Epertermesztési ötletek mindenkinek - Hogyan termessz sikeresen rengeteg epret? Tudd meg mostani cikkünkből

hirdetes

Négyparcellás módszer - Vödörszámra szedheted majd az epret!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak gondot okoz sajnos az eper termesztése, éppen ezért hoztam nektek egy cikket, melyben szakértőnk elmondja, mit kell tennetek ahhoz, hogy eredményesen termesszetek istenien finom epret!

Tudd meg, hogyan termeszthetsz epret eredményesen

Epertermesztés – Az egész világon szeretik az epret! 

Az epernek nagy a földrajzi alkalmazkodóképessége, ezért szinte a világ minden országában lehet termeszteni, és termesztik is. Az eper évelő növény, ami tőrózsákat fejleszt, az indanövényről frigó palántákkal szaporított egyedek járulékos gyökérrendszert fejlesztenek, melyek sekélyen helyezkednek el a talajban.

Egy rövid gyökértörzs köti össze a növény gyökérzetét a levélzettel, ebből a gyökértörzsből fejlődnek ki az indák, a levelek, a virágok, ráadásul ez a szerve tartalékolja a tápanyagokat, ami elősegíti a könnyed áttelelést. Színük, alakjuk, szőrözöttségük, fogazottságuk a fajtájukra jellemző, átlagosan 55-60 napig élnek, ezután az alsó, legidősebb levelekkel kezdve fokozatosan elhalnak. Ezek a növényen maradni, tehát az eltávolításukról mindenképp gondoskodni kell.

hirdetes

Az elhaló levelek tápanyagi a gyökértörzsbe vándorolnak, és itt segítik az áttelelést. Az eper virágzata a gyökértörzs csúcsrügyéből fejlődik, általában egy hosszú tőkocsány végén alakulnak ki a változó számú virágból a bogernyők. Ezek virágzási ideje eltérő időben virágoznak, ezért nemcsak az érésük húzódik el, hanem a bogyók mérete is változik. 

Epertermesztés Magyarországon

Magyarország szinte egész területén termeszthető eper, viszont a számára legjobb feltételek biztosítása megtérül. Hazánk legnagyobb termést adót területei Pest megyében (Szentendre, Tahitótfalu, Lajosmizse, Dabas és ezek környéke), Bács-Kiskun megye (Szeged-Szatymaz környéke), Heves megye (Nagyréde környéke), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Győr-Moson-Sopron megye. 

hirdetes

Epertermesztés – Az eper igényei

Az eper a kissé savanyú (5-7,5 Ph érték között), magas szervesanyag-, és alacsony sótartalmú, jó levegőháztartású talajt kedvel, legkielégítőbben homokos, vályog talajon fejlődik. A pangó vizet nem bírja, 100 centiméternél magasabb talajvízszintű területeken nem termeszthető. Most pedig nézzük, mit is kell tudni az epertermesztésről, a következő oldalon megismerkedhettek a négyparcellás módszerrel, amit minél hamarabb érdemes kipróbálnotok! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ipari robot

a mezőgépgyártásban is általában alkalmazható olyan automata, amelynek többirányú... Tovább

bika tenyésztésbe vétele

a magyar tarka és a hasonló jellegű fajták bikái, általában 15 hónapos korban,... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert