Közkedvelt télálló csodanövény - Az erika

Közkedvelt télálló csodanövény - Az erika

Az erika nem véletlenül vált közkedveltté, ugyanis egész télen üde színt hozhat a szürkeségbe, most mindent elmondok nektek az erikáról!


Közkedvelt télálló csodanövény - Az erika

Az erika bemutatása

A csarabok virágzása kitarthat akár november elejéig, ekkor viszont megjelennek az üzletekben az első erikák is. Az erika (Erica gracilis) apró rózsaszín, kissé felfújt harangra emlékeztető virágaival még karácsonykor is díszít, ezért érdemes feldobni vele otthonunkat. A csarabhoz képest az erika nem Európából származik, hanem Dél-Afrikából, ezért már itt megjegyezném, hogy a magyarországi klímán nem télálló, érdemes 5-10 Celsius fokos helyiségben teleltetni. 

Az erika viszonylag kicsi, 20-30 centiméteres, viszont kecses, légies bokrai nagyon mutatósak. Nevelése során ügyelni kell arra, hogy földje ne száradjon ki teljesen, tehát érdemes rendszeresen locsolni, és párásítani. Azt is érdemes tudni, hogy túlzottan meleg lakásban nem érzi magát annyira jól, nagyon hamar értékét veszítheti. 

Az erikát még sokáig díszítik a száraz harangjai elvirágzás után, de mint cserepes növényt, nem érdemes tovább tartani. Ha mégis szeretnénk megpróbálkozni vele, akkor tavasszal vágjuk vissza és ültessük szabadba, ehhez használjunk savanyú földet. Viszont a legjobb az, ha a következő évben frissen beszerzünk másik erikát. 

Az erika carnea jobb választás lehet

Ha szeretnétek a szabadban nevelni erikát, akkor érdemes a havasi erikát (Erica carnea) választani, mivel ez a növény a közeli Alpokból származik és örökzöld. Sokszor lehet kapni már karácsonykor is virágzó állapotban, de mint cserepes növény, egész évben beszerezhető. Magyarországon régóta kedvelt növény, apró fenyőtűszerű levelekkel rendelkezik, virágai fehérek, rózsaszínek, vagy hússzínűek. Teljes mértékben télálló növény, meszes talajon is jól fejlődik.

Egész évben mutatós lehet, ezért mindenképpen érdemes tartani a kertben. Most már tudhatjátok, hogy mire számíthattok ezektől a fajtáktól, érdemes megpróbálkoznotok a gondozásukkal, mivel nagyon hálásak és mutatósak egész télen. Leljétek örömötöket bennük!  

Birderswiss_Photography képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


izopropalin

nitroszármazék hatóanyagú gyomirtó szerek, paradicsom vegyszeres gyomirtása csak fizikai... Tovább

vérszegénység aneuploidia

a sejt v. szervezet —>kromoszómaszámának olyan eltérése, amelyben a kromoszóma... Tovább

Tovább a lexikonra