A tyúktartás szinte megszűnt teljesen - régen szinte mindenhol megtalálhatóak voltak

hirdetes

Változnak az idők - Eltűntek a tyúkok a kertekből

Szélesi Ferenc - Főkertész
Alig lehet tyúkokkal találkozni

A tyúktartás előnyei – A tojás

Azt remélem nem kell elmondanom, milyen különbségek vannak a bolti és a házi tojások között. Ha eddig még nem tapasztaltad, mindenképp próbáld ki a házi tojást. Azonban nemcsak ételként használhatjuk fel a tojásokat, készíthetünk belőlük például tojáshéjteát, amiért a növények nagyon hálásak lesznek.

A tyúktartás előnyei – Kevesebb szemét

Rengeteg felesleges élelmiszer landol a kukába – ebben segíthet a komposztálás, valamint a tyúktartás! A tyúkok minden, szemétre ítélt ételmaradékot felcsipegetnek, kitűnően hasznosítják a konyhai maradékot. Nyugodt szívvel oda lehet nekik adni a gyümölcsök, zöldségek héját, a tésztát, a kenyérmaradékot, igazából bármit, így még az etetésük sem kerül semmibe.

A tyúktartás előnyei – Ingyen trágya

hirdetes

Nemcsak ingyenes, de rendkívül hasznos is, ha például hozzáadjuk a komposzthoz, érlelés után magas tápanyagtartalmú trágyát kaphatunk. Ez a trágya nagyon sok nitrogént tartalmaz, de emellett bőségesen van benne foszfor, valamint kálium is. 

A tyúktartás előnyei – A zöldhulladékra sem lesz gondunk többé

A tyúkokat használhatjuk a kertben is, a levágott füvet egyenesen imádják. Régen mi mindig azt csináltuk, hogy a fűnyíró gyűjtőjéből azonnal a tyúkokhoz öntöttük a nyesedéket, ami pillanatok alatt el is tűnt. Ha ezt a megoldást választjátok, arra azért mindig figyeljetek, hogy a fű ne legyen permetezve semmivel.  

A tyúktartás előnyei – A tökéletes bio növényvédőszer

Nem szeretjük a vegyszereket, ezért törekszünk arra, hogy nagyon keveset használjunk belőlük, és inkább keresünk jobb megoldásokat. A tyúkok tökéletes fegyverként funkcionálnak, vessük be őket a házikertben nyugodtan a kártevők ellen. Segítségükkel megszabadulhatunk a lárváktól, valamint a kifejlett kártevőktől egyaránt, ráadásul még a gyomokkal is végeznek.

hirdetes

Egész áldott nap csipegetnek, még a gazok magvait is felszedik, tehát a gyomok vissza sem fognak nőni. Azért azt megjegyzem, hogy nem válogatják ki a pázsitból a gyomokat, szóval azért óvatosan, mert ha nem figyelünk, akkor nem marad fű sem a kertben. Remélem, hogy sikerült kedvet csinálni a tyúktartáshoz, jó lenne, ha minél több helyen lehetne ezekkel az állatokkal találkozni ismét. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-26

A Lidl meglépte: beszáll a magyar hússzektor támogatásába, nem is akárhogyan!

A Lidlből hazatérve, biztosak lehetünk benne, hogy magyar húst vettünk. Ugyanis a Lidl is beszállt a hazai hússzektor támogatásába, átalakítja a kínálatát is.

2020-11-14

CSAK ezekkel szabad etetni a madarakat! - Szakértői tanácsok mindenkinek!

A madarak etetéséről sajnos sokan nem tudnak szinte semmit, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek cikkét, melyben számtalan szuper ötlet vár mindenkit!

2021-01-28

Mikre figyeljünk oda csirkéinknél télen?

Amíg a csirkéket megfelelően tápláljuk, és jó egészségben vannak, elég jól tűrik a téli hideget, legalább nálunk. Azonban nem árt néhány dologra odafigyelnünk.

2020-11-14

Olcsó és szuper ötlet – Így szántsd fel kertedet sertéseiddel!

A következő cikkből megtudhatod, hogy hogyan használhatod sertéseidet kerted felszántására, és hogy mely fajták a legideálisabbak erre a feladatra!

2021-10-26

Érkezik a hűvös időszak – ezeket ne felejtsd el kerti tavad kapcsán

A kerti tavak rendkívül dekoratív pontjai egy kertnek. Mégis, amennyiben szeretnénk, hogy jövőre is környezetünk ékköve maradjon, ezekre érdemes figyelni.

2022-01-06

Egy igazi különlegesség: A zöld küllőt választották meg az év madarának

A zöld küllő lett az év madara a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) internetes szavazása szerint. Nézzük mit kell tudni erről a csodaszép madárról!

2021-10-30

8 gyakori madáretető hiba és hogyan javítsunk ezeken

Hamarosan beköszönt a tél. Ilyenkor érdemes nagyobb figyelemmel fordulni környezetünk felé, madáretetőket kihelyeznünk kertünkbe, ezzel is segítve a madarakat.

További cikkek ebben a témában


sebgyógyulás

a ->sebzéskor keletkező szövetsérülést, ill. -hiányt a szervezet regenerációval... Tovább

Budakörnyéki Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Hétfõ, Szerda: 08:30 - 16:00, Péntek: 08:30 - 12:00 Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állattenyésztés