Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper elhelyezés, eper gondozási módja, eper szüretelés információk

hirdetes

Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper ültetése, elhelyezése, gondozása

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az eper (Fragaria × ananassa) egy szinte minden kultúrában ismert gyümölcs, amelyet édes íze és lédús állaga miatt sokan előszeretettel fogyasztanak. Nem csoda tehát, hogy ezt a közkedvelt finomságot egyre többen próbálják saját maguk is megtermeszteni otthonukban.

Eper termesztése

Az eper termesztése hazánkban egyáltalán nem nagy kihívás, az éghajlat ugyanis egészen kedvező számukra. Türelmesnek kell azonban lenned vele, ugyanis az eper csak a magvak elültetése utáni évben hoz majd termést. Kellő odafigyeléssel és gondoskodással azonban te is saját epreidet szüretelheted majd – lássuk, hogy mi kell ehhez!

Az eprek ültetése

Mivel évelő növények, megfelelő körülmények között az eprek minden évben visszatérnek majd. Éppen ezért hosszútávon megéri erős alapot biztosítani nekik.
A szabadgyökerű epreket bárhová ki lehet ültetni az utolsó tavaszi fagy után, vagy az első várható őszi fagy előtt, hogy átteleljenek. Amennyiben magról szeretnéd felnevelni őket, az epreket egészen kora tavaszig védett helyen (házon belül) kell tartanod, hogy az utolsó fagy után kerülhessenek ki a kertbe.

A december egy ideális időszak a magvak elültetéséhez, természetesen házon belül. Mielőtt azonban elkezded elültetni a magokat, stratifikálnod, azaz rétegezned kell őket. Ez valójában végtelenül egyszerű – csupán azt jelenti, hogy átmenetileg le kell hűtened a magokat (mintha épp tél lenne), hogy utána könnyebben kicsírázzanak. Ehhez nincs más dolgod, mint egy zacskóba helyezni a magokat, majd behelyezni őket a hűtő fagyasztójába (nem egy mélyhűtőbe) 3-4 hétre. Ezt követően vedd ki őket a fagyról, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.

hirdetes

A magvakat ritkásan ültesd el. Helyezd őket a benedvesített talajba, kifejezetten palántaneveléshez ideális növénytartókba, majd helyezd azokat palántanevelő lámpák alá, hiszen a csírázáshoz fényre lesz szükségük.

hirdetes

A csírázás akár hat hétig is eltarthat, szóval légy velük türelmes, és ne aggódj, ha egy-két héten belül nem bújnak ki a talajból. Ügyelj rá, hogy a tálca hőmérséklete 19-24°C között maradjon erre az időszakra, és hogy a talaj mindig nyirkos maradjon (de ne ázzon át, hogy kiforduljanak belőle a magvak). A talajnak jó szellőzésre is szüksége lesz, hogy ne gombásodjon be.

Miután a magvak elkezdenek kicsírázni, és kibújnak a talajból, tartsd tőlük nagyjából 5 cm-re a lámpákat. Ha túl messze kerülnek a fénytől, akkor nyurgára nőnek majd meg.
Miután a palánták három pár valódi levelet növesztenek (nem számolva az első pár sziklevelet), ültesd át a palántákat nagyobb növénytartókba. Ezt követően kezdd el kiszoktatni őket (minden nap egy kicsivel több ideig hagyd őket a szabadban), majd ültesd őket kinti növénytartókba az utolsó tavaszi fagyot követően.

A növénytartós módszere egyik legnagyobb előnye, hogy számos különféle eperfajtát termeszthetsz egyszerre, ha jól bírják a helyi éghajlatot. A hátrány az, hogy az ültetést követően valószínűleg egy egész évig nem számíthatsz majd termésekre. Továbbá, amikor az eper az első évben virágzani kezd, csípd le ezeket a virágokat a palántákról, hogy erőforrásaikat inkább a gyökerek megerősítésére használhassák fel. A következő években így erősebb, egészségesebb palántákról szüretelhetsz majd!
 

Hogyan helyezd el az epreket megfelelő helyre, miként tudod megfelelően gondozni őket, és mikor, hogyan zajlik az eper szüret? lapozz és mutatjuk a legfontosabb információkat az eper termesztésével kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajszerkezet (talajstruktúra)

a talajszemcsék különböző ragasztóanyagok (agyagásványok, humuszanyagok, mész)... Tovább

elektromos kerítés (villanykarám, villanypásztor)

fémhuzalból készült kerítés, amelyben áram kering. Az elektromos kerítést érintő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem