notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Betiltották az erdők irtását Norvégiában!

Hirdetés

Ébrednek az emberek – Betiltották az erdők irtását!

Bohács Ádám
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Több ország kormánya is ígéretet tette arra, hogy megszünteti az erdők esztelen irtását, azonban sokan nem tettek még semmit az ígéret betartásáért, nem úgy, mint Norvégia – Ezzel pedig megszületett az első ország, ahol betiltásra került az erdőírtás! 

Betiltották az erdőírtást!

Németországgal és az Egyesült Királysággal az élen a norvég kormány is ígéretet tett mindenkinek arra, hogy előre mozdítja az erdőírtásoktól mentes, ugyanakkor fenntartható gazdálkodásokból származó beszerzési láncok elterjedését. Ez az ígéret 2014-ben hangzott el, azóta eltelt öt év, és semmi sem változott. Kivéve Norvégiában, ugyanis az ottani kormány valóban tett a beígért változásokért, ez pedig reméljük elég példamutató lépés mindenki számára. 

 

A világ első országa, ahol tilos az erdőírtás 

Az egész világon Norvégia a legelső ország, ahol be lett tiltva az erdők irtása. A norvég parlament megígérte, hogy az állam közbeszerzései során teljesen kiiktatják az erdőírtásokból származó árukat, illetve termékeket. A példa nagyon jó, sokan bíznak abban (köztük mi is), hogy több ország fogja követni a norvég mintát, érdemes lenne mindenkinek elköteleződnie az ilyenfajta politika iránt. 

Hirdetés

 

Tiltott termékek Norvégiában

Nemcsak az erdők irtását tiltották be Norvégiában, hanem azokat a termékeket is, melyek az erdőírtásokból származik. A skandináv ország kormányának döntése nem lepte meg az ott élőket, mivel nagy hagyománya van arrafelé az erdők védelmének. Norvégia jelentős összeget áldozott arra is, hogy leállítsa az eszméletlen erdőírtásokat Brazíliában, Indonéziába és Libériában. 

Hirdetés

 

Terjeszkedik az ember, hulljanak a fák

Megnőttek az igények, az erdőírtás legnagyobb okozója pedig kétségkívül a mezőgazdaság és a terjeszkedés. A gazdálkodók azért vágnak ki fákat, hogy legyen hely állatokat legeltetni, illetve legyen több terület, amin lehet növényeket termeszteni. Az így kivágott fák és elégetett fák révén viszont eszméletlen mértékű szén-dioxid kerül a levegőbe, ráadásul a kivágott fák felborítják a terület vízháztartását is, megváltoztatva a folyók vízhozamát, ami erózióhoz vezet.

 

Nagyon rossz látni, de tény, hogy a Föld őserdői teljesen eltűnhetnek 100 éven belül, ennek a következménye pedig brutális. A Föld állatainak és növényeinek közel nyolcvan százaléka ezekben az erdőkben él, ha minden így folytatódik, akkor a többségük nem fogja túlélni az élőhely elvesztését. Reméljük, idejében eszmélünk, és cselekszünk, szerintem a norvég mintát érdemes lenne követnie sok nemzetnek. Neked mi a véleményed? 

Egyetértesz az erdőírtások betiltásával?

    

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
247 212
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 372 932
Közösség

Kereskedő

A kiskereskedelemben gyakori, hogy egy embernek több munkakört is el kell látnia. Ezért a... Tovább

hernyópázsit (Beckmannia eruciformis [L.] Hőst.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, középmagas növésű, bojtos gyökerű,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 140

Átlagos értékelés: 5.0

Gazdaság