Hasznos tanácsok az esővízgyűjtéshez

hirdetes

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Kelemen Gábor
Minden az esővízgyűjtésről

A föld alatt elhelyezett esővíz gyűjtő tartályok valamivel több előnnyel rendelkeznek. Befogadóképességüket tekintve az 1000 literes kivitelűtől akár a több 10.000 liter űrtartalmú tartállyal is találkozhatunk. Ezeket a tartályokat kisebb földmunka megvalósításával egyszerűen lehet telepíteni. Esetükben is elmondható ugyanakkor, hogy több tartály kapcsolható egymásba így csak azt kell meghatároznunk mennyi vizet szeretnénk gyűjteni és annak megfelelően kiválasztani az adott méretűt.

Mivel ezek a föld alatt helyezkednek el, esetükben a földmunka, gondolva itt egy gödör ásásra, elkerülhetetlen. Ebbe a gödörbe bekerülve, különböző csatlakozókkal, szivattyúkkal összekötve nyerhetünk vizet kertünk vagy akár háztatásunk részére. További előnye lehet még a föld alatt elhelyezett esővíz gyűjtőknek, hogy kevesebb az esélye, hogy valamilyen szennyeződés kerül bele.

hirdetes

A kertbe kihelyezett esővíz gyűjtők esetében előfordulhat, hogy esetleg falevél, gallyak, madár ürülék jut a tartályba és ezzel máris egy rosszabb minőségű víz áll rendelkezésünkre. 

hirdetes

Az esővíz gyűjtése tehát egy rendkívül hasznos megoldásnak bizonyulhat, mind a kertünk szempontjából, mind pedig háztartási viszonylatban is. Ha nem csak egy tartályra ruházunk be, hanem egy megfelelő minőségű szűrű berendezésre is, akkor olyan minőségű vízhez juthatunk melyet akár a házon belül is tudunk hasznosítani. Például mosogatásra, Wc öblítésére, mosásra, vagy akár ha olyan speciális szűrőt vásárolunk mely képes ivóvíz minőséget előállítani a gyűjtött vízből, akár ivóvízhez is juthatunk. Így tehát kertünk öntözésén felül még jó pár dolgot tudunk ellátni sokkal kevesebb pénzből, csupán azzal, hogy gyűjtjük az esővizet. 

Összességében tehát egy nagyon fontos, és sokak számára megfontolandó kérdés az esővíz gyűjtése. Ha egy esővíz gyűjtő tartályra ruházunk be, akkor annak hosszú évek során élvezhetjük előnyeit, mind az öntözés, víz felhasználás, mind a pénzügyi oldalról megközelítve. Elhelyezhetjük igényeink szerint a kertben illetve a föld alatt is, vagy akár pincékben is, ezzel megspórolva a földmunka költségeit.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

2020-06-05

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Avarégetés betiltása, végre valahára betiltották az avarégetést Magyarország egész területén. Cikkünkben elmondjuk, mikortól lesz tilos Magyarországon az avarégetés.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2021-01-18

Mit esznek a madarakat télen (és hogyan segíthetsz nekik)?

A madaraknak télen is élelemre van szükségük, hogy átvészelhessék a fagyos időket. Nézd meg, hogy mit esznek ilyenkor, és hogy hogyan segíthetsz nekik!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2021-07-07

Július – ezeket érdemes elvégezned kertedben a hónapban!

A kertészkedésben sosincs megállás – minden hónapnak megvannak a saját jellegzetességei, elvégzendő feladatai. Nézzük, miket végezz el júliusban Te is!

2021-06-26

A fából, kőből való mulcsolás csodákra képes

Mulcsolás kapcsán többféle anyagról is beszélhetünk – mégis mindnek rengeteg előnye van. Most ismerjétek meg Ti is a kővel, fával való mulcsolás előnyeit!

További cikkek ebben a témában


takarmányok felmelegedése

a levágott zöldtakarmányok nem halnak el azonnal, hanem egy ideig még élnek, lélegzenek. A... Tovább

kémiai kötés

a különböző atomok kapcsolódási módja. Az elsőrendű kötések, nagy energiájú, stabil... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Környezetgazdálkodás Környezetvédelem