Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK, NA

A növényekről köztudott, hogy nem bírják valami jól a hideget. Semmi sem képes olyan nyersen a talajba tiporni egy kezdő kertész lelkesedését, mint egy meglepetés szerűén érkező kora őszi, vagy késő tavaszi fagy. Már egy egészen enyhe fagy is végezhet velük, habár ez nagyban függ az adott faj hidegtűrésétől, illetve az adott éghajlattól is. A legtöbbjükről persze biztonságosan feltételezhetjük, hogy bizonyos hőmérsékletek alatt komoly fagykárokat szenvedhetnek, és akár el is pusztulhatnak.

Szerencsére, kellő odafigyeléssel néhány fagykárt szenvedett növényedet még megmentheted a pusztulástól, habár a legjobb megoldás mindig a megelőzés lesz. Nézzünk tehát néhány általános tudnivalót, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, megmenteni növényeinket.

Enyhe fagy

Alapvető tudnivalók


Növényeid védelme érdekében nagyon fontos, hogy tudd, mikor várhatók az első (és utolsó) fagyok otthonod környékén. Na persze, sajnos az időjárás nem mindig ennyire kiszámítható és az ősz végén, illetve a tavasz elején bármikor előfordulhatnak meglepetés fagyok, amik még a legfelkészültebb kertészekre is váratlanul csapnak le.


Mindenképpen ügyelj a helyi időjárás jelentésre, különösen ősszel és tavasszal. Még egy enyhébb fagy is komoly károkat okozhat kertedben, különösen tavasszal, amikor a legtöbb növény még fiatal és gyenge.

A télre pedig egyértelműen jól fel kell készülni.


Mit jelent az, hogy „enyhe fagy”?


Kertészeti szempontból enyhe fagynak számít az, amikor a levegő hőmérséklete már fagypont alá csökkent, de a talaj még nem fagyott be. Kemény fagyról akkor beszélünk, amikor már a talaj is megfagy, és megkeményedik.


Szerencsére egyes növények képesek túlélni az enyhébb fagyokat, azonban, ha keményebb fagyokra számítasz az előrejelzések alapján, akkor mindenképpen gondoskodnod kell kerti növényeid védelméről.

hirdetes


A fagykár tünetei növényről növényre változhatnak. Meglehet, hogy a levelek bebarnulnak (akárcsak az égési sebek), de előfordulhat az is, hogy a növény szárai pusztulnak el.


Fontos tehát védelmet biztosítanod növényeid számára a fagyok ellen!


Mi az, ami már túl hideg a növényeknek?


Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen egyes növények jobban, míg mások kevésbé tűrik a hideget. Érdemes utánanézni, hogy egy-egy növény számára mi a legalacsonyabb USDA zóna, amiben még hidegtűrőnek számít (Magyarország területei többnyire a 6-7 USDA zónák közé esnek).


Egyes növények akár fagypont alatt is képesek megmaradni, míg mások már 10°C alatt is elpusztulhatnak néhány óra alatt.

Hogyan árt a hideg a növényeknek?


A növényeket első sorban nem a hideg bántja, hanem a fagy. A fagykárok súlyosan roncsolhatják a növények szöveteit, ami hamar végezhet velük.

hirdetes


Az enyhébb fagyok általában nem okoznak komoly károkat, hacsak nem fokozottan érzékeny növényekről beszélünk. A keményebb fagyok során azonban a növények sejtjeiben található víz jéggé dermed, ami egyrészt kiszáradáshoz vezet, másrészt súlyosan roncsolhatja a sejtfalakat.


A károk nagy része napfelkeltekor történik. Amikor az idő melegedni kezd, a kristályosodott víz (azaz a jég) szétvágja a sejtfalakat, és így a sejtek elveszítik víztartalékaikat.

A fagy a fiatal, vékonyabb kérgű fákat is veszélyezteti. Tavasszal egyes fákon előfordulhatnak olyan jellegzetes repedések, amiket az éjszakai lehűlést követő hirtelen nappali felmelegedés okoz. Szerencsére, hacsak ezeket a repedéseket nem feszíti szét más, idővel maguktól begyógyulnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Még mindig vannak kerti feladatok decemberben is, hiszen, nem ez a leghidegebb téli hónapunk, a cikkünkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-22

NE DOBD KI! A lehullott falevelek 5 felhasználási módja a kertben

Ne dobd ki a faleveleket! A kerti munkálatok során számtalan féleképpen felhasználhatóak a lehullott falevelek, cikkünkben be is mutatunk ezek közül 5-öt.

További cikkek ebben a témában


kétnövésű gyapjú

az a csekély értékű gyapjú, amelyben a szálak kisebb-nagyobb hányada szakadt. Hosszabb... Tovább

London (K 9026415)

Szója Cél: takarmány Leírás:Kicsi-közepes méretû magja lapított gomb, színe sárga. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem