Megújuló energiaforrások

hirdetes

Megújuló energiaforrások

Gőgös Zoltán
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Magyarországon évente mintegy 250 ezer tonna biodízel előállításával számolnak a szakértők. - Magyarországon energetikai növénytermesztésre a jövőben mintegy 1 millió hektár állhat rendelkezésre - hangoztatta Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára pénteken Budapesten egy szakmai tanácskozáson.
Megújuló energiaforrások, biomassza, biodízel üzemanyag, bioetanol, exportpiac, benzin, energianövény, energiaerdő, csicsóka, burgonya, cukorcirok

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

Az államtitkár szerint ebből az 1 millió hektárból, mintegy 400 ezer hektáron lehetne gabonát, főként kukoricát termeszteni, emellett mintegy 250 ezer hektárról lehetne repcét betakarítani. A fennmaradó területhányadon pedig fásszárú, illet gumós energianövényeket, például energiaerdőket, csicsókát, esetleg burgonyát vagy cukorcirokot volna célszerű termeszteni.
 
Az Európai Unióban, szemben az Amerikai Egyesült Államokbeli 60 dolláros hordónkénti olajárral csak 90 dollár feletti hordónkénti olajárnál kifizetődő mezőgazdasági termékekből biodízel, illetve bioetanol üzemanyag előállítása.
 
Az államtitkár szerint Magyarország minden gond nélkül eleget tud tenni a tőle elvárt 5,75 százalékos biológiai komponens aránynak a benzinben. Magyarországon mintegy 2,5 millió tonna gabonából mintegy 800 ezer tonna bioetanolt lehet majd előállítani, a magyarországi felhasználás a tervek szerint 300 ezer tonna lesz.
 
A biológiai komponenst is tartalmazó benzin felhasználását a kormány a jövedéki törvény módosításával kívánja ösztönözni oly módon, hogy azt megérje forgalmazni és vásárolni is. Az államtitkár szerint azok az autósok, akik például E-85-ös üzemanyagot tankolnak mintegy 30 forintos literenkénti árelőnyre számíthatnak.
 
A szakpolitikus szerint viszont mintegy 500 ezer tonnányi bioetanolra exportpiacot kell találnia Magyarországnak. Ez várhatóan nem ütközik majd akadályokba, mivel a következő években e piac felfutására lehet számítani.
 
Gőgös Zoltán kitért arra, hogy Magyarországon mintegy 250 ezer tonna biodízel előállításával számolnak a szakértők. Ebből 150 ezer tonnányi lehet a közforgalomba kerülő hajtóanyag, míg 100 ezer tonna lesz termelői felhasználású üzemanyag-előállítás.
 
Az államtitkár arról is beszélt, hogy az állam nem tervezi az üzemanyag kutaknál jövedéki adómentes biodízel üzemanyag forgalomba hozását, azt csak a termelői felhasználású üzemanyagnál lehet elképzelhető. Hozzátette azonban, hogy ez utóbbi esetben is csak korlátozott mértékű lehet a biodízel jövedéki adómentes felhasználása.
 
Gőgös Zoltán kitért még arra is: a biomassza felhasználása, a biogáz előállítása elsősorban ne villamosenergetikai célú legyen a jövőben. Szerinte ugyanis egyszerűbb volna a biogázt gáz formában felhasználni. Jelezte ugyanakkor azt is, hogy a biogázt a bioüzemanyagok előállításánál is fel lehet használni, mint a keletkező melléktermékből nyert továbbhasznosítható energiát. 

hirdetes

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

hirdetes

Forrás: Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

274/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal létrehozásáról és mûködésérõl A Kormány az... Tovább

fenolok

az oxigéntartalmú szénvegyületekhez tartoznak, a hidroxilcsoport egy aromás gyűrűhöz... Tovább

Tovább a lexikonra