Fa ültetése cserépbe, útmutató fa ültetéséhez: így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

VN
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér a beálló, vagy terasz mellett, esetleg csak teraszod, vagy erkélyed van, de te iszonyatosan szeretnél egy kis zöld, árnyékot adó fácskát, olyat, ami zamatos gyümölcsökkel hálálja meg a gondoskodást? Semmi gond, hiszen most megmutatjuk, hogy hogyan nevelgethetsz fákat, cserjéket cserepekben. Praktikusak, mutatósak, és mi nem tudunk betelni velük!

Fa ültetése cserépbe

Milyen cserepet válasszak a faültetéshez?

Ha fát akarsz ültetni cserépbe, a legfontosabb, hogy megtaláld a megfelelő tároló alkalmasságot, cserepet ehhez. Nyilván valami nagyobb példányt kell keresned, hiszen a fák gyökérzete sokkal terebélyesebb, és erősebb, mint az apró virágoké. Fontos, hogy megfeleljen a kerted, teraszod stílusához, de azért tényleg elég nagy legyen, elférjen benne a fa gyökérlabdája (tehát ezen a ponton már az sem árthat tudni, hogy milyen fát ültetsz). De azért ne tegyél egy apró fát egy hatalmas cserépbe, inkább fokozatosan ültetgesd, ahogyan növekszik ügyelve arra, hogy a végső tartály mérete legalább 45 cm legyen. Olyan cserepet válassz, amin elegendő a vízelvezetés is. A fagyálló terrakotta edények nehezek, extra stabilitást biztosítanak, hogy megakadályozzák a fák kidőlését szeles időben, de ebben a komposzt gyorsan kiszáradhat, és mozgatásuk sem egyszerű, tehát akkor érdemes ezeket választani, ha nem akarod mozgatni, hanem viszonylag fix helyük lesz. . A könnyebb műanyag jó választás, ha növényeket kell mozgatni, és ezek a nedvességet is jobban tartják. Fém, fa és kő edények is kaphatók, válassz igényeid szerint.

Milyen talajra van szüksége a cserépbe ültetett fáknak?

A fatalaj nagyon fontos a fák egészsége szempontjából. A talajnak biztosítania kell a megfelelő levegőztetést és vízelvezetést, miközben megtartja a megfelelő mennyiségű nedvességet. A jó konténer talaj megfelelő mennyiségű vizet tart vissza anélkül, hogy elázná. Ne használj közvetlenül a kertből vagy a környező tájból származó talajt. Előfordulhat, hogy a szokásos talaj nem ürül ki jól a tartályokban, és hajlamosabb lehet a gyomokra, rovarokra és betegségekre. Akkor mit használj a cserepekbe a fákhoz? 
 

Lapozz és mutatjuk a tudnivalókat a fa cserépbe való ültetéséhez, azt is mutatjuk milyen fákat választhatsz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

előregyártás

rúd-, sík- v. térelemek leszabása, előkészítése és előre összeállítása épületek v.... Tovább

infantilizmus

az egész szervezet vagy valamely részének korábbi (szó szerint: gyermekkori) fejlődési fokon... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Talajművelés