Minden, amit tudnod kell az eukaliptusz neveléséről és metszéséről

Minden, amit tudnod kell az eukaliptusz neveléséről és metszéséről

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az eukaliptusz nemcsak a trópusi és szubtrópusi régiókban, hanem más éghajlati zónákban is termeszthetőek. Az eukaliptuszok nemcsak lombjuk gyönyörű színével és illatával, hanem számos előnyös tulajdonságukkal is híresek. Ha szeretnél eukaliptuszt nevelni, vagy már rendelkezel egyel, és gondozni szeretnéd, ebben a cikkben mindent megtudhatsz a nevelésükről és metszésükről.

eukaliptusz nevelése

Eukaliptuszok típusai


Az eukaliptuszfák és cserjék nagy sokféleségben fordulnak elő, de a legtöbb fajt a lombjuk színe és mérete alapján csoportosíthatjuk. A fajtáktól függően az eukaliptusz levelei lehetnek kerekdedek, tojásdadok vagy lándzsaszerűek, és a színük a sötétzöldtől a kékeszöldig vagy szürkészöldig terjedhet. A legrégebbi és legmagasabb fajták pedig hatalmas és lenyűgöző fák lehetnek.


1.    Nevelés


Talaj és helyválasztás

Az eukaliptuszok számára jól szellőző talaj ideális, amely jó vízelvezetéssel rendelkezik. Kerüld a pangó vizet, mivel az a gyökerek rothadását okozhatja. Az eukaliptuszok szeretik a napfényes helyeket, ezért válassz egy napos területet a kertedben vagy az udvarodon a növény számára.

Öntözés

Az eukaliptuszok vízigényesek, különösen az első évben. Az ültetés utáni első évben rendszeresen öntözd a növényt, és próbáld meg elkerülni a talaj kiszáradását. A felnőtt eukaliptuszok is rendszeres öntözést igényelnek, különösen a száraz időszakokban.

Táplálkozás

Az eukaliptuszoknak tápanyagokra van szükségük a jó növekedéshez. Képezd be a talajba lassan oldódó műtrágyát a növény körül, de ügyelj az adagolásra, hogy ne túlzásba essél.


2.    Metszés

Az eukaliptuszoknak ritkán van szükségük metszésre, de néhány alapvető metszési szabályt érdemes követni:

Fiatal eukaliptuszok metszése

Fiatal eukaliptuszfa esetében metszd vissza az alsó ágakat, hogy segíts a növénynek erős szárat és törzset kifejleszteni. Ez a metszés javítja a levegőkeringést és megakadályozza a betegségek kialakulását.

Régebbi eukaliptuszok metszése

Régebbi eukaliptuszok esetében csak az elöregedett, sérült vagy beteg ágakat távolítsd el. Ügyelj arra, hogy az egészséges ágakat ne vágd vissza, mivel az eukaliptuszok lassan nőnek, és a túlzott metszés károsíthatja a növényt.

Időzítés

Az eukaliptuszokat a nyáron vagy kora ősszel a legjobb metszeni, amikor a növény aktív növekedésben van. Kerüld a metszést a hideg időszakban, mivel a sérült ágakat nehezebben gyógyítja meg a növény.

Az eukaliptusz nevelése és gondozása nem túl bonyolult, de némi figyelmet és odaadást igényel. Ha betartod ezeket az alapvető termesztési szabályokat, gyönyörű eukaliptuszfát nevelhetsz, amely díszíti kertedet és élvezheted az egyedi illatát és látványát.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lábközép

az elülső —>végtagokon a lábtó és az ujjak közötti tájék. a hátulsó végtagokon a... Tovább

teratológia

A fejlődési rendellenességekkel,a torzfejl.-sel foglalkozó tudományág. Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés