Öblítsük le a magot, majd ültessük el a magokat. A vadonban a fagyöngy a gazdanövényeken nő, de ez a feltétel azonban nem szükséges a csírázáshoz. 

A legtöbb fagyöngymagnak fényre van szüksége a csírázáshoz, de nedves magvakból is kihajthat. Használj cserepes keveréket nagy mennyiségű tőzeggel, ha a lakásban termeszted egy cserépben. Vess el több magot, és párásítsd be a táptalajt nedvességig. Helyezz fedelet vagy műanyagot a cserépre, és helyezd jól megvilágított helyre, ahol a hőmérséklet legalább 16 C-fok körül van.

hirdetes

A fagyöngyöt gazdanövénybe kell vinni, hogy növekedjen rajta, de a gyökeresedés szórványos lehet. Ideális esetben a magokat csak a gazdanövény kérgébe kell nyomni, és naponta meglocsolni vízzel, hogy nedvesek maradjanak. A csírázás több hónapig is eltarthat a fény-, nedvesség- és hőmérsékleti viszonyoktól függően. Egyes irányzatok szerint be kell vágni a gazdafa kérgét, és bele kell nyomni a magokat, de ez nem feltétlenül szükséges.

hirdetes

A fagyöngy palánták átültetése a gazdafára

Nem számít, hogyan ültetünk, a termés a csírázástól számítva négy-hat évig is eltarthat. Vágjunk be egy gazdafa kérgét az átültetéshez. A palánták készen állnak az átültetésre, ha több valódi levelük van. Helyezzük a gyökereket a levágott kéregbe, és nedves mohával töltsük fel. Tartsd párásítva a területet, amíg a palánta hozzá nem tapad a gazdához.

A fagyöngy gondozása

A fagyöngy nem hajlamos a rovarok által okozott károkra, és kevés betegséggel rendelkezik. A növények kétlakiak, ami azt jelenti, hogy mindegyik hím vagy nőstény. A lassú növekedés azt jelenti, hogy körülbelül a negyedik évben nem fogod tudni, hogy melyik van. Ha csak virágot kapsz, de bogyókat nem, akkor a növényed hím. Ezért fontos, hogy egyszerre több magot is elültessünk.

A fagyöngy gondozása minimális gondozást igényel, de érdemes némi extra mulcsozást adni a gazdanövénynek, mivel a fagyöngy elszívja az energiájának egy részét.

Alkalmazzunk műtrágyát tavasszal, figyeljük a gazdát a kártevők és betegségek problémáira, és öntözzük a gazdafát. A fagyöngy a negyedik év után felszáll, és nagyon szívóssá válik, még az is lehet, hogy kellemetlenné válik. Minden igényét a levegőből és a tápnövényből szerzi be. Egyes területeken, például Kaliforniában, a megelőzés és a védekezés jelenti a fagyöngy problémáját, amely futótűzként terjed.

Győződj meg róla, hogy nem okozol gondot az ültetéssel, amikor szabadon ültetsz, ugyanis, ha túl szaporodtak a fagyöngyök és aggodalomra ad okot, próbálj inkább fagyöngy növényt termeszteni beltérben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2022-11-28

Csokival bevont töltött datolya- a legkülönlegesebb karácsonyi édesség

Szeretnéd idén valami igazán különleges csemegével meglepni barátaidat, családodat, szeretteidet karácsonykor? Íme a különleges csokival bevont töltött datolya.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

apró, többnyire hatszöges jégkristályokból álló szilárd csapadék; a jégkristályok... Tovább

szórási kép

Szórófejek által kijuttatott folyadék elosztását mutató grafikon (eloszlási kép). Azokat a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Karácsonyi díszek kert Kertészet Növénytermesztés virágtermesztés