Készíts saját esőhordót! - Az esővíz gyűjtésével nem is gondolnád mennyi pénzt spórolhatsz meg!

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Először is, ez egy nagyszerű módja annak, hogy fenntarthatóbbá váljon a kert, és csökkentsük a vízszámlákat, miközben a kertet egészségesen hidratáljuk. Ez különösen előnyös lehet a nyár csúcspontján, amikor gyakran lépnek életbe a locsolással kapcsolatos tilalmak.

esőhordó

Esőhordó készítése


A növények begyűjtött esővízzel való öntözése is sokkal jobb számukra, mint a csapvíz, mivel nem tartalmaz kémiai adalékokat, például klórt, és több oxigént és nitrátot tartalmaz. Mi több, ez általában megfelelőbb hőmérséklet a növények számára, mint a hideg kültéri csapból közvetlenül vett víz, csökkentve a „sokkolás” kockázatát.

Esőhordó elkészítése az udvarba olyan egyszerű lehet, mint vásárolni egyet az interneten, vagy újrahasznosíthatjuk a régi anyagokat – a régi hordók nagyszerűek, vagy ha szűk a hely, használjunk nagy edényeket. Ezután nem kell mást tenni, mint csatlakoztatni az edényt a tető ereszcsatornáihoz erősített lefolyócsőhöz, és megvárni, amíg az időjárás meghozza gyümölcsét.


HOGYAN KÉSZÍTSÜK ESŐHORDÓT AZ UDVARRA 6 EGYSZERŰ LÉPÉSBEN


Idén tavasszal szánjunk egy napsütéses hétvégét erre, és szereljünk fel egy esőhordót az udvarunkon.

  • Kezdjük azzal, hogy döntsük el, melyik ereszhez szeretnénk egyet csatlakoztatni, és alakítsuk ki a megfelelő méretű csonkot a rendelkezésre álló helyhez.
  • Ha saját magunk készítjük, esetleg egy fahordóból vagy szemetesből, fúrjunk lyukat az oldalába néhány centiméterre az aljától. Ide szerelhetünk egy csapot.
  • Fúrj egy kis lyukat a hordó tetejére is, hogy a levegő be- és kiáramoljon a hordóból.
  • Hozz létre szilárd alapot az esőhordónak salaktömbökből vagy hasonlókból, hogy ne közvetlenül a földön üljön. Ez megkönnyíti a növények öntözését, mivel növeli a víznyomást, ha kerti tömlőt szeretnénk a csaphoz csatlakoztatni, és lehetővé teszi az öntözőkanna gyors feltöltését is.
  • Rögzítsd a csövet az ereszhez.
  • Fedd le az esőhordót, nehogy rovarok, kis állatok és törmelék kerüljenek a vízbe. Ez segít megelőzni az algák képződését is.

HOGYAN VEZESSÜK AZ ERESZT AZ ESŐHORDÓBA


Akár előre gyártott hordót vásárolunk, akár barkács esőhordót készítünk, szükségünk lesz egy terelőkészletre, hogy összekapcsoljuk az eresszel.

Ezek beállításához néhány lépés szükséges:

  • Óvatosan vágjuk le a lefolyócsőnek azt a részét, ahol a tompaadapter illeszkedik.
  • Csatlakoztassuk az adaptert és a tömlőt az ereszhez, és ellenőrizzük, hogy az esőhordó fel van-e emelve az állványon.

Jelöld meg, hogy a vízcsap rögzítő hova kerüljön a hordón, majd óvatosan vágj ki egy lyukat, és helyezd be az adapterkészlethez mellékelt kifolyót. Győződj meg róla, hogy jól illeszkedik.
Csatlakoztasd a tömlőt a kifolyóhoz, és ellenőrizd, hogy minden működik-e.

TIPPEK AZ ESŐHORDÓ ELHELYEZÉSÉHEZ


Tegyük az esőhordókat közel oda, ahol a legnagyobb szükség van rájuk. Az üvegházak és fészerek gyakran közelebb vannak a kerthez, mint a házhoz. Az is fontos, hogy a túlfolyó víz a saját udvarba folyjon, ne pedig a szomszédéba.

Nem mindenki szereti az esőhordó megjelenését, különösen, ha zöld, műanyag fajta. Ezért fontold meg, hogy ha lehetséges, távolítsd el a szem elől.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-22

Kerti növények szaporítása egyszerűen! Nézd meg, hogyan!

A kerti növények szaporítása egy igazán örömteli feladat. Most mutatunk néhány hasznos információt, ami segít sikeresen szaporítani kedvenc növényeidet.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Marabel

Burgonya Cél: korai érésû étkezési burgonya Leírás:A növény alacsony-magas, lomb... Tovább

xénia

egyes —>keresztezésekben bizonyos apai tulajdonságok nemcsak az utódokon, hanem a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Növényvédelem Tudomány virágtermesztés Zöldségtermesztés