Hasznos információk az eper termesztéséről - Mit ültessek az eper mellé és mit ne?

Minden, amit az eprek társültetéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Eper társnövényei

Tudnivalók az epertermesztésről

Az eprek a 3-10 USDA zónák között könnyedén termeszthetők. Mind jól karbantartott ágyásokban, mind üvegekben, mind pedig kosarakban jól érzik magukat. Az eprek esztétikai értéket is képviselnek, különösen ha hagyod, hogy rámásszanak egy-egy kőfalra vagy ha egy járda két szélére ülteted őket. Az eprek gyümölcstermő talajtakaróként is szolgálhatnak. 

A megfelelő ültetési hely kiválasztása

A sikeres epertermesztéshez elengedhetetlen, hogy növényeidet nap közben a lehető legtöbb napfény érje. A részleges napfényben nevelt eprek inkább leveleket növesztenek, és kevesebb gyümölcsöt hoznak. Az eprek agyagos, tápanyagokban gazdag talajban érzik jól magukat, 6,0 és 6,3 pH érték között. Ne ültesd őket olyan helyre, ahol korábban burgonyát, paprikát, paradicsomot vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt termesztettél, mert az ilyen talajok megfertőzhetik és tönkretehetik az eprek gyökereit.

Eperfajták

Az eperfajta kiválasztásakor válassz olyan változatokat, amelyek a leginkább alkalmazkodnak a területedhez. Személyes vásárláskor (ha nem az interneten rendelsz) keresd a vírusmentes, egészségesnek tűnő növényeket. A legtöbb eper akkor teljesít a legjobban, ha nem ültetik össze más változatokkal. Persze itt is vannak különbségek – az Apollo és a Spring Giant nevet viselő változatok jobban teljesítenek, ha egymás közelébe ültetik őket, mert ez biztosítja számukra az egyszerű beporzást.

Általánosságban érdemes több eperfajtát is ültetni, mert így nagyobb valószínűséggel túlélik majd a kerti körülményeket, és később tudni fogod, hogy mely változatok maradnak meg kertedben, ráadásul ha egy ültetvény elvész, egy másik ágyás attól még tovább fejlődhet. Több fajta ültetésével a gyümölcstermő szezont is kibővítheted, hiszen a különböző változatok más-más időkben érnek meg. A legtöbb fajta kora májustól egészen júniusig terem. Vannak öröktermő változatok is, amelyek május közepétől júniusig egy nagy adag termést hoznak, egy keveset nyáron, majd ősszel egy második nagy adagot.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-09

Egy növény, amibe azonnal beleszeretsz: A hibiszkusz szaporítása dugványozással

A hibiszkusz egy csodás virág, melynek szaporítása dugványozással nagyon egyszerű. Jöjjön a hibiszkusz szaporítása dugványozással lépésről lépésre, kövesd!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vadföld (nyers föld)

a hirtelen mélyítő szántással a termőréteg alól a felszínre hozott tevéketlen altalaj.... Tovább

Hajdú -Bihar Megyei Földhivatal

Földhivatal A szerv feladatai: A földtulajdon, a földhasználat, a földvédelem, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem