Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper elhelyezés, eper gondozási módja, eper szüretelés információk

hirdetes

Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper ültetése, elhelyezése, gondozása

VN
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Eper termesztése

Az eprek elhelyezése

Az epreket szinte bárhová el lehet ültetni. Kerülhetnek emelt ágyásokba, növénytartókba, illetve közvetlenül a kerti talajba is, talajtakaró gyanánt. Mindez annak köszönhető, hogy gyökereik nem nyúlnak mélyre.

Na persze, fontos figyelembe venni más tényezőket is, például, hogy az epreknek minden nap 6-8 óra közvetlen napfényre van szükségük. Mindemellett ügyelj a kiválasztott fajta egyéni igényeire is, hiszen jelentős különbségek lehetnek két eperfajta között.

Az eprek gondozása

Az eprek képesek akár az egész szezont végigteremni, habár egyes fajtáik csupán nyaranta egyszer teremnek.
Akárhogy is, a legjobb termés érdekében fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültesd őket, és hogy rendszeresen organikus trágyát vagy komposztot adagolj nekik. Egy adag talajtakaró a növények körül szintén segíthet lefogni a gyomokat, amik elszívnák a tápanyagokat az eperpalánáktól. Ha mégis gyomokat látsz, fontos, hogy azonnal gyökerestől eltávolítsd őket.

hirdetes

Az eprek sárguló vagy barnuló leveleit mindig metszd le. Ez segít, hogy a víz és a tápanyagok inkább az egészséges levelekhez és gyümölcsökhöz jussanak el.
Mint fentebb olvashattad, érdemes az első bimbókat lecsípni a palántákról, hogy ezt az energiát inkább a levelek és a gyökerek megerősítésére fordíthassák. Egy kifejlett eperpalánta nagyjából 15-30 cm magasra nő meg.

Az eprek akkor teljesítenek igazán jól, ha nagyjából 30 cm-re ültetik őket egymástól, növénytartókban pedig még ennél is ritkábban is elhelyezkedhetnek.

hirdetes
A szezon végén drasztikusan visszavághatod eperpalántáidat, hogy a következő tavasszal újult erővel kezdhessenek nőni.

Az eprek szüretelése

Amint a termések piros színűvé válnak (vagy fehérré, ha ilyen fajtát termesztesz), már szüretelheted is őket. Ha túl sokáig hagyod őket a palántákon, akkor megpuhulhatnak, de ha nem látszik rajtuk rothadás vagy penész, akkor még így is tökéletesek lehetnek eperlekvárnak.

Ha szeretnéd megvédeni terméseidet a madaraktól és más kártevőktől, akkor érdemes egy alacsony fóliahidat helyezni palántáidra.

Megfelelő gondozás esetén eperpalántáid éveken át térnek majd vissza, hogy finomabbnál finomabb terméseket szüretelhess róluk. Fontos azonban észben tartani, hogy az eperpalánták általában három év elteltével elkezdenek elgyengülni, ami a terméseiken is megmutatkozik majd.
Ilyenkor vágj le néhány tövet, és ültesd őket át – ezzel készen is áll az új generáció!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-03-16

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

A beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén: ezt az 5 lépést ne hagyd ki tavasszal a szobanövényeknél!

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ipari robot

a mezőgépgyártásban is általában alkalmazható olyan automata, amelynek többirányú... Tovább

5/2007. (I. 22.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem