Mi az az esőkert, és hogyan építs egyet portádra

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Hasznosítsd a csapadékot – Így alakíts ki praktikus esőkertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Esőkertek kialakítása

(ArtTower képe a Pixabay -en.)

A kiásott talaj felhasználása

Az esőkert kiásása után lesz egy nagy rakás földed, amivel kezdened kell valamit. Ezt persze legjobb belátásod szerint használhatod fel, de egy jó opció például padkákat kialakítani belőlük esőkerted alsó végében. Ez a padka segít majd, hogy a víz túláradjon kertedben egy igazán heves esőzés alkalmával, ráadásul látványosabbá, változatosabbá is teszi kerted kialakítását.

Érdemes ezt a padkát erősen összetömöríteni és talajtakaróval is védeni, hogy megvédd a lefolyó esővíz eróziójától. Ez a talajtakaró lehet organikus is – például valami alacsony, úgymint kakukkfű vagy erdei szamóca. Erre persze nem fogod tudni felhasználni az összes kiásott talajt, de nem is baj, mert annak nagy részére szükséged lesz a következő lépésben. 

Töltsd fel az esőkertet

Miután kiástad esőkertedet, keverd össze a kiásott talajt egy jó adag komposzttal, majd töltsd fel vele újra a gödröt. Ha kerti talajod minősége nem megfelelő, vagy nincs elég komposztod hozzá, külön esőkertekhez összeállított talajkeveréket is készíthetsz vagy vásárolhatsz magadnak. Ügyelj rá, hogy ezt a talajt ne tömörítsd össze!

hirdetes

Az esőkert beültetése

Végre elérkeztünk az esőkert kialakításának legélvezetesebb részéhez – ideje kiválogatni, hogy milyen növényeket szeretnél ültetni benne. Itt azért nem írnánk inkább konkrét javaslatokat, mert az esőkertekbe az őshonos növények a legideálisabbak. Ezek a növényfajok jól alkalmazkodtak ahhoz a vidékhez, ahol laksz és jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak. Ezen belül érdemes olyan növények közül válogatnod, amelyeket nem zavar, ha hirtelen sok vizet kapnak, de azt sem bánják, ha egy ideig nem öntözik őket.

Válassz különféle méretű, formájú és színű virágokat, hogy mutatósabbá varázsold velük esőkertedet. Elrendezéskor vedd figyelembe, hogy az esőkert oldalai befelé lejtenek, és így a közepe gyűjti be a legtöbb vizet (ez a cél). Ez alapján a kert közepére ültesd azokat a növényeket, amik a legjobban szeretik a vizes talajt, a szélekre pedig a szárazságtűrőbb növények kerüljenek. Fontos, hogy 1-2 éves példányokat ültess esőkertedbe – a palántaként vagy magként ültetett növényeknek nem lesz elég idejük erős gyökereket növeszteni, és a hirtelen esőzések könnyedén elmoshatják őket.

hirdetes

Egy jó módszer összeültetni 3-5 darabot egy növényfajtából egy helyre, tetszőleges elrendezésben, majd így folytatni a terület kitöltését más növényekkel is. Összeállításod ízlés (és éghajlat) szerint tetszőleges lehet – ültethetsz virágokat, fűszernövényeket, füveket, stb. Ha sokáig nem esik az eső, még esőkerted növényei is öntözésre szorulnak majd – ne feledkezz meg róluk!

Kövek az esőkertben

A kövek minden esőkert fontos elemei. Nem csupán látványosabbá tehetik összeállításodat, hanem különböző méreteiknek és formáiknak köszönhetően javítják a vízelvezetést és a vízmozgást is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


nadálytő (Symphytum)

az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjának nemzetsége. Nedves réteken, mocsaras területen,... Tovább

immunválasz

az antigén hatására a szervezetben létrejött reakciók összessége, amely az immunrendszer és... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert