Szamócafajták bemutatása - erdei szamóca

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Szélesi Ferenc Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az erdei szamóca és az indiai szamóca bemutatása

Indiai szamóca

Az indiai szamóca (Duchesnea indica) méretében ugyan akkora, mint az erdei szamócák, azonban két nagyon szembetűnő különbség van e két növény között. Az egyik, hogy habár virágainak szintén 5 szirma van, ezek nem fehérek, hanem citromsárga színűek. A másik, hogy bogyói kerekebbek és apró, kemény magvai vannak, amelyek kiállnak a termés húsából.

Az indiai szamócának rossz hírneve van, ami érthető is, hiszen egy bogyóra ráharapva csalódottan tapasztalhatod, hogy meglehetősen szárazak, és hiányzik belőlük az a lé, amit egy az ember egy ilyen gyümölcstől elvárna. Valójában az íze sem díjnyertes: enyhén keserű és uborkaszerű utóíze van.

Eredetileg Délkelet-Ázsiából származik, innen kapta nevét is, azonban Indián kívül Indonéziában, Kínában és még Japánban is előfordul. Eredetileg díszvirágként vitték át őket az Egyesült Államokba, ahol aztán nem sokkal később szorgos növekedésüknek köszönhetően gyomokként kezdtek el terjedni.

Az indiai szamóca hasonló körülmények között érzi jól magát, mint az erdei szamóca, tehát erdős területeken és mezőkön is találkozhat vele az ember. Ha nincs rajtuk termés, akkor csak levelükről lehet megkülönböztetni őket: az indiai szamóca leveleinek hegye valamivel tompább, mint az erdei szamóca leveleié.

Az indiai szamóca termései ehetők ugyan, de kellemetlen ízük és textúrájuk miatt egyáltalán nem érdemes ezzel próbálkozni, ráadásul vannak, akikből allergiás reakciókat váltanak ki.

Az USA Élelmiszer‑ és gyógyszerfelügyelete a következőt írta az indiai szamócáról:

„41 szamócával kapcsolatos esetről érkezett jelentés. 27 esetben (65,8%) indiai szamócáról volt szó. Az érintettek életkora 12 hónap és 27 év közötti volt; ebből 74% volt 5 év alatti. 19 esetben 3 vagy kevesebb bogyót fogyasztottak el, 8 esetben pedig meghatározatlan mennyiségű bogyót. 26 páciens eleinte tünetmentesnek bizonyult.

Egy gyermeken csalánkiütések jelentek meg, amelyet antihisztaminos terápiával kezeltek. Későbbi tünetekről nem érkezett bejelentés, mert 25 páciens tünetmentes maradt, kettő pedig nem jelent meg az utólagos vizsgálaton.” – Jenkins, R.A.; Matyunas, N.J.; Rodgers, G.C.

Forrás: Fotók: Schutterstock

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Közösségi összefogással újul meg a Budai Arborétum

Az egykori Kertészeti Egyetem gyűjteményes kertjében megkezdődött a felújítási program, a MATE budai kampuszának otthont adó arborétum megtisztítása céljából.

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-05

Elfagyhatnak a kibújt tulipánok, ha fagy jön?

Sajnos kárt tehet a nárciszokban, jácintokban, tulipánokban a fagy, de vannak praktikák, amikkel könnyedén védekezhetsz ellene. Mutatjuk a kertész tippjeit!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmánybúza

sütőip. célra kevésbé, de takarmánynak alkalmas, többnyire bőtermő —>búza. Tovább

genom

az élő szervezet genetikai információinak összessége, az adott fajra jellemző genkészlet. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert Környezetgazdálkodás