Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper elhelyezés, eper gondozási módja, eper szüretelés információk

hirdetes

Amit az eper termesztéséről tudnod kell: eper ültetése, elhelyezése, gondozása

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az eper (Fragaria × ananassa) egy szinte minden kultúrában ismert gyümölcs, amelyet édes íze és lédús állaga miatt sokan előszeretettel fogyasztanak. Nem csoda tehát, hogy ezt a közkedvelt finomságot egyre többen próbálják saját maguk is megtermeszteni otthonukban.

Eper termesztése

Az eper termesztése hazánkban egyáltalán nem nagy kihívás, az éghajlat ugyanis egészen kedvező számukra. Türelmesnek kell azonban lenned vele, ugyanis az eper csak a magvak elültetése utáni évben hoz majd termést. Kellő odafigyeléssel és gondoskodással azonban te is saját epreidet szüretelheted majd – lássuk, hogy mi kell ehhez!

Az eprek ültetése

Mivel évelő növények, megfelelő körülmények között az eprek minden évben visszatérnek majd. Éppen ezért hosszútávon megéri erős alapot biztosítani nekik.
A szabadgyökerű epreket bárhová ki lehet ültetni az utolsó tavaszi fagy után, vagy az első várható őszi fagy előtt, hogy átteleljenek. Amennyiben magról szeretnéd felnevelni őket, az epreket egészen kora tavaszig védett helyen (házon belül) kell tartanod, hogy az utolsó fagy után kerülhessenek ki a kertbe.

A december egy ideális időszak a magvak elültetéséhez, természetesen házon belül. Mielőtt azonban elkezded elültetni a magokat, stratifikálnod, azaz rétegezned kell őket. Ez valójában végtelenül egyszerű – csupán azt jelenti, hogy átmenetileg le kell hűtened a magokat (mintha épp tél lenne), hogy utána könnyebben kicsírázzanak. Ehhez nincs más dolgod, mint egy zacskóba helyezni a magokat, majd behelyezni őket a hűtő fagyasztójába (nem egy mélyhűtőbe) 3-4 hétre. Ezt követően vedd ki őket a fagyról, és hagyd, hogy szobahőmérsékletűre melegedjenek.

hirdetes

A magvakat ritkásan ültesd el. Helyezd őket a benedvesített talajba, kifejezetten palántaneveléshez ideális növénytartókba, majd helyezd azokat palántanevelő lámpák alá, hiszen a csírázáshoz fényre lesz szükségük.

hirdetes

A csírázás akár hat hétig is eltarthat, szóval légy velük türelmes, és ne aggódj, ha egy-két héten belül nem bújnak ki a talajból. Ügyelj rá, hogy a tálca hőmérséklete 19-24°C között maradjon erre az időszakra, és hogy a talaj mindig nyirkos maradjon (de ne ázzon át, hogy kiforduljanak belőle a magvak). A talajnak jó szellőzésre is szüksége lesz, hogy ne gombásodjon be.

Miután a magvak elkezdenek kicsírázni, és kibújnak a talajból, tartsd tőlük nagyjából 5 cm-re a lámpákat. Ha túl messze kerülnek a fénytől, akkor nyurgára nőnek majd meg.
Miután a palánták három pár valódi levelet növesztenek (nem számolva az első pár sziklevelet), ültesd át a palántákat nagyobb növénytartókba. Ezt követően kezdd el kiszoktatni őket (minden nap egy kicsivel több ideig hagyd őket a szabadban), majd ültesd őket kinti növénytartókba az utolsó tavaszi fagyot követően.

A növénytartós módszere egyik legnagyobb előnye, hogy számos különféle eperfajtát termeszthetsz egyszerre, ha jól bírják a helyi éghajlatot. A hátrány az, hogy az ültetést követően valószínűleg egy egész évig nem számíthatsz majd termésekre. Továbbá, amikor az eper az első évben virágzani kezd, csípd le ezeket a virágokat a palántákról, hogy erőforrásaikat inkább a gyökerek megerősítésére használhassák fel. A következő években így erősebb, egészségesebb palántákról szüretelhetsz majd!
 

Hogyan helyezd el az epreket megfelelő helyre, miként tudod megfelelően gondozni őket, és mikor, hogyan zajlik az eper szüret? lapozz és mutatjuk a legfontosabb információkat az eper termesztésével kapcsolatban!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-09

Így ültess cserépbe díszcserjéket, fákat, akár gyümölcsfákat is

Csak szűk helyed van a fa ültetésére, kicsi a kerted, éppen csak akkora, hogy néhány nagyobb cserép elfér, de te mégis szeretnél fát ültetni? Mutatjuk hogyan tudsz!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-06

Miért pusztul el a flamingóvirágom? Ez a leggyakoribb probléma és a megoldás!

A flamingóvirág leggyakoribb problémái lesz szó, és természetes mutatjuk a megoldást is, illetve e flamingóvirág megfelelő gondozásához is adunk tippeket.

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

heterociklikus vegyület hatóanyagú gombaölő szerek

heterociklusos vegyületet tartalmazó gombaölő szerek; leggyakoribbak a nátrium-tartalmúak.... Tovább

Szegedi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Szeged Kálvária sugárút 43. 6724 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés Növényvédelem