A legjobb választás – Legyen idén mindenkinek élő karácsonyfája!

hirdetes

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Ezt kell tudnod, ha élő karácsonyfa mellett döntesz!

A fa beszoktatása

Ha kiszemelt karácsonyfád korábban a szabadban volt, akkor érdemes hozzászoktatni a benti körülményekhez, mielőtt elhelyeznéd otthonodban. Ez különösen fontos, ha a fát növénytartóban tartod, és minden évben ki-be mozgatod. Először is vidd a fát egy védett helyre (mondjuk egy teraszra) egy-két napra, majd egy hétig minden estét töltsön bent, a nappalokat pedig kint. Alternatív megoldásként néhány napra beviheted a garázsba is. Mindez azért szükséges, hogy a fa ne kapjon sokkot a hirtelen környezetváltozástól.

Az élő karácsonyfák gondozása otthonodban

A megfelelően gondozott élő fenyők akár egy napig is kibírják a négy fal között. A legtöbben ebben az időszakban hibáznak túl sokat, és ítélik pusztulásra fájukat. Nézzük, hogy hogyan kerülheted el ezt!

hirdetes

Hová kerüljön a fa otthonodban?

A fa lehetőleg egy hűvös helyre kerüljön, távol mindenféle hőforrástól. Ez segít csökkenteni a sokkot, amit a beköltöztetett fák átélnek, és csökkenti a kiszáradás veszélyét is. Az otthon levegője általában szárazabb, mint a szabadban, ezért egy párásító is segíthet megelőzni a kiszáradást. Ha egy frissen vásárolt bebugyolált fát viszel haza, akkor helyezd egy üres növénytartóba, és kötözd ki a zsákot, hogy a talaj felszíne lélegezni tudjon – a zsák maradhat.

Hogyan öntözd élő karácsonyfádat?

Figyelj oda a fa vízszintjére. A házon belül tartott növények vízutánpótlása különösen fontos – ne hagyd, hogy túlságosan kiszáradjon, de ne is öntözd túl. A legjobb, ha utánanézel az adott fenyőfaj vízigényeinek.

hirdetes

Milyen fényigényeik vannak az élő karácsonyfáknak?

Mivel a fa egészen idáig a napfényben sütkérezett, nagyon új lesz neki, hogy otthonodban jóval kevesebbet kap ebből. Érdemes egy délre néző ablak közelébe helyezni (ha lehetséges), ahol a legtöbb napfényt kaphatja, és egyszer-kétszer fordítani rajta a bent töltött idő alatt, hogy minden oldalára jusson belőle. Egy egészséges fenyő akár egy napig is kibírja nagyobb mennyiségű napfény nélkül.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


vezetőrúd

Az állatok irányítására,szükség szerint fékezésre szolgáló eszköz.Használatos a... Tovább

duzzasztás

a felszíni vizek és a felszín alatti vizek vízszintjének megemelése azáltal, hogy a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés