Tavaszi fagykárok elleni védekezés a kertészetben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tavaszi fagykárok elleni védekezés a kertészetben

Racskó József - Debreceni Egyetem ATC
Kora tavasszal jelentős károkat okozhatnak az erős lehűlések. Köztudottan március folyamán a legtöbb gyümölcsfa endogén nyugalma megszűnik, s ha a tavaszi felmelegedések bekövetkeznek, a rügypattanás, a lombfakadás megindul. Ez azért veszélyes, mert az aktív anyagcserét folytató szervek fagyérzékenyek, s ezáltal a későbbiekben fellépő tavaszi fagyok igen jelentős károkat okozhatnak bennük. Elsősorban a szállító edénynyalábok a legérzékenyebbek a késői fagyok károsító hatására. A fagyvédelmi eljárások során azonban jelentős érték menthető meg, különösen gyümölcsösökben.
Tavaszi fagykárok elleni védekezés a kertészetben
Kora tavasszal jelentős károkat okozhatnak az erős lehűlések. Köztudottan március folyamán a legtöbb gyümölcsfa endogén nyugalma megszűnik, s ha a tavaszi felmelegedések bekövetkeznek, a rügypattanás, a lombfakadás megindul. Ez azért veszélyes, mert az aktív anyagcserét folytató szervek fagyérzékenyek, s ezáltal a későbbiekben fellépő tavaszi fagyok igen jelentős károkat okozhatnak bennük. Elsősorban a szállító edénynyalábok a legérzékenyebbek a késői fagyok károsító hatására. A fagyvédelmi eljárások során azonban jelentős érték menthető meg, különösen gyümölcsösökben.


A fagyok elleni védekezés elsősorban akkor válik szükségessé, amikor a növény faggyal szembeni érzékenysége megnő, pl. rügyképződéskor vagy rügypattanáskor. Ezért ilyenkor szükséges lehet olyan beavatkozásokra, amelyek a kedvezőtlen hatások csökkentésére, esetleg kiküszöbölésére - pl. a nyugalmi periódus hosszának megváltoztatására - irányulnak. Így tehát a gyümölcsfák rügyfakadásának késleltetésével a tavaszi fagy károsító hatását mérsékelhetjük. Erre szintetikus auxinhatású szerek - nagy koncentrációban - alkalmasak.

Az előzőekben ismertetetteknek megfelelően a szőlőben, az őszibarack valamint az alma esetében a márciusban alkalmazott naftil-ecetsavas permetezés a lombfakadást akár két-három héttel is késleltetheti.



Másik lehetőség, a kora tavaszi fagyvédelemben a gyümölcsfák öntözése abból a célból, hogy a fagyérzékeny fenológiai fázisukat a tavaszi fagyok utáni időszakra toljuk el. Ez gyakorlatilag úgy valósulhat meg, hogy a nappali időszakban a gyümölcsfák törzsét folyamatosan öntözzük. Ezáltal, a víz párolgásából eredő hőelvonás a fák hőmérsékletének csökkentését, ami pedig ennek következtében az érzékeny fenofázis időben későbbre tolódását eredményezi.

Alma és őszibarack-állományokban ezzel a módszerrel akár 1-2 hét virágzáskésleltetést is el lehet érni. Mivel a virágzáskésleltetés következtében az érés időpontja is késik néhány napot, a módszer alkalmazása - a gyakorlat oldaláról közelítve - azért is előnyös, mert így az érési időpontok széthúzásával némileg mérsékelhető a szedés idején jelentkező esetleges munkatorlódás.

A gondos ápolás és védekezési eljárás alkalmazása mellett az edénynyalábok téli és tavaszi fagykárosodása viszont nagyon gyakran bekövetkezik. Azonban ez az állapot többnyire nem végleges. A külső és belső feltételek, valamint az idő függvényében a gyümölcsfák többé-kevésbé regenerálódnak. A természetes regeneráció úgy jön létre, hogy a kihajtó rügyekből auxinok stimulálják a karbamidot, és az - a stimulus arányában - új fa és háncsrészt fejleszt a károsodottak helyébe. Ezért a már megtörtént fagykárok esetén elősegíthetjük a regenerálódást a hajtásnövekedést élénkítő metszéssel vagy a metszés késleltetésével, hogy ezáltal több rügy szolgáltasson auxinokat induláskor, aminek következtében nagyobb lesz az esély a természetes regenerációra.


hirdetes

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
hirdetes


beltartalmi nemesítés

valamely növény hasznosított termése (búzaszem, répagyökér stb.) összetételének tudatos... Tovább

elválasztás

1. (biol.) (szekréció) Különböző növényi és állati sejtek egyik életműködése, amellyel... Tovább

Tovább a lexikonra