Josta: egy magas c-vitamin tartalmú finom gyümölcs, ami az Egres és a Ribizli keresztezéséből született.

hirdetes

Érik a josta!

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokan még értetlenül néznek rám, ha megkínálom őket a kertünkben termett  jostával. De egyre többen ismerik és szeretik ezt a sima héjú, sötét színű, áfonyás aromájú, az egres és a fekete ribizli (más néven köszméte)keresztezéséből nemesített gyümölcsöt.

Nálunk már érik a josta!

Származása, eredete

A jostát mesterségesen állították elő a 20. században, Németországban. Lényegében tényleg a fekete ribizli és az egres közötti faj, ám a több lépéses nemesítő programban egy vad egres faj is részt vett. A nemesítést 1922-ben kezdte Lorenz Kölnben, a Max Planck Intézetben, munkáját Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba a növény szaporítóanyaga, és maga a gyümölcs is a hetvenes években került. Nevét a fekete ribizli (JOhannisbeere) és az egres (STAchelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.

Megjelenése, felépítése

Érdekes dolog megvizsgálni, hogy melyik "szülőjétől" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint az egres cserjéjére hasonlít. Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Sziromlevelei lilás színűek. Kifejezetten gyorsan nő, könnyedén eléri a 2 méter magasságot. Hosszú vesszői tüskétlenek, így a bokor - mind a vesszők, mind a rügyek - inkább hasonlít a ribizlire, mint a köszmétére, bár a vesszők színezettebbek, a rügyek testesebbek. Az elültetett vessző már 1-2 éven belül termést hoz. Sötét színű, sima héjú, szőrtelen bogyóinak normális átmérője 14–15 mm, tömege kb. 3 g.  A gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal. Kellemes íze mindkét ősére emlékeztet, a tipikus fekete ribizli-íz nélkül: a köszméte frissítő savanyúsága mellett aromája inkább az áfonyáét idézi.

hirdetes

Életmódja, termőhelye

A növény kevés gondozást igényel. Szereti a napot. De félárnyékos helyen is megterem. Hazánk éghajlata megfelelő a termesztéséhez. A téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben nem tesz kárt. Április első harmadától virágzik, akkortól oda kell figyelni, hogy elegendő vizet kapjon.  Folyamatosan érik, június közepétől július közepéig. Persze ez az időjárástól is függ. Magyarországon átlagosan 3-4 kg termés van egy bokron.

Felhasználása

A felhasználás módja nagyon sokrétű. Bogyójában sok a C-vitamin. Élelmiszerként frissen és feldolgozva is szerteágazóan hasznosítják. Fogyasztható nyersen, lefagyasztva, lekvárként, szörpnek, de akár befőttként is. Fogyókúrázóknak kitűnő választás, hiszen a josta nagyon erős zsírégető hatású.  Rendkívül magas a C- és a B- vitamin tartalma, ennek köszönhetően igen jó hatással van a zsíranyagcserére.  Savai jó hatással vannak az emésztésre, és a benne található magocskák pedig kitűnően átmossák a bélcsatornákat.

hirdetes

Érdekesség

Talán kevesen tudják - de az agrárszakemberek számon tartják -, hogy magyar nemesítés, keresztezés eredményeképpen magyar fajtaváltozata is van, a rikő, amely nevét a ribiszkeköszméte szó rövidítéséből kapta. A GYDFV Fertődi Állomásán 1964-ben Porpáczy Aladár a Silvergieter fekete ribiszke és a Lady Delamare köszmétefajta keresztezésével 310 magot kapott, amelyekből termékeny faj hibrideket tudott előállítani. Ezek egyike a Rikő. A rikő bokra robusztus növekedésű, a virágja méretben mindkét szülőét felülmúlja. Gyümölcse barnás fekete, majd sötétkék színű, fényes. Íze kellemes, enyhe feketeribiszke-illat érződik. Gyümölcse mindarra a célra felhasználható, amire a jostáé.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

védőföldelés

Az érintésvédelem egyik módja. Lényege,hogy minden olyan villamos berendezést,amely... Tovább

epilepszia

eszméletvesztéssel járó, időszakosan jelentkező, az akarattól független rángógörcsös... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés