Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A növényekről köztudott, hogy nem bírják valami jól a hideget. Semmi sem képes olyan nyersen a talajba tiporni egy kezdő kertész lelkesedését, mint egy meglepetés szerűén érkező kora őszi, vagy késő tavaszi fagy. Már egy egészen enyhe fagy is végezhet velük, habár ez nagyban függ az adott faj hidegtűrésétől, illetve az adott éghajlattól is. A legtöbbjükről persze biztonságosan feltételezhetjük, hogy bizonyos hőmérsékletek alatt komoly fagykárokat szenvedhetnek, és akár el is pusztulhatnak.

Szerencsére, kellő odafigyeléssel néhány fagykárt szenvedett növényedet még megmentheted a pusztulástól, habár a legjobb megoldás mindig a megelőzés lesz. Nézzünk tehát néhány általános tudnivalót, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, megmenteni növényeinket.

Enyhe fagy

Alapvető tudnivalók


Növényeid védelme érdekében nagyon fontos, hogy tudd, mikor várhatók az első (és utolsó) fagyok otthonod környékén. Na persze, sajnos az időjárás nem mindig ennyire kiszámítható és az ősz végén, illetve a tavasz elején bármikor előfordulhatnak meglepetés fagyok, amik még a legfelkészültebb kertészekre is váratlanul csapnak le.


Mindenképpen ügyelj a helyi időjárás jelentésre, különösen ősszel és tavasszal. Még egy enyhébb fagy is komoly károkat okozhat kertedben, különösen tavasszal, amikor a legtöbb növény még fiatal és gyenge.

A télre pedig egyértelműen jól fel kell készülni.


Mit jelent az, hogy „enyhe fagy”?


Kertészeti szempontból enyhe fagynak számít az, amikor a levegő hőmérséklete már fagypont alá csökkent, de a talaj még nem fagyott be. Kemény fagyról akkor beszélünk, amikor már a talaj is megfagy, és megkeményedik.


Szerencsére egyes növények képesek túlélni az enyhébb fagyokat, azonban, ha keményebb fagyokra számítasz az előrejelzések alapján, akkor mindenképpen gondoskodnod kell kerti növényeid védelméről.

hirdetes


A fagykár tünetei növényről növényre változhatnak. Meglehet, hogy a levelek bebarnulnak (akárcsak az égési sebek), de előfordulhat az is, hogy a növény szárai pusztulnak el.


Fontos tehát védelmet biztosítanod növényeid számára a fagyok ellen!


Mi az, ami már túl hideg a növényeknek?


Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen egyes növények jobban, míg mások kevésbé tűrik a hideget. Érdemes utánanézni, hogy egy-egy növény számára mi a legalacsonyabb USDA zóna, amiben még hidegtűrőnek számít (Magyarország területei többnyire a 6-7 USDA zónák közé esnek).


Egyes növények akár fagypont alatt is képesek megmaradni, míg mások már 10°C alatt is elpusztulhatnak néhány óra alatt.

Hogyan árt a hideg a növényeknek?


A növényeket első sorban nem a hideg bántja, hanem a fagy. A fagykárok súlyosan roncsolhatják a növények szöveteit, ami hamar végezhet velük.

hirdetes


Az enyhébb fagyok általában nem okoznak komoly károkat, hacsak nem fokozottan érzékeny növényekről beszélünk. A keményebb fagyok során azonban a növények sejtjeiben található víz jéggé dermed, ami egyrészt kiszáradáshoz vezet, másrészt súlyosan roncsolhatja a sejtfalakat.


A károk nagy része napfelkeltekor történik. Amikor az idő melegedni kezd, a kristályosodott víz (azaz a jég) szétvágja a sejtfalakat, és így a sejtek elveszítik víztartalékaikat.

A fagy a fiatal, vékonyabb kérgű fákat is veszélyezteti. Tavasszal egyes fákon előfordulhatnak olyan jellegzetes repedések, amiket az éjszakai lehűlést követő hirtelen nappali felmelegedés okoz. Szerencsére, hacsak ezeket a repedéseket nem feszíti szét más, idővel maguktól begyógyulnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-24

Mit ültessek májusban? 6 zöldség, amit mindenképpen el kell ültetned májusban!

Mit ültess májusban? Milyen zöldségeket kell májusban ültetni? Uborka, paradicsom, hagyma, és a lista itt még nem ért véget, mutatjuk a teljes listát!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-05-30

Sokan nem tudják, de a rozmaringnak csodás hatásai vannak

A rozmaring egy gyönyörű és illatos gyógynövény, amelyet gyakran használnak kulináris célokra, de kevesen tudják, hogy számos csodás hatása is van az egészségre.

2023-05-30

5 kerti tevékenység, amit a gyerekre bízhatsz, és mindketten jól jártok vele

Tanítsd meg a gyerekednek a kertészkedés egy-két trükkjét, ő is élvezni fogja, hogy csinálhat valamit a nyári szünetben, és neked is több időd jut pihenni!

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

.../2006. (...) FVM rendelet

a földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések... Tovább

vízáteresztő kapacitás

Az a milliméterben kifejezett vízmennyiség,amelyet a vízzel telítődött talajréteg... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem