Ezeket vedd figyelembe a szélenergiával kapcsolatban, szélenergiát így válassz

hirdetes

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

GE.

Azokat a bizonyos nagy „ventillátorokat”, amiket nem ritkán a földeken látunk, leginkább külföld felé menve, eszünkbe juthat, hogy a szélnél bizonyára nincs olcsóbb és tisztább energia. Ebben valóban van igazság. Ám, nem mindenben igaz!

 

Lessük meg miért!
 

szélenergia

Története

A szélenergia befogása nem új ötlet.  Nézzük csak meg a vitorlás hajókat. Ezeket már évezredekkel ezelőtt használtak őseink, a szélmalmok különböző típusai is vígan pörögtek az ókorban: Például segítségükkel gabonát őröltek vagy éppen vizet szivattyúztak.

A szél elektromos energiává alakítása sem annyira új, mint aminek gondoljuk: egy skót professzor, James Blyth már 1887-ben vitorlás turbinát épített a kertjében, a megtermelt árammal akkumulátorokat töltött fel, melyek a ház világítását biztosították. 

Fontos mérföldkőnek számít 1975. mivel, az olajárrobbanásra reagálva indította el az USA, illetve a NASA a szélpark programját.  13 szélturbinát építettek.  Azóta a turbinák mérete és teljesítménye megsokszorozódott, és egyre több ország lát bennük potenciált. Persze igaz ez a zöld energiákra is. 

hirdetes
Mára elképesztő tempóban növekszik a szélenergia előállítása, de az elektromos áram felhasználásának még így is csak kb. 3 százalékát adja. Igaz, nagy eltérések vannak az országok között. Dániában ezt szám már 25 százalék körül van, és akadnak olyan német vagy spanyol tartományok, ahol az arány még ennél is sokkal magasabb.

hirdetes

Magyarországon még nem kiforrt a szélenergia!

Magyarország szélenergia szempontjából nem számít kedvező helynek.  Ha ránézünk a Kárpát-medencét övező nagy hegyekre, mindjárt értjük az okát, hiszen körbe vagyunk véve hegyekkel. A szakemberek szerint a szél ott hasznosítható jól, ahol legalább 7 m/s körül van a szél átlagos sebessége. Ezek a síkságokon jól érvényesülhetnek, ezért a szélparkok zömét az északi részen tudjuk használni. Nem elengedhető tényező az sem, hogy ezt a technológiát kiépíteni nem az olcsó küldetések közé tartoznak. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-04-11

Érdemes beruházni napelemre?

Már hosszú, évek óta tart a napelem technológia fejlődése és térhódítása. Így annak előnyét és hátrányát is hosszan lehetne sorolni. Ezért ruház be te is napelemre!

2022-05-19

Megható videó: az elefántoknak nagyon mély érzelmeik vannak

Kutatások során készült YouTube videótkat mutatunk nektek, ami bemutatja hogyan gyászolnak az elefántok. Nagyon megható ahogyan az elefántok gyászolnak!

2022-04-11

Amerika legújabb dobása: Ezzel forradalmasíthatják a növénytermesztést!

Az Amerikában és Kanadában működő a Growmark és a Solinftec együttműködési megállapodást írtak alá. Ezzel a dobással forradalmasítják a növénytermesztést!

2022-04-12

5 dolog, amiről azt hitted, nem komposztálható, de mégis az

Te is újrahasznosítanál mindent, amit csak lehet? Akkor mostani cikkünket imádni fogod! Mutatunk 5 dolgot, amiről azt hitted nem komposztálható, mégis az!

2022-04-26

Nem szabad a földön talált fiókát visszarakni!

Tavasszal kezdődik a tömeges fészekelhagyási szezon, így különösképpen figyelemmel kell lennünk a kis fiókák életére! Ne tegyük vissza a kipottyant fiókát!

2022-04-27

Újrahasznosítás a kertben - A gazdaságos kertész okos trükkjei

A kreatív újrahasznosítás nem csak érdekes és hasznos eredményekhez vezethet, hanem rengeteg pénzt is spórolhatsz vele. Az alábbiakban emutatunk kerti ötleteket.

2022-04-27

Ültetés WC-papír gurigákba – Újrahasznosítás a kertben

Ha szeretnél néhány palántát nevelni otthonodban, akkor egy-egy WC-papír guriga tökéletesen. Nézzük, hogyan használhatod a kertben a WC papír gurigákat!

2022-04-05

Nincs kerted? Komposztálj az erkélyen!

A háztartási ételmaradékok a hulladék rendszeres hányadát adják ki. Nem kell, hogy ezek mind a kukában végezzék! Komposztálj az erkélyeden! Mutatjuk, hogy hogyan!

További cikkek ebben a témában


bróm (Br)

a halogénelemekhez tartozó, vörösbarna színű, fojtó, mérgező, folyékony halmazállapotú... Tovább

defektus

állandó jellegű kóros alaki eltérés, amely gyakran -> fejlődési rendellenességből... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek Gazdaság Környezetvédelem Tudomány