Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A növényekről köztudott, hogy nem bírják valami jól a hideget. Semmi sem képes olyan nyersen a talajba tiporni egy kezdő kertész lelkesedését, mint egy meglepetés szerűén érkező kora őszi, vagy késő tavaszi fagy. Már egy egészen enyhe fagy is végezhet velük, habár ez nagyban függ az adott faj hidegtűrésétől, illetve az adott éghajlattól is. A legtöbbjükről persze biztonságosan feltételezhetjük, hogy bizonyos hőmérsékletek alatt komoly fagykárokat szenvedhetnek, és akár el is pusztulhatnak.

Szerencsére, kellő odafigyeléssel néhány fagykárt szenvedett növényedet még megmentheted a pusztulástól, habár a legjobb megoldás mindig a megelőzés lesz. Nézzünk tehát néhány általános tudnivalót, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, megmenteni növényeinket.

Enyhe fagy

Alapvető tudnivalók a fagyról


Növényeid védelme érdekében nagyon fontos, hogy tudd, mikor várhatók az első (és utolsó) fagyok otthonod környékén. Na persze, sajnos az időjárás nem mindig ennyire kiszámítható és az ősz végén, illetve a tavasz elején bármikor előfordulhatnak meglepetés fagyok, amik még a legfelkészültebb kertészekre is váratlanul csapnak le.


Mindenképpen ügyelj a helyi időjárás jelentésre, különösen ősszel és tavasszal. Még egy enyhébb fagy is komoly károkat okozhat kertedben, különösen tavasszal, amikor a legtöbb növény még fiatal és gyenge.

A télre pedig egyértelműen jól fel kell készülni.


Mit jelent az, hogy „enyhe fagy”?


Kertészeti szempontból enyhe fagynak számít az, amikor a levegő hőmérséklete már fagypont alá csökkent, de a talaj még nem fagyott be. Kemény fagyról akkor beszélünk, amikor már a talaj is megfagy, és megkeményedik.


Szerencsére egyes növények képesek túlélni az enyhébb fagyokat, azonban, ha keményebb fagyokra számítasz az előrejelzések alapján, akkor mindenképpen gondoskodnod kell kerti növényeid védelméről.


A fagykár tünetei növényről növényre változhatnak. Meglehet, hogy a levelek bebarnulnak (akárcsak az égési sebek), de előfordulhat az is, hogy a növény szárai pusztulnak el.


Fontos tehát védelmet biztosítanod növényeid számára a fagyok ellen!


Mi az, ami már túl hideg a növényeknek?


Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen egyes növények jobban, míg mások kevésbé tűrik a hideget. Érdemes utánanézni, hogy egy-egy növény számára mi a legalacsonyabb USDA zóna, amiben még hidegtűrőnek számít (Magyarország területei többnyire a 6-7 USDA zónák közé esnek).


Egyes növények akár fagypont alatt is képesek megmaradni, míg mások már 10°C alatt is elpusztulhatnak néhány óra alatt.

Hogyan árt a hideg a növényeknek?


A növényeket első sorban nem a hideg bántja, hanem a fagy. A fagykárok súlyosan roncsolhatják a növények szöveteit, ami hamar végezhet velük.


Az enyhébb fagyok általában nem okoznak komoly károkat, hacsak nem fokozottan érzékeny növényekről beszélünk. A keményebb fagyok során azonban a növények sejtjeiben található víz jéggé dermed, ami egyrészt kiszáradáshoz vezet, másrészt súlyosan roncsolhatja a sejtfalakat.


A károk nagy része napfelkeltekor történik. Amikor az idő melegedni kezd, a kristályosodott víz (azaz a jég) szétvágja a sejtfalakat, és így a sejtek elveszítik víztartalékaikat.

A fagy a fiatal, vékonyabb kérgű fákat is veszélyezteti. Tavasszal egyes fákon előfordulhatnak olyan jellegzetes repedések, amiket az éjszakai lehűlést követő hirtelen nappali felmelegedés okoz. Szerencsére, hacsak ezeket a repedéseket nem feszíti szét más, idővel maguktól begyógyulnak.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-15

Ültesd el együtt a hagymát és a répát, elmondom miért

A hagyma és a répa remek társnövényei egymásnak, elmondom nektek miért érdemes őket egymás mellé ültetni a kertben. Ezek után biztos ti is így fogjátok csinálni!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

2024-04-16

Titkos trükk a hagyma örök életéhez: Soha többé nem kell magot venned!

Fedezd fel a titkos trükköt, amellyel örökké életben tarthatod a hagymát! Soha többé nem kell hagymát vásárolnod a boltban vagy magról újrakezdened a folyamatot!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bojos (HE 8621B)

Tavaszi árpa Cél: sörárpa Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

aszat (Cirsium)

a ->fészkesek családjának a csöves virágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Gyakori és... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem