Az endíviák szüretelése, és hosszútávú tárolása

hirdetes

Az endívia saláta termesztése és tárolása

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Endívia tárolása

Meddig tárolható az endívia?

Az endívia hűtőben nagyjából két hétig marad felhasználható, de ez attól is függ, hogy mennyire óvatosan szüretelted le, és hogy hogyan tárolod. Ha nem csinálsz vele mást, csak becsomagolod egy műanyag zacskóba, akkor mindössze két vagy három napig marad friss. Ha ennél tovább szeretnéd megőrizni, akkor kövesd az alábbi utasításokat!

Az endívia rövidtávú tárolása

Az endíviának nem csupán a termesztése, hanem a tárolása is trükkös feladat, de nem lehetetlen. A rövidtávú tárolás egyszerűbb, mint a hosszútávú megőrzés, de ne szaladjunk ennyire előre. Az endíviát bármilyen hideg, enyhén nyirkos helyen tárolhatod (pl. hűtőben), lehetőleg 0-4°C között, 95%-os páratartalomban. A leveleket külön-külön vagy egész fejként is a hűtőbe helyezheted. Ha megfelelően tárolod a hűtőben, az endívia két hétig is felhasználható marad.

hirdetes

Ha szeretnéd egy kicsivel tovább megtartani, akkor adj hozzá némi vizet ahhoz a tárolóhoz, amiben tartod. Ez a módszer csak akkor működik, ha gyökerestől húztad ki a talajból, mert csak a gyökerein keresztül képes felvenni ezt a vizet. Fontos, hogy csak a gyökerek legyenek víz alatt, nem pedig a levelek, mert az sokat ronthat a minőségükön. A lényeg, hogy csak hűtőben tárold az endíviákat, és semmiképpen ne a konyhapulton, különben gyorsan elfonnyad majd, és dobhatod is ki.

Az endíviák hosszútávú tárolása a kertben

Ha szeretnéd tovább is megőrizni endíviáidat, akkor más módszerekhez kell folyamodnod. Az egyik legegyszerűbb megoldás az ágyásban hagyni, és talajtakaróval védeni őket. Ha szeretnél időnként kiugrani a kertbe néhány endívialevélért, akkor vedd körbe őket egy 5-7 cm vastag réteg szalma talajtakaróval. Ez a takaróréteg egyrészt segít megtartani a talaj víztartalmát a száraz, forró időben illetve a későbbiekben is, amikor az időjárás hűvösebbre fordul.

hirdetes

Az endívia viszonylag jól tűri a hűvös időt, és még az enyhébb fagyokat is átvészeli, de végül a hőmérsékletek túl alacsonyakká válnak számára az életben maradáshoz. Ezt az időszakot is segít némileg kitolni a talajtakarás, hogy ősszel is bőségesen szüretelhess endíviáidból.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

zöld pántlikafű (Phalaris arundinacea [L.] Dum.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, laza ->gyepet nevelő, hosszú tarackot hajtó, magas... Tovább

forgóeszközök

azok a termelőeszközök, amelyek úgy használódnak el egy termelési ciklusban, hogy az... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség