Így termeszthetsz fagyöngyöt, segítünk a gondozásában!

hirdetes

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, amely csókolózásra inspirál, és kiegészíti a szezonális dekorációt. Maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval. Gazdanövényeken nő, és határozottan kedvelsz bizonyos fajokat. Tudsz saját fagyöngy növényt termeszteni? Minden bizonnyal nevelhetsz fagyöngyöt beltéren egy kis fán vagy kint egy bejáratott dajkanövényen. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz fagyöngyöt!

fagyöngy termesztése

Fagyöngy termesztése

A fagyöngy egy parazita növény, amely egy másik fáról él. Kedvenc gazdája az alma, a galagonya, a hárs, a nyár és a tűlevelűek. A növények magokat hordanak a bogyók belsejében. Legjobb frissen ültetni és március és április között szüretelni. Ellenőrizzük az általuk preferált gazdafákon a bogyók gyorsítótárát.

A fagyöngy gondozása és termesztése

Természetesen szükség lesz tápnövényre is, hogy a magok kicsírázhassanak és növekedhessenek. A fagyöngy beltéri termesztéséhez egy kis cserepes fára lesz szükség, hogy a magok rátapadjanak.

A gyümölcsös alma kiválóan alkalmas fagyöngy termesztésére, és ki is vethető. A növény parazita jellege azt jelenti, hogy tápanyagokat és nedvességet vesz el a gazdától, ezért legyél óvatos, hogy mely növényeket választod kivetni. A fagyöngy termesztéséhez csak friss bogyókat használjunk.

El kell távolítani a magot a bogyóból. Ehhez csak nyomjuk ki a magokat, majd dörzsöljük le a ragadós bevonat nagy részét. Öblítsük le a magot, majd ültessük el a magokat. A vadonban a fagyöngy a gazdanövényeken nő, de ez a feltétel azonban nem szükséges a csírázáshoz. 

A legtöbb fagyöngymagnak fényre van szüksége a csírázáshoz, de nedves magvakból is kihajthat. Használj cserepes keveréket nagy mennyiségű tőzeggel, ha a lakásban termeszted egy cserépben. Vess el több magot, és párásítsd be a táptalajt nedvességig. Helyezz fedelet vagy műanyagot a cserépre, és helyezd jól megvilágított helyre, ahol a hőmérséklet legalább 16 C-fok körül van.

hirdetes

A fagyöngyöt gazdanövénybe kell vinni, hogy növekedjen rajta, de a gyökeresedés szórványos lehet. Ideális esetben a magokat csak a gazdanövény kérgébe kell nyomni, és naponta meglocsolni vízzel, hogy nedvesek maradjanak. A csírázás több hónapig is eltarthat a fény-, nedvesség- és hőmérsékleti viszonyoktól függően. Egyes irányzatok szerint be kell vágni a gazdafa kérgét, és bele kell nyomni a magokat, de ez nem feltétlenül szükséges.

hirdetes

A fagyöngy palánták átültetése a gazdafára

Nem számít, hogyan ültetünk, a termés a csírázástól számítva négy-hat évig is eltarthat. Vágjunk be egy gazdafa kérgét az átültetéshez. A palánták készen állnak az átültetésre, ha több valódi levelük van. Helyezzük a gyökereket a levágott kéregbe, és nedves mohával töltsük fel. Tartsd párásítva a területet, amíg a palánta hozzá nem tapad a gazdához.

A fagyöngy gondozása

A fagyöngy nem hajlamos a rovarok által okozott károkra, és kevés betegséggel rendelkezik. A növények kétlakiak, ami azt jelenti, hogy mindegyik hím vagy nőstény. A lassú növekedés azt jelenti, hogy körülbelül a negyedik évben nem fogod tudni, hogy melyik van. Ha csak virágot kapsz, de bogyókat nem, akkor a növényed hím. Ezért fontos, hogy egyszerre több magot is elültessünk.

A fagyöngy gondozása minimális gondozást igényel, de érdemes némi extra mulcsozást adni a gazdanövénynek, mivel a fagyöngy elszívja az energiájának egy részét.

Alkalmazzunk műtrágyát tavasszal, figyeljük a gazdát a kártevők és betegségek problémáira, és öntözzük a gazdafát. A fagyöngy a negyedik év után felszáll, és nagyon szívóssá válik, még az is lehet, hogy kellemetlenné válik. Minden igényét a levegőből és a tápnövényből szerzi be. Egyes területeken, például Kaliforniában, a megelőzés és a védekezés jelenti a fagyöngy problémáját, amely futótűzként terjed.

Győződj meg róla, hogy nem okozol gondot az ültetéssel, amikor szabadon ültetsz, ugyanis, ha túl szaporodtak a fagyöngyök és aggodalomra ad okot, próbálj inkább fagyöngy növényt termeszteni beltérben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-25

Nem mindegy, milyen tököt választok? Az 5 legjobb tök sütéshez, főzéshez

Melyik a legjobb sütőtök? Melyik sütőtököt érdemes választani, ami finom, és sokáig eláll otthon? Ezekhez a receptekhez valók a különböző sütni való tökök!

2023-09-26

A tuja őszi ápolása - ezeket a lépéseket ki ne hagyd!

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a tuja őszi gondozásának lépéseit, amiket nem hagyhatsz ki, ha azt szeretnéd, hogy csodás legyen egész évben tujád.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-26

5 őszi virág a veranda, terasz tökéletes dekorációjához

Kiüríteni a nyári cserepeket, és elrakni a garázs mélyére az ősz beköszöntével? Na még mit nem! Vannak csodaszép őszi virágok is, amik feldobják a verandákat...

2023-09-26

Az ősz sztárja: illatos, omlós sütőtökös kuglóf

Mivel őszre fordítottuk a naptárunkat, muszáj megosztanom veletek az egyik legjobb, és legegyszerűbb édesség receptjét veletek: illatos, omlós sütőtökös kuglóf!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Luca (Liza)

Burgonya Cél: Téli tárolású étkezési burgonya Leírás:A növény közepes-magas, lomb... Tovább

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert Karácsonyi díszek kert Kertészet Növénytermesztés virágtermesztés