notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az elveszett teknős

Hirdetés

Kitakarították a házat – Előkerült a 30 éve eltűnt teknős!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Elképesztő történettel találkoztunk, ami bebizonyítja, hogy mégis léteznek igazi csodák. Nézzétek meg te is, mi történt, miután kitakarították a házat, hogyan keveredett elő több mint harminc év után az elveszett teknős! 

Előkerült a teknős

Több mint 30 éve tűnt el…

Manuela egy fekete teknős (Jabuti piranga), Panamától, Argentína északi részéig honos, de betelepítették néhány karibi szigetre (Trinidad és Tobago, Barbados, Saint Lucia) is. Ez a teknősfajta leginkább a szárazabb erdőket és a füves szavannákat kedveli, az viszont fontos, hogy mindig legyen a közelében víz. Gyakran tartják ezt a maximum fél méteresre megnővő teknőst háziállatként.

 

Nevét onnan kapta, hogy hátpáncélja fekete, aminek közepén sárgás foltokat láthatunk. Haspáncélja világos barna, sárga színezettel. Fejének egyes részei és a lábak egyes pikkelyei élénkvörösek. A fekete teknősök szárazföldi életet élnek, leginkább növényekkel táplálkoznak, olyakor viszont rávetik magukat a döghúsra is. A fekete teknősök viszonylag sokáig élnek, akár a 80 éves kort is elérhetik. 

Hirdetés

 

Manuela minden nap felébredt, sétált a kertben, megette a leveleket, majd a ház körül kezdett el bujkálni. Egy szép napon viszont teljesen eltűnt, ennek már több mint 30 éve. Rio de Janeiro nyugati részén, az Almeida család tulajdonában élte az életét, az 1980-as évek elején vesztették nyomát. Mindenki azt gondolta, hogy kiment a kapun, amikor a házfelújítást végző kőműves nyitva hagyta azt. Éppen ezért el is felejtkeztek róla. 

 

2013-ban Leonel Almeida, a családéletét vesztette, neki az volt a szokása, hogy mindenféle elektronikus tárggyal és berendezéssel vette körül magát. A szobája és az emelet is tele volt mindennel – amiről azt gondolta, hogy meg tudja javítani, azt hazavitte az utcáról. Leonel halála után a fia úgy gondolta, hogy rendet tesz a házban. 

Hirdetés

 

Amikor azonban a fia, Leandro kivitt egy teli szemeteszsákot, akkor a szomszéd megkérdezte, hogy miért akarja kidobni a teknőst. A fiú lefehéredett azonnal, nem hitt a szemének. 

 

Manuela visszatért

Bármennyire is hihetetlen, nagyjából harminc év után épen és egészségesen keveredett elő Manuela, a család teknőse. Egy állatorvos véleménye szerint a fekete teknős nagyon ellenálló, kedvezőtlen körülmények között is képesek sokáig életben maradni élelem nélkül. A tudományosan bizonyított időszak 2-3 év, amit kibír egy fekete teknős étkezés nélkül. A család úgy gondolta, hogy Manuela termeszeket evett, illetve talált maradékot, amivel néha-néha jól lakhatott. 

 

Manuela történetére a Globo.com oldalon bukkantunk rá, cikkünk ebből a fordításból készült. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 316
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 165 398
Közösség

forró levegős szénaszárító

a nagy (70—80%) nedvességtartalmú, friss v. enyhén fonnyadt és szecskázott... Tovább

koenzim

az enzimek aktiválásához szükséges, a fehérjerészhez lazán, reverzibilisen kapcsolódó,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 3.5

Állatok