Az európai uniós forrásokból 2013-ig 203 millió eurót költhetünk a megújuló energia támogatására

Megújuló energia - a hazai adottságokra alapozva

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Exportképes lehet a geotermikus energia A megújuló forrásokból történő áramtermelésre a magyar fogyasztók az elmúlt öt évben a kötelező átvétel keretében 35 milliárd forintot költöttek, és további 4-5 milliárdot közvetlen állami támogatás jutott erre a célra - mondta az EnergiaInfo elemzője.Az elemző szerint az exportképes termelést kell támogatni, Magyarország számára például jó lehetőséget nyújthat a geotermia kiaknázása.
Magyarország számára például jó lehetőséget nyújthat a geotermia kiaknázása

Nem egyértelmű a magyar villamosenergia-termelés stratégia


Az EnergiaInfo elemzése kifogásolja, hogy az elfogadásra váró energiastratégiai koncepcióból, és a nemzeti éghajlatváltozási stratégiából sem derül ki megnyugtatóan az, hogy mi a valódi stratégia a villamosenergia-termelés tekintetében.

Fejlődni fog a megújuló energia termelés technológiája


Az európai uniós forrásokból 2013-ig 203 millió eurót költhetünk a megújuló energia támogatására. A szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy jelentős technológiai fejlődés várható a megújuló energia termelésben, és ezért a támogatásnál értékelni kell a technológiai fejlődést is, különben hosszú időre "bebetonozódhat" a relatíve alacsony hatékonyságú termelés.

Klímavédelem az energiaköltség számításban


Az energiaátalakítás folyamatai és hatékonysága, az egyre hangsúlyosabb klímavédelmi megfontolások miatt az energiaköltségek számításaiban egyre inkább megjelennek eddig figyelembe nem vett járulékos költségek. Minden költséget figyelembe véve a magyarországi erőművek fajlagos termelési költsége kilowattóránként 21-22 forint, szemben a statisztikailag számított 13 forinttal. Az elemző úgy véli, hogy a 21-22 forint/kilowattóra feletti költséget lehet a megújuló energia támogatásának tekinteni. Jelenleg a megújuló energiából előállított villamos energia ára meghaladja a 24 forintot kilowattóránként.

A megfelelő technológia miatt kicsi a megújuló energia potenciál


A megújuló energetikai befektetésekkel foglalkozó szervezet vezetője szerint Magyarországon nincs akkora megújuló energia potenciál, hogy a 2012-re vállalt 12 százalékos arányt elérjük a primer energiafelhasználásban. Ezt a megfelelő technológia hiányára alapozza. Például a szalmatüzelésű erőművek hatásfoka alig 23-24 százalék, ezért egy 10 megawatt kapacitású ilyen erőmű ellátáshoz 30 ezer hektár termőterület kell. A geotermikus energia esetében a felhozott víz visszasajtolásának kötelezettsége túlzott igénynek tűnhet, bizonyos kőzetek esetében drágább a visszasajtolás, mint a felszínre hozatal.

A megújuló energiaforrásokra is hiányzik a stratégia


Az EnergiaInfo szakértői úgy vélik, hogy hiányzik a stratégia a megújuló forrásokra, mert a nemzeti éghajlatváltozási és a energiapolitikai koncepciókból nem derül ki: a kívánatos részarányok mögött milyen megfontolások állnak, és az ezek eléréséhez igénybe vett források és eljárások hogyan szolgálják a környezetvédelmet.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

glaukóma (zöld hályog)

a szem azon kóros állapotainak gyűjtőfogalma, amikor a szembetegség fő v. kísérő tünete a... Tovább

Lipthay Béla Mezõgazdasági Szakképzõ Iskola

Egyetem Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; Állatgondozó;... Tovább

Tovább a lexikonra