hirdetes

Szigorítaná az energiaadókat az EU adóügyi biztosa

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Kovács László az Európai Unió adó- és vámügyi biztosa tovább módosítaná az energiával kapcsolatos adózást. A tervezett változtatások egyik eleme a kocsik klímaváltozást előidéző szén-dioxid-kibocsátásához kötődne.
Az éghajlatváltozás megfékezése érdekében tovább módosítaná az energiával kapcsolatos adózást európai uniós szinten Kovács László, az Európai Bizottság (EB) adó- és vámügyi biztosa. Erről a magyar EU-biztos pénteken beszélt egy globális felmelegedéssel kapcsolatos, nagyszabású figyelemfelkeltő kampány beharangozó sajtótájékoztatóján Budapesten.  
Kovács László a tervezett változtatások egyik elemeként említett az autóhasználat kapcsán egy olyan új adózást, amely a kocsik klímaváltozást előidéző szén-dioxid-kibocsátásához kötődne.  
A változtatás nyomán az autók regisztrációs adóval kiegészülő, integrált üzembetartási adója 2008 végétől 25 százalékban, 2010-től pedig 50 százalékban a jármű kibocsátásától függene - ismertette az EU-biztos. Szólt arról, hogy az év végéig elkészül az energia adóztatásának zöld könyve, amely a megújuló energiaforrások nagyobb támogatását és a légszennyezést okozó energiafajták visszaszorítását célozza adópolitikai eszközökkel.  
Kovács László arra számít, hogy az autók adózásának kérdésében az Európai Tanács jó esetben még az idén pozitív döntést hoz. Ez a döntés azért lenne kulcsfontosságú, mert az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásából a személyautók 10 százalékban felelősek - magyarázta az uniós biztos.  
hirdetes
Megjegyezte: az adópolitikát az energiapolitikával összehangoló zöld könyvet az EB-nek kell elfogadnia. A brüsszeli testület a szabályozásban csak orientációs jellegű dokumentumra várhatóan év végén bólint rá - mutatott rá Kovács László.  
Kampány az éghajlat megóvásáért  
Kitért arra, hogy az EU 25 tagországában pénteken egyidejűleg meghirdette a 2007. februárjáig tartó, Az éghajlatváltozás rajtad múlik! című kampányát. A "Tekerd le! Kapcsold ki! Hasznosítsd újra! Sétálj!" vezényszavakra épülő komplex kommunikációs program célja, hogy az emberek változtassanak mindennapi szokásaikon a globális felmelegedés megfékezése érdekében.  
Kovács László a többek között oktatási intézményekben zajló és az interneten tetten érhető kampány kapcsán említett néhány olyan elemet, amelyeket az emberek szem előtt tartva saját maguk hozzájárulhatnak az éghajlat védelméhez.  
hirdetes
Tanulmányokra hivatkozva beszámolt arról, hogy egy átlagos család 5-10 százalékos energia-megtakarítást érhet el azzal, ha a háztartási eszközeiket használaton kívül készenléti állapotból is kikapcsolva tartják. Ezzel éves szinten 20-30 ezer forint spórolható meg, s 0,5-1 százalékkal csökken a károsanyag-kibocsátás.  
Az EU-biztos szólt arról is, hogy az otthonok hőmérsékletének egy Celsius fokos csökkentésével 5-10 százalékos megtakarítás érhető el a fűtésszámlában és évente 300 kilogrammal kevesebb szén-dioxid jut a légkörbe.  
Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az elmúlt másfél évtizedben 25 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása Magyarországon, ami főként a gazdaság átalakulásának következménye.

Forrás: magyarorszag.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

ginekológia

az orvostannak az a része, amely a női nemi szervekre (ivarszervek) és a —>tejmirigyre... Tovább

Tovább a lexikonra