Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK
Enyhe fagy

Hogyan lehet megmenteni a fagyott növényeket?


Enyhébb esetekben még van esély rá, hogy megmentsd fagykárt szenvedett palántáidat.


Ha egy fád kérge repedt meg a fagytól, és a seb nem képes begyógyulni, akkor óvatosan le kell vágnod a laza, repedt kéregrészt. Érdemes a seb éleit lecsiszolni egy kicsit, hogy elősegítsd a fa hegesedését. A többi fás szárú növényt úgy védheted meg a fagykártól, hogy némi vizet permetezel a leveleikre, mielőtt napfény érné őket.


A cserepes növényeket szimplán érdemes olyan helyre vinni, ahol nem éri őket közvetlen napfény.

Hacsak a fagykárt szenvedett növényeket nem viszed be otthonodba, vagy más, védett helyre, ne metszd le a sérült leveleiket és száraikat. Ezek további védelmet nyújtanak nekik a következő lehűlés idején. Várj tehát tavaszig, míg az idő melegedni kezd, és csak akkor távolítsd el róluk a sérült részeket.

hirdetes


Az elhalt szárakat teljesen a tövükig vágd vissza. Az élő szárakról csak a sérült részeket vágd le, mert ezek idővel visszanőhetnek majd, amint melegebbre fordul az idő.


A puhaszárú, fagykárt szenvedett növényeknek azonnali metszésre lehet szüksége, mert ezek szárai hajlamosabbak elrohadni. Felépülésüket folyékony tápoldattal segítheted.

hirdetes

Hogyan védd meg növényeidet a fagykároktól


Habár néhány esetben a fagykárt szenvedett növények még megmenthetők, általában sokkal egyszerűbb (és ésszerűbb) megoldás megelőzni a hideg okozta károkat. A cserepes növényeket értelemszerűen érdemes fagymentes helyre vinni, lehetőleg házon belülre. De mit kezdjünk azokkal a növényekkel, amik kertünkben vannak? Íme néhány tipp ahhoz, hogy hogyan védheted meg őket a fagykároktól
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-09-23

Hasznos tippek - így tartsd karban kertedet ősszel

Ősszel sem áll meg az élet a kertekben – rengeteg kertimunkáról beszélhetünk, melyeket érdemes még és már ilyenkor elvégeznünk. Most hasznos tippeket mutatunk.

2021-09-26

Kihagyhatatlan kerti teendők - ezekről nem szabad megfeledkezned szeptemberben!

Egy jó kertész ősszel készíti elő a tavaszt – mutatom, mikről nem szabad elfeledkezned az ősz első hónapjában! Lássuk, miket végezz el mindenképpen a hónapban!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

További cikkek ebben a témában


amiloidos elfajulás (amiloidózis, amyloidos elfajulás, amyloidosis)

többnyire hosszan tartó fertőző, szövetszéteséssel járó —>betegségek után alakul... Tovább

felhő

a levegőben lebegő, igen apró vízcseppek, kristályok v. jégszemek halmaza. A részecskék... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem