8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni, a legkönnyebben ültethető évelő gyümölcsök és zöldségek

8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Zöldségeket, és gyümölcsöket ültetni az elején még izgalmasnak tűnhet, de egy idő után nemcsak energiarabló, hanem drága mulatság is. Viszont van egy nagyon jó hírünk! Több zöldség, illetve gyümölcs is évelő, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elülteni, és évről évre terem. Mely gyümölcsök és zöldségek évelőek? Mutatjuk a listát azokról a növényekről, amit csak egyszer kell elültetned majd, több van, mint hinnéd!

Évelő gyümölcsök és zöldségek

Spárga

A spárga az évelő gyümölcsök és zöldségek listájának élére nem véletlenül került, hanem azért, mert a tavasz nagy kedvence. A spárga a teljes napsütést kedveli, ezért olyan helyre ültesd, ahol megkapja ezt a jó vízelvezetésű, termékeny talaj mellett. 15-20 cm mélyre ültesd el még kora tavasszal, majd kerüld a korai betakarítást, hogy legyen idejük a növényeknek megtelepedni!

Áfonya

Kinek kellenek díszbokrok, ha lehet áfonyát is ültetni? Láttátok mostanában mennyibe kerül néhány szem áfonya a boltokban? Legyen saját zamatos áfonyád a nyár közepén! Az áfonyának savas talajra van szüksége, és a legjobb, ha két fajtát ültetsz a keresztbeporzáshoz- ennyi az össze titok a mézédes lila bogyókhoz!

Metélőhagyma 

A hagymacsalád e tagja tökéletes évelő kis kertedbe, amiért nagyon hálás leszel majd nyaranta! A magokat napos helyre ültesd, majd évente oszd el a csomókat! Fontos, hogy úgy szedd le a metélőhagymát, hogy a szárát 2,5-5 cm-rel a talaj felett vágd le! 

Szőlő 

Nemcsak a borászatokban lehetnek értékes szőlőtövek, hanem a te kertedben is, amiket majd csak úgy legelészhetsz, azaz szedegethetsz szemről szemre a késő nyárestéken! Napos hely kell csupán, valamint megfelelő fajta.

Torma

Ez az elragadóan csípős fűszer-összetevő az egyik legkönnyebben termeszthető évelő gyümölcs- és zöldségnövény. Napos helyet és jó vízelvezetést igényel. Ültessünk tormát tavasszal, és szüreteljük be a gyökereket a második szezon őszén. Hagyd a kisebb gyökereket a földben, hogy új növényeket nevelhessenek. 

Málna 

Ezt az antioxidánsban gazdag gyümölcsöt termesztheted napos, termékeny talajú helyen. A málna kétéves vesszőkön nő, de a gyökérrendszere évelő, és minden évben új hajtásokat vet fel. Állíts fel egy oszlopot és drótrácsot a támasztékul, és szedd le a gyümölcsöt, amikor eléri a fajta érett színét. 

Eper

A másik nagy kedvenc a málna mellett az eper. Az eper rövid életű évelő növények, amelyek a futók révén könnyen új növényeket képeznek. Tavasszal ültesd el a koronákat sekélyen, napos, termékeny helyre, és 2-3 hónapon belül kezdd meg a betakarítást. Miután az új növények meggyökeresedtek, távolítsd el a régebbi növényeket, amelyek termelékenysége csökkent.

Rebarbara 

A rebarbara a régi idők egyik kedvenc gyümölcse és zöldsége, amely minden évben visszatér. A rebarbara koronáját kora tavasszal ültessük napos helyre, gazdag, termékeny talajjal. Tartsd a betakarítást a második szezonig, és csak a szárat fogyaszd el, mivel a levelek és a gyökerek mérgezőek.

És ugye az alma, barack, szilva, meggy, cseresznye és sorolhatnánk még fák még csak nem is szerepelnek a listán… Jó kertészkedést, sok finomságot!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-09

Málnatermesztés mesterfokon - ezekre figyelj oda egy kertész szerint

A málnatermesztés nem ördöngösség, de vannak bizonyos tippek és praktikák, amiket neked is be kell tartanod, mutatjuk egy kertész tanácsival, hogy mire figyelj.

2024-03-21

Agrometeorológia: nem múlt el a fagyveszély

Bár a hét további részében enyhébb éjszakák várhatók, a fagyveszély nem múlt el, a jövő hét első felében ismét számítani lehet éjszakai fagyokra sajnos.

2024-04-04

Vessünk téli káposztát áprilisban egy kertész tanácsaival

Ha télen káposztát szeretnél enni a kertedből, akkor most vesd el áprilisban a téli káposzta magjait, a kertészünk mutatja, hogyan tedd ezt könnyedén meg te is!

2024-04-05

Vessünk borsót április közepén, úgy, mint a profik

Szeretnéd te is magadnak termeszteni a borsót? Akkor mutatjuk, hogyan vesd el és termeszd, mint a profik! Tippek, trükkök és tanácsok az Agrároldal segítségével.

2024-03-19

Vetés áprilisban: ezt az 5 zöldséget elültetheted áprilisban

Ne maradj le a tavaszi frissességéről! Ismerj meg 5 könnyen termeszthető zöldséget, amelyeket áprilisban vethetsz kezdő kertészként is. Tippek, tanácsok vetéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

egyedi etetés

a takarmányozásnak az a formája, amikor az állatokat egyedileg adagolt takarmánnyal etetik. Pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Zöldség