Enyhe fagyok, fagykár – hogyan mentsd meg, védd meg növényeid?

hirdetes

Enyhe fagyok, fagykár – így védekezz ellene, illetve mentsd meg növényeidet

TK

A növényekről köztudott, hogy nem bírják valami jól a hideget. Semmi sem képes olyan nyersen a talajba tiporni egy kezdő kertész lelkesedését, mint egy meglepetés szerűén érkező kora őszi, vagy késő tavaszi fagy. Már egy egészen enyhe fagy is végezhet velük, habár ez nagyban függ az adott faj hidegtűrésétől, illetve az adott éghajlattól is. A legtöbbjükről persze biztonságosan feltételezhetjük, hogy bizonyos hőmérsékletek alatt komoly fagykárokat szenvedhetnek, és akár el is pusztulhatnak.

Szerencsére, kellő odafigyeléssel néhány fagykárt szenvedett növényedet még megmentheted a pusztulástól, habár a legjobb megoldás mindig a megelőzés lesz. Nézzünk tehát néhány általános tudnivalót, és hogy hogyan lehet ezt megelőzni, vagy ha megtörtént a baj, megmenteni növényeinket.

Enyhe fagy

Alapvető tudnivalók


Növényeid védelme érdekében nagyon fontos, hogy tudd, mikor várhatók az első (és utolsó) fagyok otthonod környékén. Na persze, sajnos az időjárás nem mindig ennyire kiszámítható és az ősz végén, illetve a tavasz elején bármikor előfordulhatnak meglepetés fagyok, amik még a legfelkészültebb kertészekre is váratlanul csapnak le.


Mindenképpen ügyelj a helyi időjárás jelentésre, különösen ősszel és tavasszal. Még egy enyhébb fagy is komoly károkat okozhat kertedben, különösen tavasszal, amikor a legtöbb növény még fiatal és gyenge.


Mit jelent az, hogy „enyhe fagy”?


Kertészeti szempontból enyhe fagynak számít az, amikor a levegő hőmérséklete már fagypont alá csökkent, de a talaj még nem fagyott be. Kemény fagyról akkor beszélünk, amikor már a talaj is megfagy, és megkeményedik.


Szerencsére egyes növények képesek túlélni az enyhébb fagyokat, azonban, ha keményebb fagyokra számítasz az előrejelzések alapján, akkor mindenképpen gondoskodnod kell kerti növényeid védelméről.

hirdetes


A fagykár tünetei növényről növényre változhatnak. Meglehet, hogy a levelek bebarnulnak (akárcsak az égési sebek), de előfordulhat az is, hogy a növény szárai pusztulnak el.


Fontos tehát védelmet biztosítanod növényeid számára a fagyok ellen!


Mi az, ami már túl hideg a növényeknek?


Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni, hiszen egyes növények jobban, míg mások kevésbé tűrik a hideget. Érdemes utánanézni, hogy egy-egy növény számára mi a legalacsonyabb USDA zóna, amiben még hidegtűrőnek számít (Magyarország területei többnyire a 6-7 USDA zónák közé esnek).


Egyes növények akár fagypont alatt is képesek megmaradni, míg mások már 10°C alatt is elpusztulhatnak néhány óra alatt.

hirdetes

Hogyan árt a hideg a növényeknek?


A növényeket első sorban nem a hideg bántja, hanem a fagy. A fagykárok súlyosan roncsolhatják a növények szöveteit, ami hamar végezhet velük.


Az enyhébb fagyok általában nem okoznak komoly károkat, hacsak nem fokozottan érzékeny növényekről beszélünk. A keményebb fagyok során azonban a növények sejtjeiben található víz jéggé dermed, ami egyrészt kiszáradáshoz vezet, másrészt súlyosan roncsolhatja a sejtfalakat.


A károk nagy része napfelkeltekor történik. Amikor az idő melegedni kezd, a kristályosodott víz (azaz a jég) szétvágja a sejtfalakat, és így a sejtek elveszítik víztartalékaikat.

A fagy a fiatal, vékonyabb kérgű fákat is veszélyezteti. Tavasszal egyes fákon előfordulhatnak olyan jellegzetes repedések, amiket az éjszakai lehűlést követő hirtelen nappali felmelegedés okoz. Szerencsére, hacsak ezeket a repedéseket nem feszíti szét más, idővel maguktól begyógyulnak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2022-05-24

5 nyári virág, ami jól tűri a szárazságot

Az öntözés senkinek sem tartozik a kedvenc kerti feladati közé, de nem mindegyik csodaszép nyári virágot kell öntözni. Íme 5 szárazságtűrő nyári virág.

2022-05-24

Szúnyogriasztó növények, amikre idén nyáron szükséged lesz

Ha szeretnéd távoltartani magadtól a szúnyogokat a meleg nyári délutánokon, estéken, akkor a friss növények természetes adottságai sokat segíthetnek ebben.

2022-05-24

Kertünk titkos fegyvere: a szódabikarbóna

A szódabikarbóna jótékony hatásai a háztartásban már eléggé elterjedtek, de nem csak a lakásban, hanem a kertben is egy igazi csodaszer lehet! Tippek a cikkben

2022-06-23

Kerülendő évelők - ezeket nem biztos, hogy jó ötlet a kertedbe ültetni

Vannak évelő növények, amelyek bár lehet, hogy gyönyörűek, több fejfájást okoznak, mint örömöt hoznak a házhoz. Ezeknek az ültetését gondold át többször is!

2022-06-22

Ettől a 4 trükktől roskadozni fog a virágoktól a leander!

Fontos ezt a 4 leander gondozási trükköt neked is bevetned, ha azt szeretnéd, hogy a leandered rengeteg virágjai beillatozzák az egész kertet! Leander gondozás

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-24

Mentsd meg az idei diótermést! Terjed a gyilkos kór!

Mi a felelős a tömeges diótermés pusztulásért? Hogyan menthetjük meg a diótermést, hogy ősszel legyen mit betakarítani? Dióburok-fúrólégy elleni védekezés

További cikkek ebben a témában


32/2006. (V. 2.) FVM rendelet

A 2003. évben fagykárt és aszálykárt szenvedett mezõgazdasági termelõk kárenyhítõ... Tovább

háziasítás (domesztikáció)

az az emberi tevékenység, amelynek következtében a vadállatból háziállat válik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet Növényvédelem