Szamócafajták bemutatása - erdei szamóca

hirdetes

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az erdei szamóca és az indiai szamóca bemutatása

Indiai szamóca

Az indiai szamóca (Duchesnea indica) méretében ugyan akkora, mint az erdei szamócák, azonban két nagyon szembetűnő különbség van e két növény között. Az egyik, hogy habár virágainak szintén 5 szirma van, ezek nem fehérek, hanem citromsárga színűek. A másik, hogy bogyói kerekebbek és apró, kemény magvai vannak, amelyek kiállnak a termés húsából.

Az indiai szamócának rossz hírneve van, ami érthető is, hiszen egy bogyóra ráharapva csalódottan tapasztalhatod, hogy meglehetősen szárazak, és hiányzik belőlük az a lé, amit egy az ember egy ilyen gyümölcstől elvárna. Valójában az íze sem díjnyertes: enyhén keserű és uborkaszerű utóíze van.

Eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, innen kapta nevét is, azonban Indián kívül Indonéziában, Kínában és még Japánban is előfordul. Eredetileg díszvirágként vitték át őket az Egyesült Államokba, ahol aztán nem sokkal később szorgos növekedésüknek köszönhetően gyomokként kezdtek el terjedni.

hirdetes

Az indiai szamóca hasonló körülmények között érzi jól magát, mint az erdei szamóca, tehát erdős területeken és mezőkön is találkozhat vele az ember. Ha nincs rajtuk termés, akkor csak levelükről lehet megkülönböztetni őket: az indiai szamóca leveleinek hegye valamivel tompább, mint az erdei szamóca leveleié.

hirdetes

Az indiai szamóca termései ehetők ugyan, de kellemetlen ízük és textúrájuk miatt egyáltalán nem érdemes ezzel próbálkozni, ráadásul vannak, akikből allergiás reakciókat váltanak ki.

Az USA Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelete a következőt írta az indiai szamócáról:

„41 szamócával kapcsolatos esetről érkezett jelentés. 27 esetben (65,8%) indiai szamócáról volt szó. Az érintettek életkora 12 hónap és 27 év közötti volt; ebből 74% volt 5 év alatti. 19 esetben 3 vagy kevesebb bogyót fogyasztottak el, 8 esetben pedig meghatározatlan mennyiségű bogyót. 26 páciens eleinte tünetmentesnek bizonyult.

Egy gyermeken csalánkiütések jelentek meg, amelyet antihisztaminos terápiával kezeltek. Későbbi tünetekről nem érkezett bejelentés, mert 25 páciens tünetmentes maradt, kettő pedig nem jelent meg az utólagos vizsgálaton.” – Jenkins, R.A.; Matyunas, N.J.; Rodgers, G.C.

Forrás: Fotók: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-29

Hogyan lehet megszabadulni a lisztbogaraktól – 4 szakértő által jóváhagyott módszer ezeknek a növényi kártevőknek az írtására

A lisztesbogár a szobanövények gyakori támadója – íme, hogyan lehet gyorsan és vegyszerek nélkül megküzdeni velük és eltávolítani kedvenc növényeinkről!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Ez a 3 kertészeti hiba károsítja a környezetet a szakértők szerint

A kertben eltöltött idő mindig nagy öröm, de óvatosnak kell lennünk néhány alapvető tevékenységgel, amik kifejezetten károsíthatják a kertünk ökoszisztémáját!

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Komlói Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Komló Berek u. 3. 7300 Magyarország Telefon: +36-72-483-110... Tovább

cink-foszfid-tartalmú rovarölő szer

a lótetű és a mezei pocok irtására alkalmas készítmény. A hatóanyagból nedvesség... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Környezetgazdálkodás