Fácánok tenyésztése hazánkban

hirdetes

Fácántenyésztés

Kucsma Vivien, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Fácán

Fácántenyésztés - Fácánok zárt téri tenyésztése

A zárt téri tenyésztelep helyének megválasztása a tenyésztés eredményességének szempontjából nagyon fontos. Ügyelni kell a talaj lazaságára, és hogy kissé lejtős fekvésű legyen a terület a víz elvezetése miatt. A mély, hideg, kötött talajon a fertőző betegségek és a paraziták gyorsan elszaporodhatnak. A fácántelep nagyságát az határozza meg, hogy milyen mennyiségű végterméket kívánunk előállítani. 1 m2-en kb. 2 db fácánnal kell számolni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy munkaszervezési és ökonómiai szempontból a 8000-10 000 db-os tojótörzsanyaggal működő tenyésztelepek a legmegfelelőbbek.

Fácántenyésztés - Tojástermelés

hirdetes

Tojástermelésre egészséges, jó tollazatú, közepes testsúlyú, jó tojástermelő képességgel rendelkező, kb. egy éves madarak választanak ki. A voilerekben 1 kakas, 5 tojó ivararányt alakítanak ki. A fácán zárt téri tojatásának különböző módszerei és eszközei vannak, talajon elhelyezett stabil vagy mobil tojatóvolierekben és sodronyos, elemes volierekben. Talajra tojatáskor egy fácánra két négyzetméter területet szánnak, rendszerint 2 x 4 m-es alapterületen 1 kakas, 6 tojó ivararányban.

A sodronyos tárolóvolierek 2 vagy 3 emeletes megoldásban készülnek, kétoldali tojáskigurulási lehetőséggel. Az állatokat 180 x 400 cm alapterületen 1 kakas, 7 tojó ivararányban helyezik el. A fácán tojatható közös vagy falkás volierekben is. A tojatóvolierekben etetők, itatók elhelyezése szükségeltetik. A tojásokat napi egy alkalommal szedik össze.

hirdetes

Zárt téri tojatásra a törzsanyagot márciusban telepítik ki. A tojástermelés április első hetétől június végéig tart. A fácán tojástermelése ciklikus. A tyúk 3–4 napig tojik, majd 2–3 napot pihen. 90 nap alatt mintegy 50 db tojást képes rakni. Ennek megoszlása áprilisban 35%, májusban 47% és júniusban 17%. A fácán tojástermelése fenntartható a téli napokban is napi 15 órás megvilágítással.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Tiara + Gold

Tiara + Goal gyomirtó permetezőszerek ikercsomagolásban. Tankkombináció készítésére.... Tovább

dolgozók állománycsoportja

a vállalatnál foglalkoztatott személyek tevékenységük jellege szerinti csoportosítása. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok