Josta: egy magas c-vitamin tartalmú finom gyümölcs, ami az Egres és a Ribizli keresztezéséből született.

Érik a josta!

xy, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sokan még értetlenül néznek rám, ha megkínálom őket a kertünkben termett  jostával. De egyre többen ismerik és szeretik ezt a sima héjú, sötét színű, áfonyás aromájú, az egres és a fekete ribizli (más néven köszméte)keresztezéséből nemesített gyümölcsöt.

Nálunk már érik a josta!

Származása, eredete

A jostát mesterségesen állították elő a 20. században, Németországban. Lényegében tényleg a fekete ribizli és az egres közötti faj, ám a több lépéses nemesítő programban egy vad egres faj is részt vett. A nemesítést 1922-ben kezdte Lorenz Kölnben, a Max Planck Intézetben, munkáját Rudolf Bauer fejezte be. Kereskedelmi forgalomba a növény szaporítóanyaga, és maga a gyümölcs is a hetvenes években került. Nevét a fekete ribizli (JOhannisbeere) és az egres (STAchelbeere) német nevének kezdő szótagjaiból alkották meg.

Megjelenése, felépítése

Érdekes dolog megvizsgálni, hogy melyik "szülőjétől" mit örökölt: a tüskétlen cserje, hosszú hajtásaival inkább a ribizli, mint az egres cserjéjére hasonlít. Levelei közepesen nagyok, háromkaréjúak, fényesen zöldek, inkább a köszmétére hasonlítanak, mint a fekete ribiszkére. Sziromlevelei lilás színűek. Kifejezetten gyorsan nő, könnyedén eléri a 2 méter magasságot. Hosszú vesszői tüskétlenek, így a bokor - mind a vesszők, mind a rügyek - inkább hasonlít a ribizlire, mint a köszmétére, bár a vesszők színezettebbek, a rügyek testesebbek. Az elültetett vessző már 1-2 éven belül termést hoz. Sötét színű, sima héjú, szőrtelen bogyóinak normális átmérője 14–15 mm, tömege kb. 3 g.  A gyümölcs húsa zöldes, benne apró magokkal. Kellemes íze mindkét ősére emlékeztet, a tipikus fekete ribizli-íz nélkül: a köszméte frissítő savanyúsága mellett aromája inkább az áfonyáét idézi.

Életmódja, termőhelye

A növény kevés gondozást igényel. Szereti a napot. De félárnyékos helyen is megterem. Hazánk éghajlata megfelelő a termesztéséhez. A téli fagy a gyökérben, a szárrendszerben és a rügyekben nem tesz kárt. Április első harmadától virágzik, akkortól oda kell figyelni, hogy elegendő vizet kapjon.  Folyamatosan érik, június közepétől július közepéig. Persze ez az időjárástól is függ. Magyarországon átlagosan 3-4 kg termés van egy bokron.

Felhasználása

A felhasználás módja nagyon sokrétű. Bogyójában sok a C-vitamin. Élelmiszerként frissen és feldolgozva is szerteágazóan hasznosítják. Fogyasztható nyersen, lefagyasztva, lekvárként, szörpnek, de akár befőttként is. Fogyókúrázóknak kitűnő választás, hiszen a josta nagyon erős zsírégető hatású.  Rendkívül magas a C- és a B- vitamin tartalma, ennek köszönhetően igen jó hatással van a zsíranyagcserére.  Savai jó hatással vannak az emésztésre, és a benne található magocskák pedig kitűnően átmossák a bélcsatornákat.

Érdekesség

Talán kevesen tudják - de az agrárszakemberek számon tartják -, hogy magyar nemesítés, keresztezés eredményeképpen magyar fajtaváltozata is van, a rikő, amely nevét a ribiszkeköszméte szó rövidítéséből kapta. A GYDFV Fertődi Állomásán 1964-ben Porpáczy Aladár a Silvergieter fekete ribiszke és a Lady Delamare köszmétefajta keresztezésével 310 magot kapott, amelyekből termékeny faj hibrideket tudott előállítani. Ezek egyike a Rikő. A rikő bokra robusztus növekedésű, a virágja méretben mindkét szülőét felülmúlja. Gyümölcse barnás fekete, majd sötétkék színű, fényes. Íze kellemes, enyhe feketeribiszke-illat érződik. Gyümölcse mindarra a célra felhasználható, amire a jostáé.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányok felmelegedése

a levágott zöldtakarmányok nem halnak el azonnal, hanem egy ideig még élnek, lélegzenek. A... Tovább

táblaforgó

a műveleti fogások két végén keletkező üresjárati fordulósáv. Keresztirányú... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Kertészet Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés