Az elveszett teknős

Kitakarították a házat – Előkerült a 30 éve eltűnt teknős!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Elképesztő történettel találkoztunk, ami bebizonyítja, hogy mégis léteznek igazi csodák. Nézzétek meg te is, mi történt, miután kitakarították a házat, hogyan keveredett elő több mint harminc év után az elveszett teknős! 

Előkerült a teknős

Több mint 30 éve tűnt el…

Manuela egy fekete teknős (Jabuti piranga), Panamától, Argentína északi részéig honos, de betelepítették néhány karibi szigetre (Trinidad és Tobago, Barbados, Saint Lucia) is. Ez a teknősfajta leginkább a szárazabb erdőket és a füves szavannákat kedveli, az viszont fontos, hogy mindig legyen a közelében víz. Gyakran tartják ezt a maximum fél méteresre megnővő teknőst háziállatként.

Nevét onnan kapta, hogy hátpáncélja fekete, aminek közepén sárgás foltokat láthatunk. Haspáncélja világos barna, sárga színezettel. Fejének egyes részei és a lábak egyes pikkelyei élénkvörösek. A fekete teknősök szárazföldi életet élnek, leginkább növényekkel táplálkoznak, olyakor viszont rávetik magukat a döghúsra is. A fekete teknősök viszonylag sokáig élnek, akár a 80 éves kort is elérhetik. 

Manuela minden nap felébredt, sétált a kertben, megette a leveleket, majd a ház körül kezdett el bujkálni. Egy szép napon viszont teljesen eltűnt, ennek már több mint 30 éve. Rio de Janeiro nyugati részén, az Almeida család tulajdonában élte az életét, az 1980-as évek elején vesztették nyomát. Mindenki azt gondolta, hogy kiment a kapun, amikor a házfelújítást végző kőműves nyitva hagyta azt. Éppen ezért el is felejtkeztek róla. 

2013-ban Leonel Almeida, a családéletét vesztette, neki az volt a szokása, hogy mindenféle elektronikus tárggyal és berendezéssel vette körül magát. A szobája és az emelet is tele volt mindennel – amiről azt gondolta, hogy meg tudja javítani, azt hazavitte az utcáról. Leonel halála után a fia úgy gondolta, hogy rendet tesz a házban. 

Amikor azonban a fia, Leandro kivitt egy teli szemeteszsákot, akkor a szomszéd megkérdezte, hogy miért akarja kidobni a teknőst. A fiú lefehéredett azonnal, nem hitt a szemének. 

Manuela visszatért

Bármennyire is hihetetlen, nagyjából harminc év után épen és egészségesen keveredett elő Manuela, a család teknőse. Egy állatorvos véleménye szerint a fekete teknős nagyon ellenálló, kedvezőtlen körülmények között is képesek sokáig életben maradni élelem nélkül. A tudományosan bizonyított időszak 2-3 év, amit kibír egy fekete teknős étkezés nélkül. A család úgy gondolta, hogy Manuela termeszeket evett, illetve talált maradékot, amivel néha-néha jól lakhatott. 

Manuela történetére a Globo.com oldalon bukkantunk rá, cikkünk ebből a fordításból készült. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fermentáció

1. Sejtekben, valamint sejtmentes közegben is végbemenő folyamat; szénhidrátoknak, főként a... Tovább

terelőgát

Olyan 10-15 cm magas,40-60 cm széles, géppel készített földtöltés,amely a sávos... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok