8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni, a legkönnyebben ültethető évelő gyümölcsök és zöldségek

hirdetes

8 évelő gyümölcs és zöldség, amelyet csak egyszer kell elültetni

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Zöldségeket, és gyümölcsöket ültetni az elején még izgalmasnak tűnhet, de egy idő után nemcsak energiarabló, hanem drága mulatság is. Viszont van egy nagyon jó hírünk! Több zöldség, illetve gyümölcs is évelő, ami azt jelenti, hogy csak egyszer kell elülteni, és évről évre terem. Mely gyümölcsök és zöldségek évelőek? Mutatjuk a listát azokról a növényekről, amit csak egyszer kell elültetned majd, több van, mint hinnéd!

Évelő gyümölcsök és zöldségek

Spárga

A spárga az évelő gyümölcsök és zöldségek listájának élére nem véletlenül került, hanem azért, mert a tavasz nagy kedvence. A spárga a teljes napsütést kedveli, ezért olyan helyre ültesd, ahol megkapja ezt a jó vízelvezetésű, termékeny talaj mellett. 15-20 cm mélyre ültesd el még kora tavasszal, majd kerüld a korai betakarítást, hogy legyen idejük a növényeknek megtelepedni!

Áfonya

Kinek kellenek díszbokrok, ha lehet áfonyát is ültetni? Láttátok mostanában mennyibe kerül néhány szem áfonya a boltokban? Legyen saját zamatos áfonyád a nyár közepén! Az áfonyának savas talajra van szüksége, és a legjobb, ha két fajtát ültetsz a keresztbeporzáshoz- ennyi az össze titok a mézédes lila bogyókhoz!

Metélőhagyma 

A hagymacsalád e tagja tökéletes évelő kis kertedbe, amiért nagyon hálás leszel majd nyaranta! A magokat napos helyre ültesd, majd évente oszd el a csomókat! Fontos, hogy úgy szedd le a metélőhagymát, hogy a szárát 2,5-5 cm-rel a talaj felett vágd le! 

hirdetes

Szőlő 

Nemcsak a borászatokban lehetnek értékes szőlőtövek, hanem a te kertedben is, amiket majd csak úgy legelészhetsz, azaz szedegethetsz szemről szemre a késő nyárestéken! Napos hely kell csupán, valamint megfelelő fajta.

Torma

hirdetes

Ez az elragadóan csípős fűszer-összetevő az egyik legkönnyebben termeszthető évelő gyümölcs- és zöldségnövény. Napos helyet és jó vízelvezetést igényel. Ültessünk tormát tavasszal, és szüreteljük be a gyökereket a második szezon őszén. Hagyd a kisebb gyökereket a földben, hogy új növényeket nevelhessenek. 

Málna 

Ezt az antioxidánsban gazdag gyümölcsöt termesztheted napos, termékeny talajú helyen. A málna kétéves vesszőkön nő, de a gyökérrendszere évelő, és minden évben új hajtásokat vet fel. Állíts fel egy oszlopot és drótrácsot a támasztékul, és szedd le a gyümölcsöt, amikor eléri a fajta érett színét. 

Eper

A másik nagy kedvenc a málna mellett az eper. Az eper rövid életű évelő növények, amelyek a futók révén könnyen új növényeket képeznek. Tavasszal ültesd el a koronákat sekélyen, napos, termékeny helyre, és 2-3 hónapon belül kezdd meg a betakarítást. Miután az új növények meggyökeresedtek, távolítsd el a régebbi növényeket, amelyek termelékenysége csökkent.

Rebarbara 

A rebarbara a régi idők egyik kedvenc gyümölcse és zöldsége, amely minden évben visszatér. A rebarbara koronáját kora tavasszal ültessük napos helyre, gazdag, termékeny talajjal. Tartsd a betakarítást a második szezonig, és csak a szárat fogyaszd el, mivel a levelek és a gyökerek mérgezőek.

És ugye az alma, barack, szilva, meggy, cseresznye és sorolhatnánk még fák még csak nem is szerepelnek a listán… Jó kertészkedést, sok finomságot!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-06-02

Ezzel az egyszerű trükkel sokáig szép marad az esküvői virág

A virágok egész nap és éjszaka frissen tartása nem lehetetlen küldetés, csupán ismerni kell a trükköt, amivel sokáig szép marad a vágott virág az esküvőkön!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-06-06

A Balaton-felvidék csodaszép eldugott levendulásai- mintha tündérországban járnánk

A balaton-felvidék legszebb levendulásai: a mostani cikkünkben összegyűjtött páratlanul szép, és különleges lila levendulamezők téged is el fognak varázsolni.

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-05-30

Milyen növényekkel érdemes társítani a levendulát, és miért?

Kártevők elleni védelem, talaj javítás, esztétikai szempontok: ebben a cikkben felfedezheted, mely növényeket érdemes társítani a levendulával, és miért.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-06-05

Tudományosan bizonyított: ez az 5 zöldség csökkenti a fogszuvasodás kockázatát

Szakemberek állítják, hogy bizonyos ételek fogyasztása csökkenti a fogszuvasodás kockázatát, listájukon több friss zöldség is szerepel, mutatjuk melyek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

antivitaminok (vitamin-antagonisták)

a ->vitaminokhoz hasonló szerkezetű —>antimetabolitok, amelyek a koenzimként (->enzimek)... Tovább

Bos namadicus falconer

az ázsiai szarvasmarha-fajták ősének tekintett, valaha Indiában honos vadtulok elnevezése.... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek gyümölcs Házi kert Zöldség