Ezeket vedd figyelembe a szélenergiával kapcsolatban, szélenergiát így válassz

hirdetes

Ezeket kell tudnod a szélenergiáról!

GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Azokat a bizonyos nagy „ventillátorokat”, amiket nem ritkán a földeken látunk, leginkább külföld felé menve, eszünkbe juthat, hogy a szélnél bizonyára nincs olcsóbb és tisztább energia. Ebben valóban van igazság. Ám, nem mindenben igaz!

 

Lessük meg miért!
 

szélenergia

Története

A szélenergia befogása nem új ötlet.  Nézzük csak meg a vitorlás hajókat. Ezeket már évezredekkel ezelőtt használtak őseink, a szélmalmok különböző típusai is vígan pörögtek az ókorban: Például segítségükkel gabonát őröltek vagy éppen vizet szivattyúztak.

A szél elektromos energiává alakítása sem annyira új, mint aminek gondoljuk: egy skót professzor, James Blyth már 1887-ben vitorlás turbinát épített a kertjében, a megtermelt árammal akkumulátorokat töltött fel, melyek a ház világítását biztosították. 

Fontos mérföldkőnek számít 1975. mivel, az olajárrobbanásra reagálva indította el az USA, illetve a NASA a szélpark programját.  13 szélturbinát építettek.  Azóta a turbinák mérete és teljesítménye megsokszorozódott, és egyre több ország lát bennük potenciált. Persze igaz ez a zöld energiákra is. 

hirdetes
Mára elképesztő tempóban növekszik a szélenergia előállítása, de az elektromos áram felhasználásának még így is csak kb. 3 százalékát adja. Igaz, nagy eltérések vannak az országok között. Dániában ezt szám már 25 százalék körül van, és akadnak olyan német vagy spanyol tartományok, ahol az arány még ennél is sokkal magasabb.

hirdetes

Magyarországon még nem kiforrt a szélenergia!

Magyarország szélenergia szempontjából nem számít kedvező helynek.  Ha ránézünk a Kárpát-medencét övező nagy hegyekre, mindjárt értjük az okát, hiszen körbe vagyunk véve hegyekkel. A szakemberek szerint a szél ott hasznosítható jól, ahol legalább 7 m/s körül van a szél átlagos sebessége. Ezek a síkságokon jól érvényesülhetnek, ezért a szélparkok zömét az északi részen tudjuk használni. Nem elengedhető tényező az sem, hogy ezt a technológiát kiépíteni nem az olcsó küldetések közé tartoznak. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-04-18

Nagyon veszélyes most fákat, bokrokat kivágni!- Erre figyelj oda!

A költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások veszélyeire hívja fel a figyelmet az MME az MTI közleményében. Szerintünk is nagyon fontos ez a téma!

2023-04-21

5+1 tipp, hogy szebbek, jobbak legyen a dáliáid

A dália csodaszép! Hoztunk is 5+1 tippet, hogy a lehető legtöbbet hozd ki ezekből a csodás virágokból, mutatjuk, hogyan tudod csodássá varázsolni a dáliát!

2023-05-27

9 házi készítésű növényvédőszer a virágoskerthez

A házi készítésű növényvédőszerek nem csak környezettudatosak és természetesek, de az egészségesedre sincsenek káros hatással, nem úgy, mint sok bolti változatuk.

2023-03-09

Hogyan ültess epret cserépbe? Mutatjuk mire figyelj!

Manapság egyre divatosabb a városi kertészkedés, aminek kapcsán az eper cserépbe ültetésének ügye is felmerült. Lehet epret cserépbe ültetni, mire kell figyelni?

2023-04-14

Gyönyörű szobanövények, amelyek taszítják a szúnyogokat, poloskákat és egyéb kártevőket

Utálod, ha bogarakat, szúnyogokat, legyeket találsz a lakásodban? Csodaszép szobanövényekkel állíthatsz tűzfalat a kártevőknek, elriaszthatod a legyeket, szúnyo

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Sfera 535 SC

Folyékony gombaölő permetezőszer őszi búza, tavaszi árpa, cukorrépa és napraforgó... Tovább

diallél keresztezés

több fajtával v. vonallal az összes lehetséges keresztezési kombinációk elvégzése. Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Érdekességek Gazdaság Környezetvédelem Tudomány