Ezeket vedd figyelembe a szélenergiával kapcsolatban, szélenergiát így válassz

hirdetes

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

GE.

Azokat a bizonyos nagy „ventillátorokat”, amiket nem ritkán a földeken látunk, leginkább külföld felé menve, eszünkbe juthat, hogy a szélnél bizonyára nincs olcsóbb és tisztább energia. Ebben valóban van igazság. Ám, nem mindenben igaz!

 

Lessük meg miért!
 

szélenergia

Története

A szélenergia befogása nem új ötlet.  Nézzük csak meg a vitorlás hajókat. Ezeket már évezredekkel ezelőtt használtak őseink, a szélmalmok különböző típusai is vígan pörögtek az ókorban: Például segítségükkel gabonát őröltek vagy éppen vizet szivattyúztak.

A szél elektromos energiává alakítása sem annyira új, mint aminek gondoljuk: egy skót professzor, James Blyth már 1887-ben vitorlás turbinát épített a kertjében, a megtermelt árammal akkumulátorokat töltött fel, melyek a ház világítását biztosították. 

Fontos mérföldkőnek számít 1975. mivel, az olajárrobbanásra reagálva indította el az USA, illetve a NASA a szélpark programját.  13 szélturbinát építettek.  Azóta a turbinák mérete és teljesítménye megsokszorozódott, és egyre több ország lát bennük potenciált. Persze igaz ez a zöld energiákra is. 

hirdetes
Mára elképesztő tempóban növekszik a szélenergia előállítása, de az elektromos áram felhasználásának még így is csak kb. 3 százalékát adja. Igaz, nagy eltérések vannak az országok között. Dániában ezt szám már 25 százalék körül van, és akadnak olyan német vagy spanyol tartományok, ahol az arány még ennél is sokkal magasabb.

hirdetes

Magyarországon még nem kiforrt a szélenergia!

Magyarország szélenergia szempontjából nem számít kedvező helynek.  Ha ránézünk a Kárpát-medencét övező nagy hegyekre, mindjárt értjük az okát, hiszen körbe vagyunk véve hegyekkel. A szakemberek szerint a szél ott hasznosítható jól, ahol legalább 7 m/s körül van a szél átlagos sebessége. Ezek a síkságokon jól érvényesülhetnek, ezért a szélparkok zömét az északi részen tudjuk használni. Nem elengedhető tényező az sem, hogy ezt a technológiát kiépíteni nem az olcsó küldetések közé tartoznak. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-09-05

Levéltakarítás egyszerűen: 4 tipp az őszi levelek komposztálásához

Ahelyett, hogy az őszi leveleket egy szemeteszsákba raknátok, inkább használjátok komposztnak! Itt van 4 tipp a levelek egyszerű és gyors komposztálásához!

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-08-24

Mit kell csinálni a kertben szeptemberben? Íme a teljes lista a szeptemberi kerti teendőkről!

Mutatjuk a szeptemberi kerti teendők listáját! Gondoltátok volna, hogy ilyenkor ültetni is lehet, nem is akármit? Azt is mutatjuk milyen hibákat szoktak véteni.

2022-07-30

A műanyagmentes július margójára: így lehet zöldebb az életünk napról napra

Hogy ki lehet-e iktatni az életünkből teljesen a szemetet, vagy legalább a műanyagot? Ha már csak megpróbálkozunk vele is sokat segítünk a környezetünknek!

2022-09-14

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye, érdekes történet húzódik mögötte

A Mátra egyik kedvelt túracélpontja a Gabi-halála nagyon különleges hely. A 772 méteres hegycsúcs mögött érdekes történet húzódik meg, mutatjuk is a legendát!

2022-04-11

Érdemes beruházni napelemre?

Már hosszú, évek óta tart a napelem technológia fejlődése és térhódítása. Így annak előnyét és hátrányát is hosszan lehetne sorolni. Ezért ruház be te is napelemre!

További cikkek ebben a témában


2006. évi CVII. törvény

a géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény módosításáról 1. §... Tovább

forgási sebesség

a vállalat forgóeszközeinek kihasználását mérő mutatószám. A forgóeszközök egy év... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek Gazdaság Környezetvédelem Tudomány