Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK

A növényekről köztudott, hogy nem bírják valami jól a hideget. Semmi sem képes olyan nyersen a talajba tiporni egy kezdő kertész lelkesedését, mint egy meglepetés szerűén érkező kora őszi, vagy késő tavaszi fagy. Már egy egészen enyhe fagy is végezhet velük, habár ez nagyban függ az adott faj hidegtűrésétől, illetve az adott éghajlattól is. A legtöbbjükről persze biztonságosan feltételezhetjük, hogy bizonyos hőmérsékletek alatt komoly fagykárokat szenvedhetnek, és akár el is pusztulhatnak.

Szerencsére, kellő odafigyeléssel néhány fagykárt szenvedett növényedet még megmentheted a pusztulástól, habár a legjobb megoldás mindig a megelőzés lesz. Nézzünk tehát néhány általános tudnivalót, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, megmenteni növényeinket.

Enyhe fagy

Alapvető tudnivalók


Növényeid védelme érdekében nagyon fontos, hogy tudd, mikor várhatók az első (és utolsó) fagyok otthonod környékén. Na persze, sajnos az időjárás nem mindig ennyire kiszámítható és az ősz végén, illetve a tavasz elején bármikor előfordulhatnak meglepetés fagyok, amik még a legfelkészültebb kertészekre is váratlanul csapnak le.


Mindenképpen ügyelj a helyi időjárás jelentésre, különösen ősszel és tavasszal. Még egy enyhébb fagy is komoly károkat okozhat kertedben, különösen tavasszal, amikor a legtöbb növény még fiatal és gyenge.


Mit jelent az, hogy „enyhe fagy”?


Kertészeti szempontból enyhe fagynak számít az, amikor a levegő hőmérséklete már fagypont alá csökkent, de a talaj még nem fagyott be. Kemény fagyról akkor beszélünk, amikor már a talaj is megfagy, és megkeményedik.


Szerencsére egyes növények képesek túlélni az enyhébb fagyokat, azonban, ha keményebb fagyokra számítasz az előrejelzések alapján, akkor mindenképpen gondoskodnod kell kerti növényeid védelméről.

hirdetes


A fagykár tünetei növényről növényre változhatnak. Meglehet, hogy a levelek bebarnulnak (akárcsak az égési sebek), de előfordulhat az is, hogy a növény szárai pusztulnak el.


Fontos tehát védelmet biztosítanod növényeid számára a fagyok ellen!


Mi az, ami már túl hideg a növényeknek?


Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen egyes növények jobban, míg mások kevésbé tűrik a hideget. Érdemes utánanézni, hogy egy-egy növény számára mi a legalacsonyabb USDA zóna, amiben még hidegtűrőnek számít (Magyarország területei többnyire a 6-7 USDA zónák közé esnek).


Egyes növények akár fagypont alatt is képesek megmaradni, míg mások már 10°C alatt is elpusztulhatnak néhány óra alatt.

hirdetes

Hogyan árt a hideg a növényeknek?


A növényeket első sorban nem a hideg bántja, hanem a fagy. A fagykárok súlyosan roncsolhatják a növények szöveteit, ami hamar végezhet velük.


Az enyhébb fagyok általában nem okoznak komoly károkat, hacsak nem fokozottan érzékeny növényekről beszélünk. A keményebb fagyok során azonban a növények sejtjeiben található víz jéggé dermed, ami egyrészt kiszáradáshoz vezet, másrészt súlyosan roncsolhatja a sejtfalakat.


A károk nagy része napfelkeltekor történik. Amikor az idő melegedni kezd, a kristályosodott víz (azaz a jég) szétvágja a sejtfalakat, és így a sejtek elveszítik víztartalékaikat.

A fagy a fiatal, vékonyabb kérgű fákat is veszélyezteti. Tavasszal egyes fákon előfordulhatnak olyan jellegzetes repedések, amiket az éjszakai lehűlést követő hirtelen nappali felmelegedés okoz. Szerencsére, hacsak ezeket a repedéseket nem feszíti szét más, idővel maguktól begyógyulnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

2021-01-07

Így védekezz mérgek nélkül a csigák ellen!

Ha gyakran találkozol csigákkal a kertedben, de nem szeretnél mérgeket bevetni ellenük, akkor íme néhány természetes módszer, amivel védekezhetsz ellenük!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2020-12-22

Gyerekkorunk furcsasága - A narancseper bemutatása

A narancseper egy nagyon különleges növény, aminek szinte minden részét fel lehet használni valamire. Mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a narancseperről, ismerjétek meg ti is közelebbről!

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-10-01

Teendők a kertben – ezek várnak októberben

Októberben sem áll meg az élet kertünkben, lássuk mit kell ilyenkor feltétlenül elvégezni, ezeket ne felejtsd el semmiképpen sem a hónapban.

2021-09-27

Őszi kerti nagytakarítás – íme, a legfontosabb lépések!

Az őszi időszakban egyáltalán nem szabad megfeledkezni az őszi nagytakarításról – mostani cikkünkben eláruljuk ennek legfontosabb lépéseit, ezeket tartsd be!

További cikkek ebben a témában


exogén hatás

külső, a környezetből jövő hatás; elsődlegesen az anyagcserében, másodlagosan alaktani... Tovább

sejtalkotók (sejtorganellumok, sejtszervecskék)

a ->sejtben végbemenő biokém. reakciók színterei. Szerkezeti felépítésük leremti meg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem