Ettől kezdenek el sárgulni a mikulásvirágod levelei

Miért sárgulnak a mikulásvirágaim levelei?

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sárgul a mikulásvirágod, hullik a levele vagy haldoklik? Növényszakértők tanácsot adnak, hogyan tarthatod életben a mikulásvirágodat sárga levelek nélkül.

mikulásvirág levele sárga

A mikulásvirágod levelei már elkezdtek sárgulni? Talán már hullanak is? A mikulásvirág elhelyezése gyakran az ünnepi terítékek, kandallópárkányok vagy ablakpárkányok dekorációjának részei, így kulcsfontosságú ahhoz, hogy egészséges maradjon, bár nem ez az egyetlen szempont a mikulásvirág gondozása során, hogy az ünnepek után is kitartson anélkül, hogy a levelei sárgulnának.

Ha tehát karácsonyra vettünk vagy ajándékoztunk mikulásvirágot, és már sárgulnak a levelei, annak valószínűleg a helytelen öntözés, a nem megfelelő fényerő, a számára nem tetsző hőmérséklet-változás vagy a nem megfelelő tápanyagbevitel lehet az oka.

Ha jól csinálod, a mikulásvirág életben maradhat a lakásban a következő karácsonyig.

MIÉRT SÁRGUL A POINSETTIA (MIKULÁSVIRÁG) LEVELEI?

A Mikulásvirágok lenyűgöző növények. A lehetőség és a megfelelő körülmények mellett, 13 láb magasra nőhetnek. Most mutatjuk, mi kell hozzá, hogy a mikulásvirágod levelei ne kezdjenek el sárgulni!

Fény

Ha a mikulásvirágod levelei sárgulnak, akkor valószínű, hogy túl sötét helyen tartod. Annak érdekében, hogy a mikulásvirág egészséges maradjon téli otthonodban, azt javasoljuk, hogy adj nekik erős reggeli fényt és délutáni árnyékot.

A Mikulásvirág csak akkor válik pirossá, ha 12 órán át teljes sötétségnek vannak kitéve öt egymást követő napon. Ha a mikulásvirág kezd zöldülni, hagyj egy kis időt neki a szekrényen.

Hangsúlyozzuk, hogy erős napfényre van szükség, de hozzátesszük, hogy soha ne tedd ki növényt közvetlen napfénynek.

Locsolás

Annak ismerete is, hogy mikor kell öntözni a növényt, létfontosságú ahhoz is, hogy a mikulásvirág életben maradjon odabent.

Hagyjuk kiszáradni a talajt az öntözések között, hogy megelőzzük a gombás betegségeket. A túlöntözés a haláluk legnagyobb oka, ezért ügyelj arra, hogy csak akkor öntözd őket, amikor a talaj kiszárad, és az öntözés után ne hagyj vizet a csészealjban vagy edényben, amelyben az edény van, mert ez elvizesedéshez vezethet és gyökérrothadás alakul ki.

Győződj meg arról is, hogy a növény teljesen kiszáradt, mielőtt ismét öntöznéd. Minden héten ellenőrizheted a talajt az ujjaddal, és öntözd meg, ha a talaj felső fele száraz.

Hőmérséklet

A Mikulásvirágok trópusi növények, ami azt jelenti, hogy élvezik a meleget. De más trópusokhoz hasonlóan ők sem szeretik a túl száraz meleget, ezért ne tegyük túl forró helyre vagy radiátor közelébe; ehelyett tartsuk őket párás helyen. Mindenáron kerüljük, hogy rendszeresen használt ajtó közelébe helyezzük őket, vagy olyan helyre, ahol huzatos; nem szeretik a hideget és a hirtelen hőmérséklet-változásokat, és ez biztosítja, hogy gyorsan meghaljanak.

Hogyan fog egész évben virágozni a mikulásvirág?

Karácsonyi növény hírneve ellenére egész évben erős, egészséges mikulásvirág nevelhető. Érdemes ezt az ütemtervet követned hozzá:

Szilveszter – etesd meg univerzális szobanövény-műtrágyával
Valentin-nap – ellenőrizd a fehér legyeket; vágasd vissza 5 hüvelyk magasságra
Szent Patrik napja – távolítsd el a száraz és kifakult leveleket; adj hozzá friss virágföldet.
Memoriamday – vágd vissza az ágakat 2-3 hüvelykkel; ültesd át egy nagyobb edénybe friss virágföld segítségével.
Apák napja – vidd ki a növényt olyan helyre, ahol közvetett fény éri.
Július negyedike – újra trimmeljük; menjen teljes napfénybe; víz és takarmány, szükség szerint.
A munka ünnepe – öblítsük le a növényt, és vidd be; csökkentsd az etetést az új növekedés megjelenésével.
Őszi napéjegyenlőség – tedd a növényeket folyamatos sötétségbe 13 órára és erős fénybe 11 órára minden nap; az éjszakai hőmérséklet 15 C az ideális.
Hálaadás – csökkentsd az itatást és az etetést; helyezd egy fényes napos ablakba, forgasd a teljes lefedettség érdekében.
Karácsony – élvezd és ismételd a körforgást.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bélelzáródás

elsősorban mechanikai okok (eltömődés, összenyomatás, lefűződés, a —>sérv... Tovább

áztató öntözés

a —>felületi öntözési módszerek közül a ->barázdás áztató öntözés képviseli... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény