Eper mellé növények: Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy édes, érett epret egyenesen a kertedből szedve csodás csemege tud lenni. Sajnos éppen azok a dolgok, amik miatt szeretjük az epret, a kerti kártevők körében is népszerűvé teszik ezeket a gyümölcsöket. A jó hír az, hogy társnövényekkel mérsékelheted a kártevőket, és biztonságban tarthatod az epredet, amíg készen nem áll a betakarításra. A szamóca sajátos termesztési igényeinek megértésével kiválaszthatod a megfelelő zöldségeket, virágokat és fűszernövényeket, hogy maximalizáld a termést, és csökkentsd a kerti munkákat. 

Eper mellé társnövények

Hagymafélék

Vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a hagymafélékhez tartozó növények (például metélőhagyma, póréhagyma és hagyma) segíthetnek elnyomni a közeli eperben előforduló betegségeket, például a fuzáriumos hervadást. Ezeknek a növényeknek az erős illata is köztudottan természetes módja a kerti kártevők, köztük a csigák és a levéltetvek elriasztásának.
De nem minden rovar gyűlöli a hagyma szagát. A méhek és más beporzók történetesen szeretik a metélőhagyma virágait, és a metélőhagyma a szamóca közelébe ültetése növelheti a beporzási arányt, és elősegítheti a bogyók nagyobb betakarítását.

Spárga

Az eper és a spárga szépen párosul a kertben, mert hasonlóak a termesztési igényeik. Sőt, ennek a két növénynek nagyon eltérő gyökérszerkezete van, és nem zavarják egymás növekedését.
Mind a spárga, mind az eper évelő növények a legtöbb termőhelyen, ami azt jelenti, hogy tartósabb ültetési elrendezést hozhatsz létre a két növény együtt vetésével. Ne feledd, hogy a spárgának magas és vékony levelei vannak, amelyek beárnyékolhatják a rövidebb epret. Ennek elkerülése érdekében helyezd az epernövényeket a spárganövények elé, hogy elegendő fényt kapjanak.

Spenót

Az eper és a spenót ízben is kiegészítik egymást egy salátában tálalva, és ha te is szereted ezt az íz kombinációt, akkor nagyon logikus, hogy együtt neveld ezt a két növényt. 
A spenótot és a szamócát egyaránt hűvösebb szezonban termesztik, és tavasszal szüretelik. Hasonló termesztési igényekkel is rendelkeznek, nem versenyeznek egymással, és mindketten elég kompaktak ahhoz, hogy jól működjenek földbe süllyesztett ágyásokban és konténeres ültetőgépekben egyaránt.

Hüvelyesek

A hüvelyesek, például a bab és a borsó nitrogénmegkötő tulajdonságaik miatt javítják a kert talaját. Ha babot vagy borsót vetsz az eper köré, akkor a növények könnyen tápanyag-löketet kaphatnak, és elősegíthetik, hogy erőteljesebben növekedjenek. A különösen vonzó megjelenés érdekében próbálj ki kúszóbabot a kertedben és ültess elé néhány epret, hogy többszintű kertet készíts.

Cickafark

A cickafark elbűvölő dísznövény, nagy, lapos virágai sárgák, rózsaszínek és fehérek. A szamóca mellé ültetve a cickafark elősegíti a beporzás növelését azáltal, hogy becsalogatja a méheket és más beporzókat.
A cickafark a jótékony hatású rovarokat is vonzza, mint például a darazsak és a katicabogarak. Ezek a ragadozó rovarok a „jófiúk” a kertben és segítenek kordában tartani a levéltetveket és más pusztító kártevőket.

Kapor

A cickafarkhoz hasonlóan a kapor is nagyszerűen vonzza a jótékony rovarokat, amelyek természetesen irtják a zavaró kártevőket. Más hasznos rovarok leginkább a kapor virágaihoz vonzódnak, ezért fontold meg, hogy hagyd a kaprot a kertedben, miután a nyári hőségben elvirágzott. Még akkor is, ha már nem ehető, csodákat tesz az eperben lévő kártevők elleni küzdelemben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

medence

az állat törzsének hátulsó szakasza. Tájékai: a kereszttájék, ehhez csatlakozik kétoldalt... Tovább

csupasz búza

a —>búza nemzetség egyik alakja. Termesztett búzáink főleg csupasz búzák. Abban tér... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés