Hasznos információk az eper termesztéséről - Mit ültessek az eper mellé és mit ne?

hirdetes

Minden, amit az eprek társültetéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Eper társnövényei

Tudnivalók az epertermesztésről

Az eprek a 3-10 USDA zónák között könnyedén termeszthetők. Mind jól karbantartott ágyásokban, mind üvegekben, mind pedig kosarakban jól érzik magukat. Az eprek esztétikai értéket is képviselnek, különösen ha hagyod, hogy rámásszanak egy-egy kőfalra vagy ha egy járda két szélére ülteted őket. Az eprek gyümölcstermő talajtakaróként is szolgálhatnak. 

A megfelelő ültetési hely kiválasztása

A sikeres epertermesztéshez elengedhetetlen, hogy növényeidet nap közben a lehető legtöbb napfény érje. A részleges napfényben nevelt eprek inkább leveleket növesztenek, és kevesebb gyümölcsöt hoznak. Az eprek agyagos, tápanyagokban gazdag talajban érzik jól magukat, 6,0 és 6,3 pH érték között. Ne ültesd őket olyan helyre, ahol korábban burgonyát, paprikát, paradicsomot vagy bármilyen bogyós gyümölcsöt termesztettél, mert az ilyen talajok megfertőzhetik és tönkretehetik az eprek gyökereit.

hirdetes

Eperfajták

Az eperfajta kiválasztásakor válassz olyan változatokat, amelyek a leginkább alkalmazkodnak a területedhez. Személyes vásárláskor (ha nem az interneten rendelsz) keresd a vírusmentes, egészségesnek tűnő növényeket. A legtöbb eper akkor teljesít a legjobban, ha nem ültetik össze más változatokkal. Persze itt is vannak különbségek – az Apollo és a Spring Giant nevet viselő változatok jobban teljesítenek, ha egymás közelébe ültetik őket, mert ez biztosítja számukra az egyszerű beporzást.

hirdetes

Általánosságban érdemes több eperfajtát is ültetni, mert így nagyobb valószínűséggel túlélik majd a kerti körülményeket, és később tudni fogod, hogy mely változatok maradnak meg kertedben, ráadásul ha egy ültetvény elvész, egy másik ágyás attól még tovább fejlődhet. Több fajta ültetésével a gyümölcstermő szezont is kibővítheted, hiszen a különböző változatok más-más időkben érnek meg. A legtöbb fajta kora májustól egészen júniusig terem. Vannak öröktermő változatok is, amelyek május közepétől júniusig egy nagy adag termést hoznak, egy keveset nyáron, majd ősszel egy második nagy adagot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

farok

a gerincesek törzsének hátulsó, csigolyákból (számuk az emlős háziállatokban 3—25)... Tovább

Siklósi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Siklós Dózsa György út 19. 7800 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem