Az EU nem teljesíti a 2010-es bioüzemanyag célt

hirdetes

Az EU nem teljesíti a 2010-es bioüzemanyag célt

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az Európai Unió tagországai nem fogják tudni teljesíteni a jelenlegi gazdaságpolitika változatlansága mellett a gépjárművek által használt bioüzemanyagok arányára 2010-ig kitűzött 5,75 százalékos arányt. Hans van Steen, az unió energiabizottságának illetékese ezt egy amszterdami etanol-konfenrecián fejtette ki, megjegyezve, hogy a bizottság várhatóan módosított javaslattal áll elő januárban.
Az EU nem teljesíti a 2010-es bioüzemanyag célt, etanol, gáz, üvegházhatás, cukor, gabona,  növényi olaj-alapú bioüzemanyag, Van Steen, uniós szabályozás, amszterdami etanol-konfenrecia

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az EU három évvel ezelőtt vázolta az üvegházhatást okozó gázok és az importált nyersolajtól való függőség mérséklésének, valamint a "zöld" üzemanyagot termelő gazdálkodók támogatásának célját. Az idén a bizottság adatai szerint a biodízel és az etanol, vagyis a bioüzemanyagok részaránya alig valamivel az 1 százalék felett lesz az unióban, jóval a tagországokra célként kitűzött, 2005-ig elérendő 2 százalékos aránnyal szemben.

Az arány elérése a tagországoknak nem kötelező, teljesítésének elmaradása esetén nem sújtja őket büntetés. A tagországok nem is rendelkeznek egységes politikával, egyesek adókedvezményeket nyújtanak, mások kötelezővé teszik a bioüzemanyag dízelolajjal, benzinnel történő keverését.

hirdetes

Van Steen az uniós szabályozást szeretné erősíteni, kötelezővé tenni egyes szabályokat, köztük a bioüzemanyag keverését. Az unió mérlegeli a fenntartható bioüzemanyag-politika kérdését is, a környezetvédők szerint ugyanis az új üzemanyag elterjedése fenyegeti az élelmezési biztonságot, és hátrányosan érinti a biológiai sokféleséget főként az esőerdő térségében.

Az ellenzők szerint a (cukor, gabona és növényi olaj-alapú) bioüzemanyagok termelése nem növelhető olyan mértékben, hogy az enyhítse a kőolajtól való függőséget, az alapanyagok korlátozott mennyisége, a magas költségek, a globális piac hiánya és a bizonytalan kormányzati politikák miatt.

hirdetes

A bioüzemanyagok második nemzedékének már kecsegtetőbb a perspektívája, de csak akkor, ha a fejlesztést a közlekedést érintő energiafelhasználási stratégia egészébe illesztik, és a környezeti károkat mérséklő, szigorú földhasználati korlátozásokat vezetnek be.

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

lisztes búza

az acélos búza ellentéte, amelynek magjában nem alakult ki tömött szerkezet; a sikér-képző... Tovább

bendőzörejek

a bendőtartalom (->gyomor) erjedéséből keletkezett gázbuborékok egyesüléséből kialakuló... Tovább

Tovább a lexikonra