A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

A világ egyik legősibb és legkülönlegesebb kutyája: Meglepő érdekességek a dalmatáról

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Meglepő érdekességek a dalmatáról

Miért dalmaták a dalmaták?

Senki sem tudja pontosan, honnan származik a dalmata. Ennek az lehet az oka, hogy a dalmaták gyakran utaztak együtt romákkal, akik történelmileg nomádok voltak. A fajta nevét egy Dalmácia nevű helyről kapta (amit azt hiszem mindenki jól ismer), azt biztosan tudjuk, hogy a fajtának ott volt a fellegvára, bár nem lehetünk biztosak abban, hogy származási országuk volt.

A dalmaták világrekorderek

Egy dalmata felállította a világrekordot a legnagyobb alom világrekordjában. A kutyák normál alommérete 1-12 kölyökkutya között mozog, a fajtától és egyéb tényezőktől függően. Átlagosan a vemhes kutyák körülbelül 5-6 kölyökkutyát hoznak egy alomban. 2019-ben azonban egy you nevű dalmata figyelemre méltó 19 kölyökkutyának adott életet! A csodálatos dalmata 9 nőstényt és 10 hímet szült. A tulajdonos szerint mindegyik Disney-figurákról kapta a nevét. Gondolom, a tulajdonos is nagy rajongója volt a Disney 101 kiskutyájának, és ez már tényleg majdnem annyi volt…!

A dalmaták közel egyharmada süket vagy hallássérült.

Becslések szerint az összes dalmata 30%-a bizonyos mértékig süket. A kutatók szerint az összes dalmata körülbelül 3-8%-a süket mindkét fülére, úgy vélik, hogy ez összefüggésben lehet a kutya kék szemével. Van egy autorecesszív gén, amely nemcsak a fajta kék íriszét eredményezi, hanem örökletes süketséghez is vezet. Azokban az országokban, ahol a fajtaszabvány kizárja a dalmátok kék szemét, a süketségben szenvedő kutyák aránya lényegesen alacsonyabb. A dalmaták szeme lehet barna is.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-06-27

Elverte a jégeső a veteményesedet? - Ne ess pánikba, helyre lehet hozni!

Mit tehetsz, ha elverte a jégeső a veteményesedet? Ebben a cikkben végigvezetlek a folyamaton. Ne ess pánikba, a természet csodálatos, és meggyógyítja magát.

2024-06-29

3 egyszerű tipp a körömvirág felhasználásához - Egészséges és kreatív megoldások

A körömvirág nemcsak kertjeinket szépítheti csodaszép sárgás-narancssárgás szirmaival, hanem rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható növény is.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

malacok elválasztása

az elválasztással a malacoktól megvonják a kocatejet. Időpontjának helyes megválasztása a... Tovább

10/2006. (XI. 3.) MeHVM-SZMM-FVM-GKM-KvVM-PM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból, valamint Kohéziós Alapjából származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés Érdekességek oktatás