Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper elhelyezés, eper gondozási módja, eper szüretelés információk

hirdetes

Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper ültetése, elhelyezése, gondozása

VN
Eper termesztése

Az eprek elhelyezése

Az epreket szinte bárhová el lehet ültetni. Kerülhetnek emelt ágyásokba, növénytartókba, illetve közvetlenül a kerti talajba is, talajtakaró gyanánt. Mindez annak köszönhető, hogy gyökereik nem nyúlnak mélyre.

Na persze, fontos figyelembe venni más tényezőket is, például, hogy az epreknek minden nap 6-8 óra közvetlen napfényre van szükségük. Mindemellett ügyelj a kiválasztott fajta egyéni igényeire is, hiszen jelentős különbségek lehetnek két eperfajta között.

Az eprek gondozása

Az eprek képesek akár az egész szezont végigteremni, habár egyes fajtáik csupán nyaranta egyszer teremnek.
Akárhogy is, a legjobb termés érdekében fontos, hogy jó vízelvezetésű talajba ültesd őket, és hogy rendszeresen organikus trágyát vagy komposztot adagolj nekik. Egy adag talajtakaró a növények körül szintén segíthet lefogni a gyomokat, amik elszívnák a tápanyagokat az eperpalánáktól. Ha mégis gyomokat látsz, fontos, hogy azonnal gyökerestől eltávolítsd őket.

hirdetes

Az eprek sárguló vagy barnuló leveleit mindig metszd le. Ez segít, hogy a víz és a tápanyagok inkább az egészséges levelekhez és gyümölcsökhöz jussanak el.
Mint fentebb olvashattad, érdemes az első bimbókat lecsípni a palántákról, hogy ezt az energiát inkább a levelek és a gyökerek megerősítésére fordíthassák. Egy kifejlett eperpalánta nagyjából 15-30 cm magasra nő meg.

Az eprek akkor teljesítenek igazán jól, ha nagyjából 30 cm-re ültetik őket egymástól, növénytartókban pedig még ennél is ritkábban is elhelyezkedhetnek.

hirdetes
A szezon végén drasztikusan visszavághatod eperpalántáidat, hogy a következő tavasszal újult erővel kezdhessenek nőni.

Az eprek szüretelése

Amint a termések piros színűvé válnak (vagy fehérré, ha ilyen fajtát termesztesz), már szüretelheted is őket. Ha túl sokáig hagyod őket a palántákon, akkor megpuhulhatnak, de ha nem látszik rajtuk rothadás vagy penész, akkor még így is tökéletesek lehetnek eperlekvárnak.

Ha szeretnéd megvédeni terméseidet a madaraktól és más kártevőktől, akkor érdemes egy alacsony fóliahidat helyezni palántáidra.

Megfelelő gondozás esetén eperpalántáid éveken át térnek majd vissza, hogy finomabbnál finomabb terméseket szüretelhess róluk. Fontos azonban észben tartani, hogy az eperpalánták általában három év elteltével elkezdenek elgyengülni, ami a terméseiken is megmutatkozik majd.
Ilyenkor vágj le néhány tövet, és ültesd őket át – ezzel készen is áll az új generáció!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

További cikkek ebben a témában


kollektívszerződés

vállalati szabályzat, amely lényegileg a Mt. vállalati kiegészítése, adaptálása. A... Tovább

fajta-előállítás

az a nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként új, hasznos tulajdonságokat hordozó és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem